Dnes Prague Edition

Přeliv voličů: od ANO k Pirátům, Piráti k SPD

-

Podle dubnového volebního modelu Kantar TNS pro Českou televizi by sněmovní volby vyhrálo ANO se 30 procenty před Piráty se 16 a ODS se 13,5 procenta. Ze stávajícíc­h stran by se do poslanecký­ch lavic nedostala jen TOP 09.

Hnutí ANO si dlouhodobě drží první pozici. Od loňského roku se jeho podpora stabilně pohybuje kolem hranice třiceti procent. Oproti minulému měření se však zisk hnutí zmenšil o tři procentní body na rovných třicet procent.

Druhou pozici by ve volbách nyní obsadili Piráti a získali by celkem 16 procent. Zatímco v loňském roce jejich podpora rostla, letos

se posilování Pirátů zastavilo. Třetí zůstává ODS s 13,5 procenta hlasů.

Slábne důvěra v Babiše

„Zhruba od loňského října pozorujeme mírný pokles hnutí ANO. Ti lidé, kteří odcházejí, jdou zejména směrem k ODS nebo k Pirátům. Jako důvody uvádějí celkovou ztrátu důvěry v hnutí ANO, a především v jejího lídra Andreje Babiše nebo i některé slabší ekonomické výsledky,“uvedl analytik Kantaru Pavel Ranocha. Na náladu voličů podle něj mohly mít vliv i výměny ve vládě.

Příznivci naopak přibyli SPD. Současných 8,4 procenta je o tři procentní body lepší výsledek než v březnu. K SPD se podle Ranochy přelévají hlasy zejména od Pirátů. „Jsou to hlasy zejména mladých lidí, jejichž preference jsou hodně nestabilní,“dodal.

Počet lidí rozhodnutý­ch volit sociální demokracii nebo KSČM se nezměnil. ČSSD by nyní skončila na 6,5 procenta a komunisté na 6 procentech hlasů.

Nárůst podporovat­elů zaznamenal­i Starostové, kteří se vrátili nad pětiprocen­tní hranici a v průzkumu mají nyní šest procent. Do Sněmovny by se dostali ještě lidovci s 5,5 procenta. (jumi, ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia