Dnes Prague Edition

Česká klasa 48 & 88

Nejlepší hokejisté nejsou v reprezenta­ci. Hertl i Pastrňák září ve Stanley Cupu Začíná Giro ze staré školy. S brutální koncovkou

- Tomáš Macek cyklistick­ý reportér MF DNES Karel Knap hokejový reportér MF DNES

Tentokrát nečeká aktéry cyklistick­ého Gira žádný „bláznivý“start v Dánsku, Irsku, nebo dokonce v Izraeli.

Ani nebudou vystaveni experiment­álním „horským sprintům“, kostkám a štěrkovým cestám jako na Tour a na Vueltě.

Ani je neprověří hned v úvodním týdnu horské dojezdy jako loni na Etně a Gran Sassu.

Cyklistick­é Giro 2019, které zítra

Zútočníka Tomáše Hertla tryskala radost, když s tváří nastrčenou těsně před kameru překotně chválil diváky v aréně zvané Žraločí nádrž. „Jsou to superfanou­šci! Jsme z nich supernadše­ní. Musíme pokračovat, musíme vydržet. Jako oni!“Náklonnost se valí také opačným směrem. Když je týmu San Jose Sharks ouvej a jeho příznivci nejvíc trnou, často upínají své zraky k frajerovi s číslem 48 na dresu. Co ten všechno na ledě svede!

Brání v oslabení, kouč jej posílá na klíčová vhazování, získává puky v soubojích, vytváří šance a sází góly.

Má obří podíl na postupu Sharks přes Las Vegas a Colorado do semifinále Stanley Cupu. Při vyčerpávaj­ící pouti za stříbrným pokladem dokráčel do poloviny, stejně jako další tři borci, kteří patří

v Boloni začíná, bude Girem dle propozic staré školy. Kláním dvou diametráln­ě odlišných polovin.

„Ta první není příliš obtížná,“soudí Matt White, sportovní ředitel stáje Mitchelton-Scott. „Zato druhá je doslova brutální.“

Od 13. etapy to začne. Jeden záludný horský test za druhým.

Ano, takové to bývalo na Giru i v minulosti. Včetně více než 200kilomet­rových horských etap a majestátní­ch vrcholů, vzbuzující­ch až nábožnou úctu, jakými budou i letos Gavia nebo Mortirolo.

Miguel Ángel López a Primož Roglič, muži letošního jara, se utkají mezi nejlepší české hokejisty. Všeuměl Hertl, pohotový čipera David Pastrňák se svým parťákem a mazaným centrem Davidem Krejčím z Bostonu a vzkříšený brankář Petr Mrázek z Caroliny se s největší pravděpodo­bností neobjeví v reprezenta­ci na šampionátu na Slovensku.

Právě oni mají v současnost­i bez ohledu na nadcházejí­cí výkony kapitána Voráčka a spol. v Bratislavě ze všech krajanů nejblíž ke světové špičce. Je stylové a zároveň nešťastné pro národní mužstvo, s Tomem Dumoulinem, Simonem Yatesem a Vincenzem Nibalim, šampiony minulých Grand Tour. Taková je sestava hlavních aspirantů na růžový dres vítěze.

Obhájce titulu Chris Froome chybí, soustředí se až na Tour. Tom Dumoulin, loni druhý cyklista Gira i Tour, dojel na jaře nejlépe čtvrtý na Tirrenu-Adriatiku. Ovšem lídr stáje Sunweb nikdy neměl před Girem bůhvíjak oslnivé výsledky.

„Snad na mě po loňských 2. místech letos jedno velké vítězství čeká,“říká. „Ale největším favoritem Gira rozhodně nejsem.“

Toho bookmakeři vidí v Rogličovi, že právě oni se v zámoří rvou o tradiční pohár.

„O mistrovstv­í vím, ale nemyslím na něj, protože tuším, že se Sharks půjdeme daleko,“říkal pětadvacet­iletý Hertl před startem play off, na něž se těšil jako děcko.

Nemýlil se. San Jose v třaskavých partiích číslo 7 vyřadilo Las Vegas i Colorado.

Hertl společně se spoluhráče­m Couturem vede pořadí střelců (9 zásahů) i bodování naopak bývalá hvězda Bradley Wiggins ve své televizní show tvrdí: „Bude to rok Simona Yatese. Letos už na Giru udělá všechno dobře.“

První půle závodu má patřit časovkářům, klasikářům a sprinterům.

Až dlouhá kopcovitá časovka v 9. etapě do San Marina nastaví výraznější mantinely mezi favority. Papírově bude nejvíce svědčit Dumoulinov­i a Rogličovi. Ale i Simon Yates prvenstvím v časovce při závodě Paříž – Nice ukázal, že domácí úkoly dělal v tréninku velmi poctivě.

Ve druhé půli se pak Giro promění ve zničující souboj vrchařskýc­h mágů. Královská etapa? Těžko volit. (9+5). Na ledě tráví v průměru ohromující­ch 22 a půl minuty na utkání, na buly se může chlubit úspěšností přes 55 procent. „Dře jako kůň,“velebil jej na tiskovce kouč Peter DeBoer. „Spoléháme na něj ve všech částech kluziště.“

„Věří si, je hladový a svou vůli přenáší na ostatní,“citovala stránka NHL.com kapitána Joea Pavelského. Podle slov agenta Spálenky přemáhal Hertl přinejmenš­ím v prvním kole utajované zranění. Sotva si jen trochu vychutnal slast z triumfu, hned vyhlíží další bitvu – proti St. Louis Blues. Když se bojuje o Stanley Cup, na bolest a únavu se nehledí.

Ještě žádný český vyslanec za Atlantikem nezískal Conn Smythe Trophy pro nejužitečn­ějšího hráče play off. A Hertl k ní má slušně našlápnuto.

Své konání mezi mantinely povýšil na další úroveň. Mezi českými hráči se mu v této sezoně jen bostonský bavič Pastrňák rovná v počtu gólů a nasbíral víc bodů, jak ukazují tabulky vlevo.

Právě mezi nimi se letos patrně rozhodne o držiteli Zlaté hokejky pro národního hokejového krále. Populárníh­o „Pastu“v zimě skolil podivný úraz palce, který utrpěl při návratu ze sponzorské večeře. V minulých týdnech zase až příliš často chyboval. Působil nejistě. Při kličkách a pasech ho nezvykle neposlouch­al kotouč, za což sklízel Bude jí ta s pořadovým číslem 16, kdy jezdci zdolají mýtickou Gavii i vražedné Mortirolo a po 226 kilometrec­h dorazí do cíle v Ponte Legno?

Nebo etapa číslo 20, velké finále v Dolomitech? Ta nabídne průsmyky Manghen, Rollo a nepříliš známé cílové stoupání Monte Avena s až 16procentn­ími pasážemi. Na 196 kilometrec­h při ní nastoupají cyklisté 5 000 výškových metrů.

Kdyby se ani zde nerozhodlo, stále zbývá ještě třetí a závěrečná 17kilometr­ová časovka do Verony.

Dva Češi budou letos na Giru v akci. Jan Hirt má v dresu Astany jasný plán: „Vše pro Lópeze.“Český kritiku od komentátor­ů a obecenstva. Neprosazov­al se v zakončení.

Trenér Cassidy mu vytkl pár nesprávnýc­h rozhodnutí a přehmatů, na veřejnosti jej však především hájil, že se ve dvaadvacet­i stále učí. A Pastrňák? Odpověděl po svém. Za nepříznivé­ho stavu 1:2 v sérii s Columbusem jej ve čtvrtém zápase drsně srazil zadák Clendening.

Dravec s číslem 88 vstal z ledu, sebral hůl a zapojil se do akce, po níž sám skóroval. Přidal ještě asistenci a přispěl k vítězství 4:1. O dva dny později se coby první hvězda večera trefil na 3:1 a konečných 4:3.

Obrazně i ve skutečnost­i povstal. Opět předvedl, jaký kumšt v něm dřímá. Znovu mu to klapalo s Marchandem a Bergeronem. Bruins dotáhli obrat, vyprovodil­i soky na dovolenou a v noci na pátek se prvně střetli s Carolinou.

Za ni po zranění mohl znovu chytat vykurýrova­ný Mrázek, jenž je důležitým členem Hurricanes, bandy podceňovan­ých chlapů, která si dle předpovědí odborníků už dávno měla hovět na prázdninác­h.

Na Mrázka bude v této sérii kromě Pastrňáka pálit i Krejčí, jediný český vítěz produktivi­ty ve Stanley Cupu (2011, 2013).

Zkušenému forvardovi chyběly pouze tři body ke kótě 100, přes niž se v play off dosud dostaly jen dvě české legendy – Jágr a Eliáš.

Též jeho umění by se trenéru Říhovi tuze hodilo na turnaji ve slovenském hlavním městě. Krejčí, Pastrňák, Mrázek i Hertl ovšem mají rozdělanou práci jinde. mistr Josef Černý bude naopak částečně volným hráčem stáje CCC: „Všichni máme od prvního týdne dostat šanci pokoušet se o úniky a o etapové úspěchy.“

Největší favorité a jejich týmy naopak v prvním týdnu patrně zvolí strategie: Závoďme zpočátku raději konzervati­vněji s vědomím tuhých zkoušek, které přijdou později.

Pokud si silní časovkáři Dumoulin a spol. vybudují v úvodních dvou časovkách větší náskok, budou muset agresivní vrchaři Nibali a López v horách rázně odpovědět.

Vyvrcholen­í Gira má být i proto strhující.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia