Dnes Prague Edition

Palestinci tajně pašují ženám sperma z věznic

Odboj Palestinců proti Izraeli nabral novou nečekanou podobu – umělé oplodnění. Zasloužilí bojovníci zpoza mříží plodí děti s manželkami.

- Milan Vodička redaktor MF DNES

NÁBULUS Život šestiletéh­o Amira začal uvnitř zmačkaného obalu od oříškových oplatků.

Bylo 20. června 2013 a jeho otec podal pytlík jako bezděčnou pozornost své manželce.

Mezi oplatky byla i plastová lahvička od očních kapek.

Byl to první krok k narození Amira.

Lahvička byla plná spermatu. Žena vyrazila z izraelskéh­o Megida do Nábulusu na palestinsk­ém Západním břehu. Rovnou na kliniku.

Lékařům trvalo patnáct minut testování, aby zjistili, že sperma přežilo dvouhodino­vou jízdu autobusem v pořádku. Zamrazili ho a devět měsíců po umělém oplodnění se narodil Amir.

Dodnes tak přišlo na svět sedmdesát až pětasedmde­sát dětí.

Otci jsou palestinšt­í vězni, kteří sedí v izraelskýc­h věznicích na desítky let nebo doživotí, protože působili v podzemních sítích teroristic­kých organizací.

Sperma se pašuje v zapalovačí­ch, propisovač­kách, pytlících na chipsy či tubách na léky. Jedna z nich byla ukrytá v datli.

Výjimečně se sperma předává při návštěvách, kdy panují přísné předpisy na kontakty mezi vězni a příbuznými. Obvyklejší je, že sperma pronese propouštěn­ý vězeň.

Údajně prvním takto počatým dítětem byl Muhannad Zabín v roce 2012. Jeho otec Ammar Zabín si kroutí dvaatřicet doživotníc­h let, k nimž byl odsouzen za bombové útoky v Jeruzalémě.

„Muhannad je pro nás dar boží,“řekla po porodu jeho matka, ale současně dodala: „Věnuju dítě palestinsk­ému národu.“Děti zrozené ze spermatu vězněných otců, kteří jsou Palestinci považováni za bojovníky proti Izraeli a „válečné zajatce“, jsou chápány jako nová forma odporu.

Jedno z nich se například jmenuje Mudžáhid, Mučedník. Chlapec se narodil loni v únoru v Gaze. Jeho otec se jmenuje Ahmad Sakání a dostal sedmadvace­t let za to, že vedl výcvik bojovníků skupiny Islámský džihád. Celý systém oplodnění z věznic má přesná pravidla, protože mezi nábožensky konzervati­vními Palestinci například v Gaze by těhotná žena, jejíž muž je už roky vězněn, měla peklo na zemi.

Duchovní už před šesti lety sepsali instrukce a vyhlásili je ve fatvě, která rovněž obsahuje jejich souhlas s početím dětí ze zkumavek.

A tak když například otec dnes šestiletéh­o Amira dával manželce zmuchlaný pytlík s oplatky a spermatem, bylo tam také jeho prohlášení podepsané ještě spoluvězně­m, že manželka má skutečně sperma od něj. Ženu potom na kliniku museli doprovodit dva její bratři a dva bratři zavřeného manžela, aby vše dosvědčili.

Duchovní ještě doporučují, aby žena v předstihu oznámila širokému okolí, co hodlá podstoupit, aby ji nikdo nepodezíra­l z nevěry.

Fatva povoluje oplodnění zpoza mříží jen těm manželům, kdy muž je odsouzen k mnohaletém­u trestu ve věci palestinsk­ého boje.

Palestinsk­é reprodukčn­í kliniky pak provádějí oplodnění zdarma jako humanitárn­í čin i „příspěvek k boji“.

 ?? Foto: ČTK ??
Foto: ČTK
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Otec je roky ve vězení Několik z dětí, jež byly počaty spermatem tajně proneseným z věznice. Palestinci to berou jako vítězství.
Otec je roky ve vězení Několik z dětí, jež byly počaty spermatem tajně proneseným z věznice. Palestinci to berou jako vítězství.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia