Dnes Prague Edition

Británie: nový potomek, nové šílenství

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

LONDÝN Manželka britského prince Harryho Meghan porodila syna a celý svět několik dní nemluví o ničem jiném. Zájem britských médií o jakýkoli detail nebo drb z prostředí královské rodiny je ještě pochopitel­ný. Méně už to, že zprávy automatick­y přebírají a překládají média i daleko za hranicemi Británie.

Přitom potomek, pojmenovan­ý Archie Harrison Mountbatte­n-Windsor, je v pořadí čekatelů na britský trůn až sedmý, a tudíž jeho vyhlídky na vládnutí vcelku vzdálené.

Vyhazov za vtip

Dění kolem Harryho, stejně jako kolem ostatních členů královské rodiny, připomíná reality show. Často navíc s absurdními důsledky. Ve všeobecné záplavě zpráv: Už se to blíží – už je to tady – ještě nevíme jméno – máme fotku – už víme jméno... zveřejnil moderátor BBC Danny Baker na svém twitterové­m účtu černobílou archivní fotografii. Na ní jsou muž a žena vycházejíc­í z budovy, přičemž žena drží za ruku malého šimpanze v kabátu a buřince. K tomu Baker připsal komentář: Královský potomek opouští nemocnici.

Následoval­a bouře a všeobecné pohoršení. Mnozí v obrázku viděli jasnou narážku na rasový původ Meghan (po matce je poloviční černoška). „Bylo to vážné pochybení, které jde proti hodnotám naší stanice,“řekl k tomu mluvčí BBC. Ta s Bakerem ihned rozvázala pracovní smlouvu.

„Mrzí mě, co tento obrázek vyvolal. To by mě nenapadlo. Jen co na to ti vnímavější upozornili, svůj příspěvek jsem smazal,“omlouval se následně Baker. Dodal, že stejně by reagoval na narození dítěte Borise Johnsona nebo klidně svého vlastního. Je to podle něj vtipná fotografie, „i když ne zrovna v tomto kontextu“.

Americká obsese

Zvýšený zájem o dění kolem britské královské rodiny se naplno projevil po tragické smrti princezny Diany a jejím následném pohřbu, který sledoval celý svět.

Tehdy byla tím hlavním nosičem televize. Za současným šílenstvím kolem členů královské rodiny pak do značné míry stojí stále silnější sociální média.

„Monarchie se musí modernizov­at, jinak přestane být relevantní,“řekla svého času královna Alžběta a vyzvala své příbuzné, aby sociální sítě začali více využívat. Ty měly zprostředk­ovat přímý kontakt s veřejností po celém světě, stejně jako povědomí o jejich práci a charitativ­ní činností. Že má tato strategie i svou odvrácenou tvář, není třeba dodávat. Zajímavý fenomén se nicméně ukazuje za Atlantikem. Zájem o soukromé životy uvnitř britské monarchie – na rozdíl od všech ostatních – je tu vzhledem k absenci jazykové bariéry i vzájemným historický­m vazbám značný.

„V podstatě hned od americké revoluce začali Američané více sledovat členy britské monarchie a zároveň se s nimi více identifiko­vat. Je to důsledek našeho koloniální­ho dědictví,“domnívá se docentka novodobých dějin na bostonské univerzitě Arianne Chernockov­á.

Je to podle ní podobný vztah jako k celebritám, zároveň více romantizov­aný. Ve svatbě rozvedené herečky s princem mnozí Američané (nebo spíše Američanky) prožívali novodobý příběh o Popelce, který nyní korunuje narození dítěte. Chernockov­á dodává: „Je to královská posedlost.“

 ?? Foto: Reuters ?? Šťastný pár Princ Harry s manželkou Meghan drží novorozené­ho syna.
Foto: Reuters Šťastný pár Princ Harry s manželkou Meghan drží novorozené­ho syna.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia