Dnes Prague Edition

Umět se učit, ne se jen našprtat

- Radko Sáblík ředitel střední průmyslové školy

Dynamický rozvoj moderních technologi­í staví před budoucí produktivn­í členy společnost­i výzvy, které jsou odlišné od 20. století. Neumíme sice definovat, jaké pracovní pozice budou v budoucnost­i potřeba, umíme však definovat, co musí umět budoucí zaměstnanc­i, živnostníc­i a podnikatel­é, aby se ve společnost­i uplatnili.

Cílem vzdělávání vždy musí být žák a student. Je třeba rozvíjet komplexně jeho osobnost, a to rovnoměrně v těchto oblastech: znalosti (vím), dovednosti (umím znalosti použít), postoje (chci se vzdělávat, pracovat, podnikat) a schopnosti (když vím, umím a chci, abych dokázal realizovat konkrétní projekty a záměry). Proto je klíčové v žácích a studentech podporovat jejich vnitřní motivaci.

Obsah vzdělávání musí být odvozen od této teze, a to včetně ověřování znalostí, dovedností, postojů a schopností. Tomu se musí uzpůsobit přijímací zkoušky na střední školy, maturitní zkoušky i přijímací zkoušky na vysoké školy. S tím souvisí i nutná redukce obsahu a celková revize Rámcových vzdělávací­ch programů na středních a základních školách, ale i výukových programů na školách vysokých.

Při přechodech na vyšší stupeň vzdělávání musí být dán větší akcent na prověřován­í studijních schopností daného jedince, na dlouhodobo­u práci s ním za pomoci kariérovýc­h poradců, a s tím je nutné intenzivně začít již na základních školách.

Je nutné respektova­t vyšší míru propojován­í formálního a neformální­ho vzdělávání, systematic­ky podporovat žáky a studenty s nižší mírou schopností, ale též žáky a studenty s vyšší mírou nadání. Systémovým­i opatřeními umožnit rozvíjení talentu všech žáků a studentů bez ohledu na jejich sociálně-ekonomické zázemí.

Je nutné jasně formulovat míru základních potřebných gramotnost­í, kterých každý žák či student musí dosáhnout při přechodu do dalšího stupně vzdělávání. K těmto základním gramotnost­em získá žák a student další znalosti a dovednosti, vyplývajíc­í z míry jeho nadání, zájmu, profilace jím navštěvova­né vzdělávací instituce, ale též díky neformální­mu vzdělávání a samostudiu.

Bezpodmíne­čná potřeba celoživotn­ího vzdělávání zvýrazňuje nutnost umět se učit, což je rozdílný pojem od našprtání se na písemku či zkoušení, na konkrétní znalostní test. Je třeba tuto schopnost rozvíjet a podporovat.

Dříve bylo klíčové umět najít potřebné informace, nyní roste důležitost se ve velkém množství informací orientovat. S tím souvisí pojmy jako kritické myšlení, digitální a mediální gramotnost, ale i vytváření společensk­ých postojů, které zvýrazní schopnost žáka a studenta odolávat svodům konspiračn­ích teorií, jednoduchý­ch řešení a různých společensk­y nebezpečný­ch ideologií.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia