Dnes Prague Edition

Laserové laboratoře obsadí mladí vědci

- — Marek Kočovský

DOLNÍ BŘEŽANY Nadšenci do fyziky z řad studentů středních škol se mohou hlásit do Talentové akademie pořádané laserovými centry ELI Beamlines a HiLASE. Špičková vědecká pracoviště po předchozíc­h dvou ročnících opět lákají do Dolních Břežan nejmladší generaci, v níž se možná skrývá řada budoucích vědců, aby si vyzkoušela podmínky špičkových laboratoří.

Finalisté se zaměří na molekuly

Stejně jako loni a předloni budou soutěžící pracovat na předem vybraném tématu. „Letos se studenti budou věnovat detekci různých prostorový­ch forem molekul,“říká mluvčí HiLASE Radka Kozáková s tím, že finalisty vybere odborná porota do 30. června. Dvanáct nejlepších se setká v dolnobřeža­nských centrech v polovině září.

Letošní téma se týká oblasti, která je v praxi využívána při výrobě léčiv, ale také v potravinář­ství. Pořadatelé upozorňují, že při přípravě léčiv nejde jen o správné složení, ale je potřeba hlídat i prostorové formy jednotlivý­ch molekul, aby léčivo správně fungovalo a nemělo na organismus v krajním případě opačný efekt.

„Jednotlivé prostorové formy molekul lze rozeznat třeba pomocí laserového svazku, protože každá z forem stáčí jinak rovinu polarizace. Studenti se proto během Talentové akademie budou zabývat návrhem kompaktníh­o systému schopného toto stočení změřit a prozkoumaj­í pomocí něj různé biochemick­é vzorky. Budou muset spojit poznatky z fyziky, chemie a biologie,“vysvětluje vědecký pracovník ELI Beamlines Zbyněk Hubka.

Hlavním cílem Talentové akademie je ukázat středoškol­ákům skutečnou podobu vědecké práce. Studenti proto pracují v týmech. Nejlepším účastníkům laserová centra nabídnou spolupráci. Formou stáží se někteří finalisté letošního ročníku postupně zapojí do skutečných vědeckých projektů po boku předních fyziků.

 ?? Foto: HiLASE a ELI Beamlines ?? Na vlastní kůži Talentová akademie umožní finalistům zakusit v laserových centrech skutečnou vědeckou práci.
Foto: HiLASE a ELI Beamlines Na vlastní kůži Talentová akademie umožní finalistům zakusit v laserových centrech skutečnou vědeckou práci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia