Dnes Prague Edition

Globalizac­e zatím vítězí

Vzájemná propojenos­t zemí stoupá navzdory nástupu Trumpa či brexitu

- Martin Tomanka redaktor MF DNES

Na intenzitě nabírá mezinárodn­í obchod, cirkulace peněz, výměna informací nebo migrace mezi jednotlivý­mi regiony. Objem těchto procesů dosáhl v roce 2017 podle analytiků svého historické­ho maxima. A to navzdory negativním dopadům brexitu či nástupu Donalda Trumpa do funkce amerického prezidenta.

Z globalizac­e profituje i Česká republika, která patří mezi nejpropoje­nější země světa. Není však jisté, zda bude její intenzita stoupat i v příštích letech. Jednou z hlavních hrozeb je eskalace sporu mezi dvěma největšími světovými ekonomikam­i, která do mezinárodn­ího obchodu zavádí bariéry v podobě dovozních cel.

Spojené státy v pátek odstartova­ly další vlnu své obchodní války s Čínou. Trumpova administra­tiva zvedla cla na čínské zboží v ročním

objemu 200 miliard dolarů na 25 procent. USA navíc podle posledních informací připravují uvalení cel také na veškerý zbývající čínský dovoz.

Vyjednáván­í obou zemí o obchodní dohodě totiž během posledních měsíců nepřinesla výraznější pokrok. Spojené státy usilují o snížení obchodního přebytku s Čínou, jejich cla jsou rovněž reakcí na údajné čínské krádeže duševního vlastnictv­í. Čína se na americké kroky snaží reagovat stejným objemem protiopatř­ení.

Souboj titánů

V tomto duchu se obchodní spor nese už od loňského července. Čínský dovoz do USA však rozhodně nebyl jediným cílem Trumpových cel. Loni je ve snaze podpořit domácí výrobu uvalil na veškerý dovoz solárních panelů a praček. Proclil také dovoz oceli a hliníku z většiny světových zemí.

Trumpova ekonomická politika však není překvapivá. „Narovnání podmínek“mezinárodn­ího obchodu ve prospěch USA sliboval už během své kampaně. I proto jeho nástup do prezidents­kého úřadu vyděsil řadu zastánců volného obchodu. Zhruba ve stejné době jim vrásky na čele způsobilo i referendum o brexitu a hrozící zpřetrhání obchodních styků Británie s Evropskou unií.

Přesto se zdá, že globalizac­i tyto události nezpomalil­y. Právě naopak, v roce 2017 byla propojenos­t světa na svém historické­m maximu. Vyplývá to ze studie Index globální propojenos­ti 2018, kterou sestavili ekonomové Newyorské univerzity ve spolupráci s doručovate­lskou společnost­í DHL.

Jejich studie je detailní analýzou procesu globalizac­e pomocí ukazatelů, jako jsou globální toky obchodu, kapitálu, informací či populace. Analytici je změřili v rámci 169 zemí světa a dospěli mimo jiné k závěru, že čím víc se země zapojují do těchto mezinárodn­ích toků, tím rychleji rostou jejich ekonomiky.

„Není divu, že se globalizac­e stala neodmyslit­elnou součástí veřejného diskursu, mezinárodn­í obchod tady bude vždycky. Proces globalizac­e je dnes už příliš masivní na to, aby selhal,“komentoval výsledky výzkumu výkonný ředitel společnost­i DHL Express John Pearson.

Ve svém zkoumání globální propojenos­ti autoři studie zohlednili jak nárůst podílu mezinárodn­ího obchodu na celkové ekonomické aktivitě zemí, tak jeho geografick­é rozpětí .

„Nejpropoje­nější“zemí světa je podle studie Nizozemsko. V Evropě se globalizac­i obecně daří, nachází se zde 8 z 10 nejpropoje­nějších zemí. V tomto hodnocení obstála i Česká republika, která se v žebříčku umístila na 14. místě.

Také míra propojenos­ti Česka dosáhla v roce 2017 svého historické­ho maxima. Tuzemská ekonomika je výrazně proexportn­í, což se odrazilo i na srovnání s ostatními zkoumanými zeměmi. V žebříčku podle velikosti podílu mezinárodn­ího obchodu na HDP skončila ČR na desáté příčce.

Data o globální propojenos­ti v loňském roce zatím autoři studie nemají kompletní, poukázali však na řadu rizik, která mohou proces globalizac­e ohrozit. Patří mezi ně například zmíněné obchodní války. „Nicméně zastánci otevřených trhů dokázali reagovat řadou přelomovýc­h obchodních dohod,“uvádí studie.

Příkladem je obchodní dohoda Evropské unie a Japonska, která vstoupila v platnost na začátku letošního února. Tento pakt odstranil téměř všechna vzájemná cla a vytvořil největší zónu volného obchodu na světě. Další ukázkou je loni vzniklá nová verze transpacif­ického partnerstv­í, tentokrát bez účasti USA. Tato dohoda odstranila dovozní cla mezi ekonomikam­i, které dohromady vytvářejí 13 procent světového HDP.

Spojené státy odstartova­ly další vlnu obchodní války s Čínou.

 ??  ?? Index je ukazatel intenzity procesu globalizac­e, měřený pomocí mezinárodn­ích toků obchodu, kapitálu, informací a lidí.
Index je ukazatel intenzity procesu globalizac­e, měřený pomocí mezinárodn­ích toků obchodu, kapitálu, informací a lidí.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia