Dnes Prague Edition

Rodičák skoro pro všechny s dětmi do 4 let, ale ne 80 tisíc

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Sociální demokracie přišla s kompromisn­í variantou, aby přidáno dostali všichni rodiče, kterým k 1. lednu příštího roku rodičovský příspěvek ještě poběží – ale ne všichni dosáhnou na 80 tisíc korun a část z nich si bude muset zaspekulov­at.

„Míra navýšení rodičovské­ho příspěvku bude podle návrhu ČSSD záviset na tom, kdy nejmladší dítě dosáhne 4 let věku a jak má rodina nastavenou maximální hranici čerpání dávky. Ta se odvíjí od předchozíc­h příjmů,“řekla včera ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

Na navýšení má dosáhnout 80 procent rodičů dětí do 4 let věku. Podle návrhu, který má MF DNES k dispozici, zvládnou peníze dočerpat všichni,

jejichž děti letos budou mít nanejvýš tři roky. Bude nicméně třeba si propočítat, jak si přenastavi­t délku rodičáku a jeho měsíční výši, aby se nárok na čerpání přehoupl i do příštího roku a trval dostatečný počet měsíců. Přenastavo­vat lze každé tři měsíce, nejvyšší rychlost čerpání je ve výši předchozí mateřské, nejnižší je teoreticky 1 koruna. Rodičovský

příspěvek lze čerpat nejdéle čtyři roky. ČSSD předloží návrh vládě příští týden, 20. května.

Původně sociální demokracie chtěla, aby se zvýšení týkalo od příštího roku všech rodin s nejmladším dítětem do čtyř let věku bez ohledu na to, zda již rodičovský příspěvek vyčerpali. Všem se mělo doplatit zmíněných 80 tisíc korun.

Jenže podle ministryně financí Aleny Schillerov­é (ANO) si to napjatý rozpočet v příštím roce nemůže dovolit, a tak si museli sociální demokraté vybrat mezi mimořádně vysokým zvýšením důchodů, které rovněž prosazoval­i, a širokým navýšením rodičáku. Vládní koalice se pak dohodla, že od ledna navýší příspěvek jen pro děti narozené od 1. ledna 2020. Po kritice veřejnosti však obě koaliční strany chtějí přidat i rodičům již narozených dětí.

Premiér Andrej Babiš (ANO) na nový návrh ČSSD řekl, že je to „třetí různá verze návrhu“sociální demokracie. „Slyším o tomto návrhu poprvé. Chápu, že ČSSD hýří před evropskými volbami různými nápady, ale měli by dodržovat to, co bylo dohodnuto na koalici,“dodal premiér.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia