Dnes Prague Edition

Orchestr vznikl po odsunu, teď hraje Mou vlast

- — Věra Drápelová

PRAHA Zahajovací koncert festivalu Pražské jaro, na němž v neděli zazní cyklus Bedřicha Smetany Má vlast, v sobě tentokrát skrývá historicko­u symboliku. Skladbu totiž v Obecním domě zahrají Bamberští symfonikov­é se svým českým šéfdirigen­tem Jakubem Hrůšou.

Hostující těleso vzniklo po válce v Bamberku z odsunutých Němců, hráčů Pražské německé filharmoni­e, a navzdory složité politické situaci se k českým kořenům i autorům vždy hlásilo, také zásluhou svého prvního šéfdirigen­ta Josepha Keilbertha, jenž ve 40. letech působil v Praze.

V současnost­i orchestr odráží globalizac­i. „Máme hudebníky jednadvace­ti národností, Němci tvoří asi šedesát procent,“upřesňuje jeho intendant Marcus Axt.

Koncert bude promítán i na Kampě, kde jím vyvrcholí zábavné odpoledne, jež začne od 16 hodin za každého počasí. Přenášet se ho chystají i vybraná kina napříč republikou a tradičně Česká televize a Český rozhlas.

Kouzelný theremin

Kromě světoznámý­ch souborů a umělců z oboru klasiky Pražské jaro představí třeba jazzovou hvězdu Cécile McLorin Salvant a také jednu kuriozitu: elektrický nástroj theremin ovládaný bez dotyku, pouze pohybem paží. Začala už také festivalov­á soutěž, v níž se letos utkají hobojisté a flétnisté.

Většina koncertů je téměř či zcela vyprodána, podle organizáto­rů lze ještě sehnat lístky na Prokofjevo­vu kantátu Alexandr Něvský v podání Orchestru FOK, vystoupení houslisty Milana Al-Ashhaba a mexické dirigentky Alondry de la Parra nebo na první ze dvou večerů hostů z francouzsk­ého Toulouse.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia