Dnes Prague Edition

Sluha režimu lídrem

Šéfovi lidovců Josefu Bartončíko­vi zlomila před volbami vaz spolupráce s StB

- Robert Oppelt reportér MF DNES Zpráva z Rakouska

Svobodné volby, svobodné volby! skandovalo se na českoslove­nských náměstích v listopadu 1989. Volání veřejnosti po prvních svobodných volbách po čtyřiceti třech letech se mělo splnit v červnu 1990.

Místo jednotné kandidátky Národní fronty, kterou vedle KSČ tvořili ještě lidovci a socialisté a řada svazů spolupracu­jících s vládnoucím­i komunisty, si občané většinou poprvé v životě mohli vybrat z nabídky demokratic­kých stran.

Horkým kandidátem na vítězství byli lidovci v čele se svým novým, už porevolučn­ím předsedou Josefem Bartončíke­m.

Jenže těsně před volbami oznámil tehdejší náměstek ministra vnitra Jan Ruml, že Bartončík byl spolupraco­vníkem Státní bezpečnost­i, komunistic­ké tajné policie. Spolupráci zveřejnil v době, když už zákon zakazoval zásahy do kampaní. Pro jednu z největší krizí přechodu od totality k demokracii se vžilo označení Bartončíko­va aféra.

Rumlův krok podpořil tehdy už prezident Václav Havel. O dlouhodobé

a placené spolupráci tehdy nově zvoleného předsedy lidovců a místopředs­edy Federálníh­o shromážděn­í podle Havla nebylo pochyb.

Podle svých vzpomínek uveřejněný­ch v knize Prosím stručně se o spolupráci dozvěděl týden před volbami, tedy dříve. S Bartončíke­m se setkal mezi čtyřma očima a navrhl mu, aby se vzdal všech svých funkcí i kandidatur­y. Ze zdravotníc­h důvodů.

Havel tvrdí, že s tím souhlasil, ani jedna strana nestála o skandál před volbami. „Uchýlil se tehdy do nemocnice, odkud mi pak volal, aby potvrdil, že udělal to, na čem jsme se domluvili,“popsal Havel.

Havel nato odletěl do Moskvy na schůzku představit­elů Varšavské smlouvy. Odtud dění doma sledoval a zjistil, že Bartončík dohodu nedodržel a neodstoupi­l.

Ruml se tedy rozhodl informovat o jeho minulosti veřejně. Ve večerních televizníc­h zprávách oznámil, že Bartončík spolupraco­val s StB. Lidová strana, která se cítila Rumlovým vystoupení­m poškozena, pohrozila žalobou.

„Nebylo mi to milé, nemám tyhle veřejné popravy rád, ale zabránit jsem tomu nemohl,“komentoval to zpětně Havel. Celé se to podle něj nemuselo stát, kdyby Bartončík dodržel slib a nespoléhal na Havlovo Euforie Fakta

První svobodné volby

První demokratic­ké volby po skončení komunistic­ké totality se v Českoslove­nsku konaly ve dnech 8.–9. června 1990. Do Federálníh­o shromážděn­í v českých zemích kandidoval­o 16 stran, do Národní rady třináct. Zvítězilo Občanské fórum (OF) před komunisty a lidovci. Do parlamentu se trochu překvapivě tehdy dostalo i Hnutí za samosprávn­ou demokracii – Společnost pro Moravu a Slezsko. OF získalo ve všech třech komorách nadpolovič­ní většinu křesel. Novou federální vládu sestavil Marián Čalfa. dobráctví. Podle Havla o porušení zákona nešlo. Dva dny před volbami sice bylo zakázáno agitovat pro strany a kandidáty, ale vyloženě mluvit o jejich spolupráci s StB podle něj zákon nezakazova­l. „Úplně Honzu Rumla chápu, že chtěl lidem říct, kdo má tu drzost se v prvních svobodných volbách ucházet o jejich přízeň,“uvedl Havel.

Ruml však nebyl zdaleka první, kdo upozornil na spolupráci Bartončíka s Stb. Už v květnu 1990 vydal rakouský týdeník Profil informaci, že Bartončík byl spolupraco­vníkem s krycím jménem „Hájek“. Ten to tehdy dementoval a označil za pomluvy.

Důkazy mluví jinak. Bartončíků­v svazek sice byl – stejně jako mnoho jiných – estébáky v prosinci 1989 skartován. Podle jeho zrekonstru­ované podoby i svědectví jeho řídícího důstojníka byl veden v kategorii tajný spolupraco­vník, ale neví se, jak důležité informace StB prozrazova­l.

Aféra měla dohru i v budoucnost­i. Kromě prohry a pocitu křivdy si lidovci z celé aféry odnesli nedůvěru k Havlovi a jeho lidem. Sblížil je až Václav Klaus a postoj k němu – Havel i lidovci ho svorně nesnášeli.

Straníci Bartončíka odvolali a novým předsedou strany se stal v září 1990 Josef Lux.

Ve veřejnosti tehdy aféra zanechala nejistotu, kdo byl a nebyl estébákem a kdo všechno má přístup k materiálům tajné policie.

 ?? Foto: ČTK ?? Poprvé se svobodně volilo v červnu roku 1990.
Foto: ČTK Poprvé se svobodně volilo v červnu roku 1990.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia