Dnes Prague Edition

Exposlanec Wolf se skrývá v Paraguayi

-

Policie našla Petra Wolfa, bývalého poslance ČSSD, který je obviněn z dotačního podvodu. Údajně se skrývá v Paraguayi. Wolf si má odpykat šest let za mřížemi, šest let je však nezvěstný.

„Stopa hledaného Petra Wolfa končí v Paraguayi. Práce policie České republiky byla v tomto případě dovršena tím, že jsme zjistili, kde se hledaná osoba v současné době zdržuje. Tamní policisté však zatím nepřistoup­ili k jeho zadržení,“řekla České televizi mluvčí policejníh­o prezidia Lenka Sikorová.

Wolf údajně nepřesnými, zkresleným­i a lživými informacem­i podvedl

ministerst­vo životního prostředí, od nějž dostal dotace.

Bývalý politik čerpal společně s manželkou v letech 2005 až 2007 na dva projekty jedenáct milionů korun. Část peněz použil například na vlastní dovolenou, projekty navíc zkopíroval z internetu.

Ostravský krajský soud mu za to uložil pět let vězení a pokutu milion korun, olomoucký vrchní soud však trest zpřísnil na šest let vězení a pokutu pět milionů. Odsouzena byla i Wolfova manželka, a to k podmíněném­u tříletému trestu a pokutě milion korun.

Wolf rozsudek označil za nesprávný a nespravedl­ivý. Upozornil na to, že vyšetřován­í začalo v době, kdy vystoupil z klubu ČSSD a nepodpořil jejího tehdejšího předsedu Jiřího Paroubka.

Trest platil z úkrytu

Počátkem roku 2013 Wolf neúspěšně požádal o odložení výkonu trestu. Policie po něm poté vyhlásila pátrání, následně byl vydán evropský i mezinárodn­í zatykač.

Peněžitý trest Wolf s manželkou uhradili ve splátkách. Peníze přicházely na účet soudu i v době, kdy už byl exposlanec na útěku. (ČTK, tho)

 ?? Foto: MAFRA ?? Za ČSSD Wolf byl poslancem v letech 2006 až 2010.
Foto: MAFRA Za ČSSD Wolf byl poslancem v letech 2006 až 2010.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia