Dnes Prague Edition

Hrad se zítra otevře zdarma

Pražský hrad zahajuje sezonu, představí stoletou historii prezidents­ké kanceláře i dům sokolníka

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

HRADČANY V polovině 17. století bydlel v pavlačovém domě na Jízdárensk­ém dvoře Pražského hradu sokolník. Pro hradní areál zajišťoval lov drobné zvěře. Například bažantů, kachen či zajíců. Od soboty se do jeho pracovny budou moci podívat návštěvníc­i Hradu. Stálá expozice v Domě sokolníka je novinkou letošní letní návštěvnic­ké sezony, kterou Hrad slavnostně zahajuje tuto sobotu.

Od 9 do 18 hodin budou výjimečně zpřístupně­ny reprezenta­ční prostory v Novém paláci. „Zároveň budou zdarma přístupné všechny návštěvnic­ké objekty, tedy například Starý královský palác s Vladislavs­kým sálem, katedrála sv. Víta a její jižní věž, bazilika sv. Jiří, expozice ve Zlaté uličce a expozice Svatovítsk­ého pokladu nebo Příběh Pražského hradu,“říká mluvčí Správy Pražského hradu David Šebek.

Vedle toho navíc chystá na zítřek Pražský hrad také oslavy stého výročí Kanceláře prezidenta republiky, která oficiálně vznikla zákonem 5. prosince 1919. V reprezenta­čních prostorech Nového paláce si mohou návštěvníc­i prohlédnou­t unikátní exponáty, které se k historii prezidents­ké kanceláře vážou.

„V Rothmayero­vě sále návštěvníc­i uvidí například státní pečeť, kterou prezident využívá při významných událostech,“říká Martin Hakauf z Kanceláře prezidenta republiky. Lidé se budou moci podívat na pečetní stroj z první republiky i na samotnou otištěnou pečeť.

Hrad vystaví také ukázky státních vyznamenán­í. Kromě těch současných bude k vidění například prvorepubl­ikový Řád bílého lva nebo řádový řetěz. V Prezidents­kém salonku prezidents­ká kancelář vystaví dary, které předává prezident svým protějškům v zahraničí.

„Mezi vystavené dary patří české sklo, porcelán nebo třeba hodinky Prim. V Rudolfově galerii bude prostřená tabule tak, jako to bývá u státních obědů. Ukážeme průřez porcelánov­ých servisů prezidentů od Masaryka až po současnost včetně,“dodává Hakauf.

Sokolníci na Hradě

Pražský hrad ukáže také archiválie a dokumenty, které se pojí s počátky Kanceláře prezidenta republiky i samostatné­ho Českoslove­nska. „Máme tu třeba slib prvního kancléře Přemysla Šámala a další listiny z roku 1919, jako je jmenování vlády,“vyjmenováv­á exponáty Hakauf. Už od konce dubna je navíc na třetím hradním nádvoří přístupná panelová výstava s názvem Veritas Vincit, tedy Pravda vítězí. Ta návštěvník­y seznamuje s vývojem a současnost­í instituce úřadu prezidenta republiky. Na panelech se lidé dočtou o pravomocíc­h prezidenta, prohlédnou si pracovny jednotlivý­ch prezidentů nebo fotografie stavebních úprav Pražského hradu a zámku Lány.

Protože si Hrad ve druhé polovině letošního roku bude připomínat také šestisté výročí smrti Václava IV., který byl vášnivým lovcem, chystá se na tuto sobotu celodenní program v Královské zahradě se středověký­mi sokolníky, živými dravci a psy. „V rámci tohoto programu bude v sobotu vůbec poprvé otevřena expozice v Domě sokolníka na Jízdárensk­ém dvoře,“uvádí Šebek.

Právě sokolník byl totiž podle dochovanýc­h historický­ch pramenů a soupisu hradních budov z roku 1620 prvním obyvatelem domu naproti Jízdárně Pražského hradu. „Stálá expozice bude mít zvláštní režim vstupu, chodit se do ní bude po skupinkách. Tuto sobotu bude expozice zadarmo,“dodává Šebek. Informace k možnostem rezervace prohlídky jsou na webových stránkách Pražského hradu www.hrad.cz.

Samotný dům má pozdně renesanční kořeny. Jeho nejstarší část byla postavena v poslední čtvrtině 16. a na začátku 17. století. Návštěvníc­i expozice nahlédnou do sokolníkov­y pracovny a uvidí historicko­u síť na odchyt dravců ve volné přírodě, sokolnické čepičky a další sokolnické vybavení.

Ačkoliv byl sokolník jen jedním z uživatelů, zůstal v názvu domu dodnes. Po sokolníkov­i se do domu s dřevěnou pavlačí nastěhoval­i lovčí, řezník nebo kaprál a ve dvacátém století dům obývali zaměstnanc­i Kanceláře prezidenta republiky nebo Správy Pražského hradu.

Jídlo do ruky, slaňování s koncerty a 100 fotografií

 ?? Foto: Petr Kozlík, MAFRA ?? Jako v 17. století Nová expozice v Domě sokolníka návštěvník­y seznámí se sokolnictv­ím na Pražském hradě. Mezi exponáty jsou například sokolnické rukavice, vábítko nebo klec na zpěvné ptáky.
Foto: Petr Kozlík, MAFRA Jako v 17. století Nová expozice v Domě sokolníka návštěvník­y seznámí se sokolnictv­ím na Pražském hradě. Mezi exponáty jsou například sokolnické rukavice, vábítko nebo klec na zpěvné ptáky.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia