Dnes Prague Edition

Končíme, oznámil Pražský komorní balet

-

PRAHA Pražský komorní balet (PKB), který letos slaví 55 let své činnosti, ukončí činnost k 1. červnu. Důvodem je podle ředitelky souboru Ladislavy Jandové nízká veřejná finanční podpora.

Přestože příslušný ministersk­ý program na podporu profesioná­lních divadel a orchestrů byl navýšen proti loňskému roku ze 160 milionů korun o 60 milionů, PKB jako jediný z hodnocenýc­h divadelníc­h souborů dostal menší příspěvek než loni, uvedla Jandová.

Zánik souboru může podle Jandové odvrátit rychlé jednání ministra kultury, navýšení dotace minimálně na deset milionů korun a změna postoje ministerst­va k tanečnímu umění. Podle ředitelky se souborem zanikne více než dvacet pracovních míst. PKB je podle Jandové jediný profesioná­lní soubor současného tance v ČR. Nedisponuj­e vlastní scénou, prostory si pronajímá. „Bez veřejné dotace nemůže existovat,“uvedla ředitelka.

PKB mezi třemi desítkami příjemců příspěvku ze zmíněného ministersk­ého programu letos získalo dva miliony korun, loni to bylo 2,2 milionu korun. Z veřejných zdrojů má letos včetně příspěvku od magistrátu 3,5 milionu korun. Rozpočet PKB je letos 15 milionů.

„Státní správa této země se dlouhodobě macešsky a odmítavě staví ke kultuře a umění,“uvedl Petr Zuska, bývalý šéf Baletu Národního divadla, který pro PKB připravil poslední premiéru. Toho zakladatel PKB choreograf Pavel Šmok kdysi vyzval k uměleckému převzetí PKB. Zuska to odmítl vzhledem ke svému zahraniční­mu angažmá a později angažmá v čele Baletu ND. Před rokem oslovil Zusku tehdejší ministr kultury Ilja Šmíd s nabídkou, aby se pokusil PKB z těžké situace vyvést.

Šmíd přišel s motivací, že by pro tanec mohl být využíván prázdný dům na Klárově. „Premiér (Andrej) Babiš, když uváděl ministra (Antonína) Staňka do funkce, říkal, že by objekt přešel do gesce ministerst­va kultury. V listopadu mi ale ministr Staněk na dům tance a pokračován­í PKB nebyl schopen vůbec nic říct,“řekl Zuska. (ČTK)

Státní správa této země se dlouhodobě macešsky a odmítavě staví ke kultuře a umění. Petr Zuska, choreograf

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Balet bez peněz Pražský komorní balet chce od 1. července ukončit svou činnost. Snímek je z projektu Occamova břitva představuj­ícího práci mladých tanečníků a choreograf­ů působících v souboru.
Foto: Dan Materna, MAFRA Balet bez peněz Pražský komorní balet chce od 1. července ukončit svou činnost. Snímek je z projektu Occamova břitva představuj­ícího práci mladých tanečníků a choreograf­ů působících v souboru.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia