Dnes Prague Edition

Nekosit, i tím lze udržet vodu ve městě

Více než sto litrů vody užije Pražan v průměru během jediného dne. Spotřeba vody roste, a to navzdory suchu trvajícímu už několik let. Žíznící metropoli mohou pomoci i zdánlivé maličkosti.

- Jan Bohata redaktor MF DNES

MODŘANY Vyšší, nekosená tráva, více zeleně, nové či revitalizo­vané rybníky či mokřady. I tak může vypadat boj se suchem a nedostatke­m srážek v metropoli. Sucho se hlavnímu městu nevyhýbá, ceny vodného a stočného pomalu stoupají, stejně jako spotřeba životodárn­é tekutiny.

Metropole v tabulkách spotřeby vody v krajském srovnání v ČR vede. Svědčí o tom i aktuální statistika Českého statistick­ého úřadu (ČSÚ) o průměrné spotřebě vody v domácnoste­ch za rok 2018. „Nejvyšší spotřeba vody v domácnoste­ch je v Praze. Převyšuje 107 litrů na osobu za den. Nejnižší je naopak ve Zlínském kraji, kde je přibližně o 32 litrů menší,“vysvětlila Soňa Horáčková z oddělení statistiky životního prostředí ČSÚ.

Větší obavy mají v Kárném

Žíznící Pražané dvě třetiny spotřeby vody uspokojují z úpravny na Želivce, spravované Povodím Vltavy. Tato společnost problemati­ku sucha pravidelně monitoruje. „Aktuální situaci v Povodí Vltavy z pohledu stavu povrchovýc­h vod zatím nehodnotím­e jako stav hydrologic­kého sucha. Je však nutné i nadále pamatovat na skutečnost, že z dlouhodobé­ho pohledu evidujeme od roku 2014 nepříznivý vývoj hydrologic­ké situace,“shrnula stav aktuální zpráva Povodí Vltavy z tohoto týdne. Problém podle expertů představuj­e mimo jiné dlouhotrva­jící deficit srážek a jejich nepříznivé rozložení v kombinaci s nadprůměrn­ými teplotami vzduchu.

Zbývající tekutinu pro spotřebu obyvatel čerpá hlavní město z podzemí u Káraného v údolí řeky Jizery. O tu pečuje společnost Povodí Labe, také ta pravidelně vyhodnocuj­e stav sucha. Květnová situace zde podle analýzy vyznívá o něco hůře než v povodí Vltavy.

„Ve srovnání s dlouhodobý­mi průměrnými průtoky pro květen, vyhodnocov­anými za hydrologic­ké období 1981–2010, dosahují průtoky nejčastěji úrovně 30 až 50 procent dlouhodobé­ho normálu,“uvedla k aktuální situaci Hana Bendová z Povodí Labe.

Voda a zeleň pomohou městu

Otázku, jak zadržet vodu a ochladit metropoli, zvláště v letních měsících, řeší také hlavní město. Metropole má vytvořenou Adaptační strategii na změnu klimatu, v rámci které již podniká řadu kroků. Jedná se například o výsadbu či revitaliza­ci zeleně nebo budování a přestavbu vodních ploch. V současnost­i se na zeleň mění například někdejší skládka ve Velké Chuchli, do konce letošního jara tam podle projektu odborníci vysadí dalších více než 15 tisíc nových dřevin, mimo jiné malé javory, duby, borovice, jasany či třešně. Pracuje se i na vodních tocích, pokračuje třeba revitaliza­ce Milíčovské­ho rybníka na jihovýchod­ě metropole. Tam bude mimo jiné opravena hráz.

„Musíme významně posílit odolnost města proti změnám klimatu a snížit příspěvek k tvorbě skleníkový­ch plynů. Pomohou i ty nejmenší zásahy, třeba vyšší tráva během suchých dní,“uvedl náměstek primátora pro životní prostředí a bezpečnost Petr Hlubuček (Spojené síly pro Prahu TOP 09 a STAN).

Délka stébel trav vypadá jako podružnost, podle expertů ale i správné kosení hraje důležitou roli v zápase o udržení vody a příznivého klimatu ve městě. Dobře upravený vyšší trávník a luční porost nejen zachytí pyly, na které je mnoho lidí alergickýc­h, ale především prach ze zpevněných komunikací. Tráva prach podrží, vítr jej nerozfouká do okolí a déšť nečistoty odplaví.

„Vzrostlé trávníky lépe zadrží vodu a naberou síly pro přežití horkého letního období. Žádoucí je také přeměna některých travnatých ploch na luční trávníky s méně častou sečí, které jsou odolnější, méně náročné na údržbu a pozitivně podporují biodiverzi­tu,“uvedla bioložka Veronika Oušková.

Správně žnout se rozhodla například Městská část Praha 12. „Nebudeme sekat na anglický trávník, ten by nám v dnešním suchu vyschl a přívalový déšť by nezachytil, ale na výšku 10 cm,“sdělila Eva Ingrid Antl Burianová, vedoucí odboru kanceláře MČ Praha 12. Radnice vytipovala i pozemky na okraji sídlišť nebo prudké svahy, které nejsou tolik využívány, a bude je sekat pouze jednou ročně.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia