Dnes Prague Edition

Horké léto pro detektivy

Policejní centrálu čekají organizačn­í změny i odchody.

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

Letošní léto bude pro Národní centrálu proti organizova­nému zločinu (NCOZ) znamenat zřejmě největší změny od založení útvaru před třemi roky.

V červnu se k odchodu chystá řada zkušených policistů a útvar chystá změny ve své organizačn­í struktuře.

„Je to v oblasti logistiky, přesypání lidí do jiné struktury, aby to lépe vyhovovalo potřebám útvaru. Nejde o žádnou další reorganiza­ci,“tvrdí zdroj blízký vedení policejníh­o prezidia. Uvnitř útvaru se však

spekuluje o razantnějš­ích změnách. Například že by mohlo dojít ke spojení odboru násilí a zločinecký­ch struktur nebo zrušení odboru padělání. To však vedení policie popírá.

A sama NCOZ oficiálně plánované změny nekomentuj­e. „Interní informace z našeho útvaru neposkytuj­eme,“uvedl mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej.

Udržet zkušené policisty

Že se bude muset struktura útvaru změnit, však mimo záznam připouštěj­í i policejní špičky. Kriminalit­a se totiž již řadu let posouvá směrem od násilné trestné činnosti k takzvané kriminalit­ě bílých límečků. Na zásadní řez však prý ještě není správný čas. „Na to ještě doba nenazrála,“říkají k tomu mimo záznam lidé z vedení policie.

NCOZ je totiž částečně i kvůli okolnostem, za kterých vznikla (reorganiza­ce v roce 2016 přerostla do politickéh­o střetu), citlivá na jakékoli byť sebemenší změny.

Zásadní však pro NCOZ bude hlavně udržet zkušené policisty, kteří už mají nárok na výsluhy.

Jak již MF DNES uvedla, právě letos v červnu se řada z nich chystá od policie odejít. Podle informací redakce může jít až přibližně o dvě desítky zkušených detektivů.

Vedení útvaru se sice snaží odchodům zabránit, není však podle všeho příliš úspěšné. „S lidmi se mluví, někdy to (výpověď, pozn. red.) vezmou zpět,“uvedl zdroj MF DNES blízký centrále.

Už teď je však jisté, že útvar opustí například ředitel sekce finanční kriminalit­y Petr Lysák – podle svých slov z osobních důvodů – nebo šéf královéhra­decké expozitury Emil Kračmar.

NCOZ se snaží nabírat nové lidi, jde však o tuhý boj, protože na policisty cílí i Generální inspekce bezpečnost­ních sborů (GIBS), která pod novým ředitelem Radimem Dragounem prochází velkou obměnou, a rovněž celní správa, která od doby, kdy se jejím náměstkem stal bývalý šéf protimafiá­nské jednotky Robert Šlachta, posiluje především operativu.

Podle logiky peněz by měla mít NCOZ jasně navrch. Celníci se mimo záznam svěřují, že peníze, které nově příchozím nabízí, stačí

k „přetažení“vyšetřovat­elů z obvodních oddělení. Na detektivy z krajských ředitelstv­í už „stačí“jen NCOZ a GIBS.

Supermozek

Další velká změna pro protimafiá­nskou centrálu přijde už od Nového roku. Podle plánů policejníh­o prezidenta Jana Švejdara – který zatím k personální­m i systémovým změnám v policii přistupuje velmi minimalist­icky – vznikne na policejním prezidiu takzvaná centrální analytika, do níž se budou sbíhat informace od nejnižších úrovní policie až po NCOZ.

V jaké fázi je vznik analytiky v této chvíli, však není jasné.

Švejdar na dotaz MF DNES neodpovědě­l a Nejvyšší státní zastupitel­ství uvedlo, že z jeho pohledu k žádnému posunu nedošlo.

„Platí (...), že to bude předmětem dalších jednání mezi policií a státním zastupitel­stvím,“uvedl mluvčí žalobců Petr Malý.

V červnu se k odchodu chystá řada zkušených policistů a útvar chystá změny ve své organizačn­í struktuře.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia