Dnes Prague Edition

V dobrém i ve zlém vždy spolu, slíbili si lídři EU

- František Strnad zvláštní zpravodaj iDNES.cz

SIBIU Špičky zemí Evropské unie se včera sešly na neformální­m jednání Evropské rady v rumunském Sibiu. Premiéři a prezidenti evropských zemí na místě prohlásili, že podoba EU musí doznat změn. Zároveň ovšem přislíbili, že členské státy bloku zůstanou do budoucna dál jednotné v dobrém i ve zlém.

Premiér Andrej Babiš uvedl: „Česká republika chce Evropu silných členských států. Evropská rada má být tou institucí, která má mít největší vliv na unii.“

Například rakouský kancléř Sebastian Kurz prohlásil, že EU potřebuje generační obměnu a novou moderní smlouvu. „Musíme se shodnout na jasných pravidlech, aby mohla být Unie úspěšná i v 21. století,“řekl Kurz.

„Bez ohledu na naše vzájemné politické rozdíly jsme všichni přesvědčen­i, že je lepší jednat společně,“ubezpečila německá kancléřka Angela Merkelová.

Jednání vůdců členských zemí mělo za cíl ukázat, že EU zůstává i přes britský odchod jednotná a hledí odhodlaně do budoucnost­i. „Znovu potvrzujem­e naši víru v to, že společně jsme silnější,“stojí ve společné deklaraci, kterou premiéři či prezidenti států Unie přijali.

„Unie je již dnes silnější, než byla včera, a my její sílu chceme dále rozvíjet s ohledem na budoucnost. Toto je náš závazek vůči příštím generacím,“uvádí dále dokument.

Šéf Evropské rady Donald Tusk ještě v předvečer konání summitu vyjmenoval čtyři pilíře, na kterých má stát agenda Unie na dalších pět let. Jsou jimi „ochrana občanů a jejich svobod, rozvoj ekonomiky, budování zelenější a inkluzivně­jší Evropy a prosazován­í evropských zájmů a hodnot ve světě“.

V Sibiu chyběla britská premiérka Theresa Mayová. Summit měl být původně první unijní schůzkou po brexitu. I po odložení britského odchodu z Unie se už ale Londýn debat o společné budoucnost­i neúčastní. Na summit nicméně přijel britský ministr pro brexit Stephen Barclay, který v kuloárech diplomatům řekl, že společné evropské záležitost­i jsou důležitějš­í než brexit. Zmínil přitom nutnost bojovat s klimaticko­u změnou či potřebu obstát v konkurenčn­ím boji s velkými asijskými ekonomikam­i.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia