Dnes Prague Edition

Puta Madres mohli být bouřliví, Pete Doherty však ztratil na síle

- Václav Hnátek redaktor MF DNES

Na to, že se nový projekt Peta Dohertyho jmenuje Puta Madres, což se do angličtiny překládá jako „motherfuck­ers“a český ekvivalent si už každý odvodí, je výsledná nahrávka překvapivě krotká. Jmenuje se prostě Peter Doherty & the Puta Madres, je poměrně hodně akustická a plná Dohertyho typického zevláckého projevu. Možná až moc.

Neladící kytary

Doherty je známý především ze skupiny The Libertines skrze svůj sólový projekt Babyshambl­es a samozřejmě pro svoje drogové excesy. Kapelu Puta Madres poskládal zčásti ze své doprovodné kapely a přidal například i mladého velšského kytaristu Jacka Jonese. Společně objeli řadu festivalů v Evropě a Jižní Americe a nakonec ve Francii natočili studiové album.

Zní tu hodně akustickýc­h kytar, ale i foukací harmonika (ve skladbě Narcistic Teen Makes First XI) a díky kmenovému členovi Miki Beavisovi také housle (namátkou a výrazněji třeba v písních Paradise is under your Nose, Someone Else to Be nebo The Steam).

Rockovější polohu svým úvodem slibuje třeba zmíněná The Steam, jež se však po začátku stejně rozplizne do neladících kytar. A takových pasáží je na desce bohužel víc. Pokud to byl záměr, nepovedl se. Docela dobře nakonec šlape Travelling Tinker. A dobrý standard nabízí píseň Shoreleave.

Jinak bohužel Doherty dostál své feťácké pověsti. Jakkoli jeho ledabylé zpívání bývá někdy zábavné, zde zjevně nenašel nikoho, kdo by jej aspoň trochu korigoval. Výsledek tomu odpovídá a kvalitě většiny jeho předchozíc­h nahrávek se prostě nepřibližu­je.

Peter Doherty & the Puta Madres

 ?? Foto: archiv ?? Pete Doherty se tentokrát příliš nepředvedl.
Foto: archiv Pete Doherty se tentokrát příliš nepředvedl.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia