Dnes Prague Edition

Superhrdin­a. A jezdí metrem!

V Paříži musel uvolnit místo, Tottenhamu Lucas Moura vystřílel finále Ligy mistrů.

- David Čermák fotbalový reportér MF DNES

Byl to od reportérů v mixzóně docela zajímavý nápad. Než aby nechali hrdinu večera hned mluvit, podali mu bílá sluchátka a pobídli: „Poslouchej, jak u tebe doma v Brazílii komentátoř­i šíleli!“

Lucas Moura, záložník Tottenhamu, se při poslechu chvíli držel.

Pak se kousl do rtu a začala se mu třást brada.

A nakonec se štěstím rozplakal. Sluchátka odložil a s rudýma očima novinářům vyprávěl, jak sám třemi góly prostřílel svůj Tottenham přes Ajax do finále Ligy mistrů.

Na Instagram později nahrál fotku vlastní gólové oslavy a jako správný křesťan si vypůjčil slova z Lukášova evangelia: „Neboť u Boha není nic nemožného.“

Trefněji středeční večer asi shrnout nemohl. To, co Tottenham v Amsterdamu dokázal, se skutečně blížilo zázraku v boží režii.

A vyvoleným, který v tomhle příběhu dostal hlavní roli, byl proplešatě­lý brazilský šikula.

To on řídil obrat z 0:2 na 3:2, který dokončil vteřinu poté, co vypršelo ohlášených pět minut nastavenéh­o času.

Nejdřív se protáhl mezi obránci Ajaxu, po zemi poslal balon k tyči a vrátil Tottenham do hry.

Pak se ve vápně pustil do odvážné kličkované, natáhl ke střele, která proletěla mezi nohama záložníka De Jonga a zaplula do branky.

Ale stejně to dlouho vypadalo, že je hotovo a Lucasův úžasný výkon si za pár dní nikdo nebude pamatovat. Llorenteho hlavička přeletěla břevno, gólman Onana otálel s výkopem, za cenu žluté karty ušetřil spoustu cenných vteřin a hráči Ajaxu už se viděli ve finále.

O půl minuty později ze zoufalství popadali na trávník. A nejraději by se prohrabali ven ze stadionu, aby nemuseli snášet, jak jejich utrpení sleduje celý svět.

Lucas zamířil podobně jako při prvním gólu a bylo hotovo. Byť je pravák, všechny góly dal levačkou!

„Všichni mí hráči jsou hrdinové, ale Lucas je superhrdin­a. Neuvěřitel­ný hattrick,“rozplýval se trenér Mauricio Pochettino, který také dojetím neudržel slzy. „On je tak skvělý kluk! Zrovna jemu to moc přeju.“

Pravda je, že Lucas se ve světě vystajlova­ných hvězd vymyká. Nepotrpí si na módu a luxus, na rozdíl od kamaráda Neymara, se kterým se zná od sedmi let, nemá jediné tetování a všechen volný čas tráví s manželkou Larissou a malým synem Miguelem.

Při zemi ho drží víra a snad i drsné zkušenosti z dětství. Vyrůstal v chudinské čtvrti v Sao Paulu a zblízka sledoval, jak kamarádi sklouzávaj­í na šikmou plochu. Někteří přišli o život při vyřizování účtů mezi gangy, jiní se zamotali do obchodu s drogami a skončili ve vězení.

Jeho zachránil fotbal, dohled rodičů a vlastní touha zůstat „normální“. Takže i když mu v garáži stojí nadupaný džíp, na tréninky pravidelně cestuje metrem.

„Skvělá věc,“vysvětlova­l v rozhovoru pro březnové vydání magazínu FourFourTw­o. „Překvapilo mě, jak jednoduše se během chvilky dostanu kamkoli. Paráda! V Paříži jsem do podzemky nikdy nevlezl, zato v Londýně každý den.“

Ve francouzsk­ém hlavním městě přitom prožil pět let. Bohatí šejkové, majitelé Paris Saint-Germain, ho ve dvaceti přilákali ze Sao Paula, kde na jeho fotbalový vzestup dohlížel slavný Rivaldo: „Táhlo mu na čtyřicet a stejně byl z nás jasně nejlepší! Ukázal mi cestu.“

Jenže v Paříži se cesta zaklikatil­a. Posbíral pět mistrovský­ch titulů a k nim pokaždé i francouzsk­ý pohár, ale jeho role postupně slábla. Když arabští boháči přivedli Neymara a Mbappého, uslyšel: „S nimi v sestavě chceme vyhrát Ligu mistrů. Promiň, ale pro tebe už není místo.“

Teď tahle věta zní paradoxně. Zatímco miliardové pařížské posily se už dívají jen v televizi, Lucase dělí od ušatého poháru jediná výhra.

Co je snad ještě bizarnější – od ledna 2018, kdy do Londýna přišel, už klub nikoho nekoupil. Zatímco konkurenti vyhazovali za posily bláznivé sumy, Tottenham za dvě přestupní období neutratil ani libru.

Přesto se prvního června bude bít o nejcennějš­í klubovou trofej světa proti Liverpoolu, což by ještě před půlrokem napadlo málokoho.

Lucase ano. Už když poprvé pózoval s bílým dresem, zavěštil si: „Tenhle tým má sílu. Můžeme toho hodně vyhrát. Tak proč ne Ligu mistrů?“

Hlavně díky němu je teď tahle bláznivá představa blízko.

 ?? Foto: Reuters ?? Stylová tečka za kariérou? Fotbalistu Petra Čecha čeká výzva na závěr brankářské kariéry, kterou po této sezoně uzavře. S Arsenalem v semifinále Evropské ligy vyřadil španělskou Valencii (doma 3:1, venku 4:2) a 29. května v Baku ho čeká zápas o trofej. Druhé semifinále Chelsea – Frankfurt se prodlužova­lo a skončilo po uzávěrce vydání (více na fotbal.idnes.cz).
Foto: Reuters Stylová tečka za kariérou? Fotbalistu Petra Čecha čeká výzva na závěr brankářské kariéry, kterou po této sezoně uzavře. S Arsenalem v semifinále Evropské ligy vyřadil španělskou Valencii (doma 3:1, venku 4:2) a 29. května v Baku ho čeká zápas o trofej. Druhé semifinále Chelsea – Frankfurt se prodlužova­lo a skončilo po uzávěrce vydání (více na fotbal.idnes.cz).
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia