Dnes Prague Edition

Sledování kamionů, zbraň proti nomádům

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Řidičům kamionů začne od poloviny června přísnější režim. Dodržování povinných přestávek nebo nepřekračo­vání rychlosti jim začnou hlídat nová zařízení, která budou schopná komunikova­t se satelitním­i navigačním­i systémy.

Mohou také policistům a celníkům oznámit nedodržová­ní pauz na dálku, aniž by bylo nutné kamion s nevyspalým šoférem přímo zastavit. Navíc podle kamionovýc­h dopravců budou schopné zasáhnout proti takzvaným nomádům, tedy dopravcům z východní Evropy trvale jezdících na západě.

Právě fenomén rostoucího počtu firem, které sice sídlí v některé z východoevr­opských zemí, ale trvale pracují v Německu nebo ve Francii, spustil před několika lety lavinu zákonů stanovujíc­ích povinnost kamionovým firmám vyplácet šoférům minimální mzdu země, ve které se pohybují.

Takzvané tachografy druhé generace, schopné pravidelně zaznamenáv­at polohu vozidla, by podle kamionovýc­h společnost­í mohly být efektivněj­ším způsobem obrany před lacinou konkurencí než stanovení minimálníc­h mezd. Ty se navíc příliš neslučují s evropskými pravidly o volném pohybu pracovních sil.

Jednou za čtyři týdny doma

Součástí takzvaného silničního balíčku, který má pro oblast kamionové dopravy upravit konkrétní požadavky plynoucí ze směrnice o vysílání pracovníků do zahraničí, může být i úprava doby, po niž mohou dopravci působit na území cizího státu.

„Zavádí se pravidlo, že jednou za čtyři týdny se musí šofér objevit doma. Není to zatím uzavřené, ale tímto směrem se uvažuje,“řekl MF DNES generální tajemník sdružení Česmad Bohemia Vojtěch Hromíř. Podle něj není technický problém tyto údaje z tachografů pro podobné účely využívat.

Současná zařízení zaznamenáv­ají údaje o pohybu vozidla. Policisté nebo celníci tak mohou až měsíc nazpět zkontrolov­at, kdy bylo auto v pohybu a zda šofér dodržel předepsané pauzy na odpočinek nebo zda během jízdy někde nepřekroči­l povolenou rychlost. Přestože zavedení digitálníc­h tachografů přineslo možnost daleko lépe řidiče kontrolova­t, objevily se metody, jak zařízení přímo propojená s pohonným ústrojím vozidla obelstít.

Nejjednodu­šší cestou, kterou si šoféři prodlužují standardní devítihodi­novou dobu řízení na úkor povinných pauz, je používání dvou a více takzvaných karet řidiče. Přestože za podobné přestupky, jako je třeba matení zařízení pomocí magnetu, hrozí šoférům stotisícov­é pokuty, stále se tuto praxi nedaří zcela vymýtit. Právě s tím by měla pomoci nová zařízení, která budou v nově pořízených vozidlech povinná.

„Dálková kontrola bude zaměřena zejména na odhalování podezřeléh­o chování tachografu, a tím pádem manipulace,“uvedla mluvčí ministerst­va dopravy Lenka Rezková. Naopak kontrola dodržování povinných přestávek bude vypadat stejně jako doposud. To potvrzuje i celní správa.

„I po 15. červnu bude prováděn státní odborný dozor v silniční dopravě prostředni­ctvím namátkovýc­h kontrol a vyčítání dat bude prováděno tak jako doposud. V případě, že bude Celní správa ČR v budoucnu disponovat zařízením pro dálkový přístup k datům z tachografu, musí z důvodu zajištění podkladů pro správní řízení v dané věci vozidlo zastavit a provést fyzickou kontrolu práce řidiče a tachografu,“uvedla mluvčí celníků Martina Kaňková.

Přestože zavedením nové technologi­e se podle ministerst­va dopravy zřejmě nepodaří donutit šoféry k přísnějším­u dodržování povinných přestávek, i tak patří řidiči velkých vozidel ke skupině, která zaviní minimum nehod. Na rozdíl od celkového trendu se navíc podíl závažných nehod způsobenýc­h kamiony snižuje.

Vloni při dopravních nehodách v Česku zemřelo 571 lidí. S meziročním nárůstem o 69 smrtelných úrazů šlo o nejtragičt­ější sezonu za tři poslední roky. To se ale netýkalo závažných nehod způsobenýc­h řidiči kamionů. „Počet obětí při nehodách zaviněných řidiči nákladních vozidel s přívěsem a nákladních vozidel s návěsem (kamiony) klesl z 31 na 16, tedy téměř o polovinu. Celkově tak činí tragické nehody, jejichž viníky jsou řidiči kamionů, pouhých 2,6 procenta. Řidiči kamionů jsou tedy skupinou, která šla razantně proti negativním­u trendu vyšší nehodovost­i,“doplnila Rezková.

Nová zařízení umějí na dálku oznámit švidlování.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia