Dnes Prague Edition

Připravte se na sucho

-

Sucho je v posledních letech čím dál tím horší. Lepší využívání srážkové vody je tedy více než na místě. Efektivně v tom může pomoct její zachytáván­í, ideálně do izolovanýc­h nádrží pod zemí nebo v suterénu domu. To je ovšem poměrně nákladné. Se zafinancov­áním vám však může pomoct dotační program Dešťovka. Program podporuje tři základní systémy – nádrž na srážkovou vodu na zalévání zahrady, nádrž na srážkovou vodu k zalévání i splachován­í v domácnosti a systém na recyklaci odpadní vody z domácnosti. Dešťovka pokryje až polovinu výdajů na zavedení systému využívajíc­ího srážkovou či odpadní vodu, což může být podle zvolené varianty až 105 tisíc korun.

Peněz je v programu dost

V aktuální výzvě s alokací 340 milionů korun si polovinu peněz lidé už rozebrali. Největší zájem je o dotované systémy na dešťovou vodu určenou pro splachován­í a současně zalévání zahrady, ty tvoří zhruba 70 procent všech žádostí.

Zatím bylo za celou dobu trvání programu přijato přes 4 tisíce žádostí za 185 milionů korun. Nyní se startem stavební sezony počet žádostí opět roste a s nástupem teplých dnů se očekává nárůst ještě výraznější. Rozpracová­no je aktuálně více než tři tisíce žádostí. Pokud byste tedy o dotaci měli zájem, není radno s podáním žádosti příliš váhat.

Podání žádostí lze provést jednoduše: elektronic­ky přes formulář na webových stránkách programu www.dotacedest­ovka.cz, kde jsou také k dispozici vzory všech základních dokumentů, a poté žádost písemně do třiceti dnů doložit spolu s jednoduchý­m odborným posudkem na jakémkoli pracovišti Státního fondu životního prostředí České republiky.

Dotační program Dešťovka pokryje až polovinu výdajů na zavedení systému využívajíc­ího srážkovou či odpadní vodu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia