Dnes Prague Edition

Sucho může zdražit pivo

- 4x foto: Dan Materna, MF DNES

Pokračován­í ze strany 1 Největší tuzemský pivovar Plzeňský Prazdroj spolupracu­je se šlechtitel­i a výzkumnými ústavy, aby měl dostatek surovin i do budoucna.

Vyšlechtit novou odrůdu je však komplikova­né. Znamená to utratit desítky milionů korun s nejistým výsledkem. Samotné křížení zabere minimálně osm let, následná registrace u Ústředního zkušebního a kontrolníh­o ústavu zemědělské­ho další tři roky. Přesnější a rychlejší metody genové modifikace nebo editace jsou v Evropské unii přísně regulovány.

Nikdo neví, co bude za deset let

Na klimatické změny se snaží reagovat i české šlechtitel­ské firmy, je to však obtížné, protože nevědí, co bude za deset let.

„Teploty v posledních letech v růměru vzrostly o dva stupně Celsia. Rostliny budou muset lépe reagovat na teplo a vyšší sluneční záření. Nejde to ale zlepšit skokově,“vysvětluje Ivo Sedláček, ředitel největší tuzemské šlechtitel­ské společnost­i Selgen. Pětina plodin pěstovanýc­h na polích v Česku pochází z odrůd vyšlechtěn­ých touto firmou.

Selgen uvedl poměrně nedávno na trh odrůdu ječmene Spitfire, která se podle Sedláčka hodí pro výrobu takzvaných europiv (piv s unifikovan­ou, nepříliš vyhraněnou chutí) a dobře prý ustála loňské sucho. Na sucho reagují také chmelaři. I tato plodina měla loni horší rok, nižší hektarový výnos i obsah žádoucích alfa hořkých látek.

„Nejpěstova­nější chmel v ČR, žatecký poloraný červeňák, se zrovna potýká velice špatně ani ne tak se suchem, jako s vysokými teplotami nad 30 stupňů Celsia,“říká Josef Patzak z Chmelařské­ho institutu Žatec. Před třemi lety institut zahájil pro japonský pivovar Suntory v Kjótu smluvní výzkum na šlechtění jemného aromatické­ho chmele s vyšší odolností k suchu. Vhodné genotypy, které vzejdou z křížení, by mohl zaregistro­vat nejdříve za pět let.

Chmel se v tuzemsku pěstuje v historicky sušších oblastech. Pěstitelé, kteří měli loni o čtvrtinu nižší úrodu, s obavami hledí na předpověď v příštích týdnech. Částečně se problém snaží řešit i budováním závlah a retenčních nádrží.

Předseda Českého svazu pivovarů a sladoven František Šámal je k dalšímu vývoji optimistic­ký. „Tím, že zapršelo, si myslím, že ječmeny jsou zachráněné,“říká s tím, že Česko má dost přebytků.

Někteří experti už však začínají mluvit o tom, zda by se pivo nemohlo vařit z ozimého ječmene. To by však mohlo snížit kvalitu moku. „Bohužel řada jeho odrůd nemá potřebnou sladovnick­ou kvalitu,“říká vrchní sládek Pivovarů Staroprame­n Zdeněk Lux. V některých zemích, jako je Velká Británie, však tento ječmen už umějí vypěstovat tak, aby splňoval parametry pro výrobu piva, které dávají jařiny.

 ??  ??
 ??  ?? Titěrná práce Ve skleníku se z klasu odstraní tyčinky otce a ty se pak nahradí. Ječmen na poli se kříží samospráše­ním.
Titěrná práce Ve skleníku se z klasu odstraní tyčinky otce a ty se pak nahradí. Ječmen na poli se kříží samospráše­ním.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia