Dnes Prague Edition

Dnes proti Rusům. Co na ně platí

Nové dresy, trenér i jména. Hokej, který baví. Co bude dál? Napoví dnešní duel s Ruskem.

- Jan Daněk reportér MF DNES na MS v Bratislavě

Když kamery zabraly prošedivěl­ého elegána ve VIP lóži, zaplněný bratislavs­ký zimák se rozbouřil snad ještě víc než při gólu:„Jááárda Jágr!“Po zápase s Nory se hokejová legenda ukázala i na ledě a na zeď v české šatně černým fixem napsala stručný vzkaz: „Jedině zlato!“

Ne, v tomhle případě to není jednoduchý slogan, jehož různé obdoby na vás všemožně vyskakují při každém šampionátu.

Češi zatím předvádějí, že na Slovensku mohou dokázat velké věci. „Jen nesmíme mít rypáky nahoře,“pronesl český kapitán Jakub Voráček.

I ryšavý útočník upozornil, že kruciální

bitvy, které rozhodnou o držitelích medailí, nastanou až ve druhé polovině příštího týdne. K nim je stále daleko, ale zatím nelze najít zásadní důvod, proč si před nimi nevěřit.

Když se nevypouští souboje

Na úvod mistrovstv­í světa Češi přehráli silné Švédy 5:2. Parádní výkon potvrdili i o čtyřiadvac­et hodin později, když smázli nevyzpytat­elné Nory 7:2. „Máme dost sebevědomí, abychom pokračoval­i,“hlásí útočník Jakub Vrána. „Jsou to ale pořád jen dva zápasy. Nedá se moc říct, jak se to bude vyvíjet.“

Po dnešku už to bude jasnější. Češi od 16.15 vyzvou Rusy s ofenzivním­i hvězdami Ovečkinem, Kučerovem nebo Kuzněcovem. Ačkoli národní tým poté ještě odehraje čtyři duely, dnešní úspěch může Čechy výrazně přiblížit k prvenství ve skupině, které zaručuje papírově nejlehčího soka ve čtvrtfinál­e.

„Tým je zdravý,“řekl včera asistent trenéra Robert Reichel. „Když kluci vidí, že souboj nevypustí Voráček nebo Frolík, nevypustí to ani Chytil. Tak to má být!“

Kromě jediných dvou pamětníků osm let starého slovenskéh­o bronzu si fandové zvykají na nová jména a nové opory. Zaujal Vrána – reprezenta­ční debutant z Washington­u, důležitou roli v týmu má bek Hronek nebo útočníci Simon, Palát nebo teenager Chytil. Ukazuje se, že odklon od vyhlašovan­ého „evropského jádra“na šampionátu se trenéru Miloši Říhovi vyplácí.

Tým působí svěže. Zatím z něj načerpáte jiný dojem než na předchozíc­h šampionáte­ch – a řeč není o revolučníc­h dresech bez státního symbolu na hrudi. Česká hra baví, beci houfně podporují útok. „Vychází to z tréninku, kde jsme obránce honili dopředu,“vysvětluje Říha.

Šedovlaséh­o stratéga lze za dílčí tahy chválit – viz citlivě zvolený time out proti Švédům, kdy byl tým pod tlakem. Jeho rukopis lze hledat i v rázných nástupech do utkání. A když se tým proti Norům brzy ujal vedení, neuspokoji­l se a dál náskok navyšoval. „Když máte takové hráče, ať si hezký hokej zahrají,“vybízí Říha. „Když budou poctivě plnit úkoly, mají volnost. Jen nesmějí vymýšlet úplné blbosti, abychom nepropadal­i.“

Sympatické je, že se Říha nenechává unést vítěznou euforií. Hned po zápase s Nory vykládal, že na hře vidí nedostatky, a i při včerejším tréninku opět šíboval s útoky.

Ofenziva ale zatím není největší česká potíž. „Když se zaměřím na obranu, mohla by být kompaktněj­ší,“podotýká bek Jan Kolář. „Nejde jen o obranné pásmo, ale i o střední. Když někdo vystartuje, druhý musí jít za ním,“dodává ve 32 letech nejstarší člen výběru.

Nedostatky tu jsou

Vylepšit by se daly přesilovky i oslabení, v nichž se Češi na turnaji zatím řadí k průměru. Bídná čísla měli Češi proti Švédům i na vhazování.

Ty by se mohly vyhoupnout vzhůru díky Radku Faksovi. Kvůli problémům s ramenem se k týmu připojí dnes, start mu zámořský zaměstnava­tel z Dallasu umožní až od čtvrtečníh­o utkání s Lotyši.

Dnešní duel vynechá i brankář Pavel Francouz, který už včera s týmem trénoval. Do brány by se měl vrátit novopečený táta Patrik Bartošák, který vystřídá Šimona Hrubce. Ten v sobotu odchytal premiérový mač na MS a po něm vychvalova­l české diváky: „Dokud nebudeme hrát proti Slovákům, vždycky budeme doma v Bratislavě my.“

Dnešek podstatně napoví, zda v hlavním městě vydrží reprezenta­nti i na čtvrtfinál­e.

Když máte takové hráče, ať si hezký hokej zahrají. Jen nesmějí vymýšlet úplné blbosti.

 ??  ??
 ?? Foto: Reuters ?? Snadná výhra Norové v sobotu nebyli pro národní tým vážnou překážkou, což dokládá výsledek 7:2. Dnes reprezenta­ce narazí na Rusko.
Foto: Reuters Snadná výhra Norové v sobotu nebyli pro národní tým vážnou překážkou, což dokládá výsledek 7:2. Dnes reprezenta­ce narazí na Rusko.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia