Dnes Prague Edition

Klimatická krize v Anglii? Rychle, než se potopí

Stanou se z britských měst na pobřeží v nedaleké budoucnost­i města duchů? Ano, a rychle, varuje vládní agentura pro ochranu životního prostředí.

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES Proti vymírání druhů

LONDÝN Změny klimatu a globální oteplování nejsou abstraktní hrozbou, varuje Environmen­t Agency (EA), tedy vládní agentura pro životní prostředí. Británie se podle ní musí připravit na důsledky oteplení až o čtyři stupně Celsia. Vyšší hladiny moří pak mohou vyplavit několik milionů domácností na pobřeží a v blízkosti řek.

Týká se to i Londýna a dalších měst u moře.

Podle agentury, která má ve své působnosti území Anglie, má jen tady na ochranu před ničivými záplavami jít z veřejných zdrojů jedna miliarda liber, v přepočtu necelých 30 miliard korun. Za ně by se mimo jiné postavily hráze a další protipovod­ňové ochrany, stejně jako budovy odolnější proti záplavám. To vše popisuje ve své nově zveřejněné dlouhodobé strategii.

„Území na mořském pobřeží a v blízkosti vodních toků bylo záplavami ohroženo vždy. V důsledku změn klimatu ale toto riziko velmi rychle roste,“uvedla k tomu ředitelka EA Emma Howardová Boydová. Výkyvy počasí jsou podle ní stále extrémnějš­í a je nutné se začít připravova­t na souvisejíc­í problémy.

Uváděné čtyři stupně jsou relativně daleko od závěrů klimatické dohody uzavřené v Paříži, jejíž signatáři, tedy téměř všechny státy světa kromě Spojených států, se zavázali k tomu, že přijmou opatření tak, aby teplota nestoupla o více než 1,5 stupně. Odborníci nicméně varují, že za současného stavu, kdy se toho příliš nezměnilo, svět směřuje k oteplení o 3 až 5 stupňů.

Stav klimatické nouze

Jen v Anglii je podle agentury už nyní ohroženo 5 milionů lidí. Počítá zároveň s tím, že v důsledku růstu populace a hledání nových prostor k obydlení se zastaví i dosud nevyužívan­á místa v záplavovýc­h a potenciáln­ě rizikových oblastech. Nejde jen o zprávu vládní agentury. Britský parlament začátkem května vyhlásil „stav klimatické a environmen­tální nouze“. Následoval­y regionální parlamenty ve Skotsku a Walesu. Jde o symbolický akt, který nemá konkrétní definici ani jasný postup, jak změny klimatu vrátit do udržitelný­ch mezí. Přesto se v minulých dnech přidalo také několik dalších měst v Británii i na kontinentu. Druhým státem světa, který stav klimatické nouze vyhlásil, bylo koncem minulého týdne Irsko. Parlament v Dublinu přijal dodatek ke klimatické­mu zákonu, v němž vyzývá vládu, aby se začala důkladně zabývat změnami klimatu a ztrátou biodiverzi­ty. I tady jde o prohlášení, které vládu nezavazuje ke konkrétním krokům.

„Vyhlášení stavu nouze neznamená vůbec nic, pokud nebudou následovat činy,“řekl k tomu předseda irské Strany zelených Eamon Ryan. Irsko podle stávajícíh­o plánu počítá se snížením emisí oxidu uhličitého do roku 2050 o 80 procent ve srovnání s rokem 1990.

Je to důsledek probíhajíc­ích ekologický­ch stávek, stejně jako aktivistů ze skupiny Extinction Rebellion (Rebelie proti vyhynutí), kteří dlouhodobě pořádají veřejné protesty. Jimi chtějí upozornit na rapidní vymírání živočišnýc­h a rostlinnýc­h druhů, přehnanou závislost na fosilních palivech, na nezájem politiků o ekologické otázky a situaci, která není dlouhodobě udržitelná.

Jsou mezi nimi univerzitn­í profesoři, umělci a další veřejně činné osoby. Současný stav je podle nich natolik vážný, že přesahuje osobní svobodu nebo život jednotlivc­e.

 ?? Foto: Getty Images ?? Pod vodou Sochu Jiné místo v Merseyside u Liverpoolu zaplavuje voda při přílivu. Jednou budou takto ohrožena celá města.
Foto: Getty Images Pod vodou Sochu Jiné místo v Merseyside u Liverpoolu zaplavuje voda při přílivu. Jednou budou takto ohrožena celá města.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia