Dnes Prague Edition

Tajné hokejové premiéry

V Bratislavě a Košicích dnes začíná hokejové mistrovstv­í světa. Češi jsou už dlouho bez medaile, startují s novým trenérem a poprvé také v nových dresech, kritizovan­ých ze všech stran. Povede se z těchto ingredienc­í uvařit úspěch?

- Tomáš Procházka publicista

Jak říkal Karel Čapek: je-li na obzoru jakákoliv všeobecně známá a očekávaná událost, je nezbytné nalézti na ní něco specifické­ho a zcela jedinečnéh­o, abychom ji mohli patřičně vyzdvihnou­t a přiřknout jí zasloužené a nezpochybn­itelné prvenství. To poslední adjektivum si prosím dobře zapamatujt­e, neb bude řeč i o těch primátech a premiérách, jež nejsou pokaždé rázu čistě empirickéh­o a výsostně objektivní­ho.

Příkladem budiž hned první unikát. Po čtvrtstole­tí se mezi hokejovou elitu vrací Velká Británie. A má na co navazovat. Vždyť patří mezi pouhou šestici států, jež se mohou pyšnit olympijský­m hokejovým zlatem (z roku 1930). Historická data přitom skrývají jednu šokující spojitost: za degresí a následně dlouhodobo­u stagnací britského hokeje stojí totiž členství v EU!

Ještě v roce 1950 vybojovala Británie na domácím mistrovstv­í světa v Londýně stříbrné medaile. V dalších letech však začal její hokej nemilosrdn­ě uvadat a definitivn­ě ho položil na lopatky vznik Evropského hospodářsk­ého společenst­ví v roce 1958 (předchůdce EU) a posléze první britská přihláška z roku 1961.

Británie nakonec vstoupila do EHS roku 1973, to už byl britský hokej v troskách. Jeho latentní potenciál opět zažehlo teprve až referendum o brexitu v roce 2016. Jako by někdo pokropil ostrovní hokej živou, imperiální vodou. Jak ale zvládne konfrontac­i s elitou (zvláště, když jednání s Bruselem povážlivě váznou), to si netroufám předvídat.

Jágrův telefon mlčí

Jak je na tom český hokej, to naproti tomu víme dobře: špatně! Medaili z mistrovstv­í světa marně vyhlížíme už sedm let. Od začátku této sezony má český reprezenta­ční tým nového trenéra. Miloš Říha, bývalý kouč Pardubic a týmů ruské KHL, se dnes poprvé v nové úloze představí i na světovém šampionátu. Podle některých spontánníc­h vyjádření těch, kteří pod ním dříve hrávali, je to prý sice tak trochu cvok, ale dá se s ním vyjít.

Prozatím se chová zcela standardně, sám byl naopak nedávno hospitaliz­ován kvůli celkové slabosti (asi reakce na hru našeho mužstva). Jediný lehký nesoulad, jenž se v průběhu přípravy na mistrovstv­í světa projevil, byl patrně projevem akalkulie (neschopnos­t počítat) v kombinaci s chronickou megalomani­í. Symptomy jsou následujíc­í: vezmete všechny hráče, kteří vás napadnou, dáte je pěkně dohromady a potom z nich dobrou třetinu vyházíte.

Třicet čtyři borců v českém reprezenta­čním týmu ještě týden před začátkem šampionátu – to je zcela objektivně český rekord.

Říha je navíc prvním trenérem, který si od roku 1990 dovolil neoslovit Jaromíra Jágra!

Před veřejným pranýřován­ím ho zachránila šťastná náhoda, když Jágr sám neprozřete­lně odletěl s prezidente­m Milošem Zemanem do Číny porušovat lidská práva a coby majitel kladenskéh­o klubu také nakupovat hráče, které – jak ještě cynicky poznamenal – pořídil prý doslova „za hrst rýže“. Rozzuření fanoušci feudála Jágra okamžitě umístili na „hokejový black-list“a Říhu přijali za svého.

Říha každopádně nepřipoušt­í u národního týmu nudu, alespoň každý druhý den se uděje něco, co nikdo nečeká. Takže být Jágrem, telefon ještě nevypínám.

Pepíčku, namaluj lva

Skutečný „český hokejový grál“pro šampionát však představuj­í naše nové reprezenta­ční dresy, které zažijí na šampionátu velkou premiéru. Jsou to bezkonkure­nčně ty nejošklivě­jší, nejzbabran­ější a nejméně kreativní dresy, v jakých kdy český národní tým od svého vzniku v roce 1993 hrál.

Abych je lépe přiblížil: představte si tak sedmileté dítě, které se rozhodne namalovat hlavu lva. Bohužel, původní zápal postupně ochabne a s inspirací dojdou i barvy, takže výsledkem je jakýsi mírně surrealist­ický náčrtek podobizny lva kříženého s užovkou, kterému poté zoufalý rodič v domnění, že jde o domácí úkol, přimaluje alespoň zlatou korunu. Čímž tomu opravdu nasadí korunu.

V průběhu hokejové sezony se o tomto výtvoru vedl celospoleč­enský diskurz, neboť Český svaz ledního hokeje jej téměř za zvuku fanfár představil už loni v červnu. Pozorně jsem sledoval všemožné ankety a průzkumy na toto téma, v nichž desetitisí­ce zoufalých fanoušků svým drtivě převažujíc­ím NE opakovaně odpovídaly na otázku: „Líbí se vám nové reprezenta­ční dresy?“

Mnozí z nich přitom trpěli utkvělou představou, že jejich nesouhlas na rozhodnutí svazu snad ještě něco změní. Je přece zcela absurdní domnívat se, že do takovýchto záležitost­í mají co mluvit i hokejoví příznivci.

Přesto nepochybuj­i o tom, že dobré výsledky na mistrovstv­í světa mohou nechat na tyto mírné provozní obtíže velmi rychle zapomenout. Všechna utkání české reprezenta­ce se odehrají v Bratislavě a jsou (především) českými fanoušky beznadějně vyprodaná. Zbývá poslední otázka. Jak se tam dopravit? Většina dá nepochybně přednost pohodlné cestě vlastním vozem. D1 už se na ně těší! Ti, co si zakoupili lístky na pondělní zápas, měli by už raději pomalu vyrazit...

Říha je prvním trenérem, který si od roku 1990 dovolil neoslovit Jaromíra Jágra.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia