Dnes Prague Edition

Krok k titulu Slavia v klíčovém zápase porazila Plzeň

Fotbalová liga je po včerejšku na 99,9 procenta rozhodnutá. Slavia – Plzeň 3:1

- Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

Smršť v závěru Masopust (uprostřed) slaví se spoluhráči svůj gól. Slavia divokým závěrem přehrála Plzeň 3:1.

Aje to! Fotbalová liga má nového vládce. Obhájce z Plzně přepouští trůn nabité Slavii. Pravda, ještě to potřebuje drobné razítko, ale na 99,9 procenta je všechno jasné.

Slavia díky dokonalému finiši zvládla včerejší šlágr, zvítězila 3:1 a utekla konkurento­vi na pět bodů.

„Válku jsme ještě nevyhráli, ale ten krok, který jsme právě udělali, je opravdu veliký,“pronesl vítězný trenér Jindřich Trpišovský.

Upřímně, je prakticky nemyslitel­né, aby Slavia svůj náskok prošustrov­ala. Vždyť zbývá dohrát jen poslední tři kola. Navíc Slavia drží ještě pomyslný plusový bod, protože má s Plzní lepší vzájemné zápasy.

Když slávisté v pohádkovém finále stříleli gól za gólem, celý Eden bouřil nadšením. Legendární útočník Vladimír Šmicer, historické slávistick­é štístko, mával mezi fanoušky v kotli klubovou šálou a tušil, že je hotovo.

Přitom to dlouho vypadalo, že nám dva nejlepší kluby vzkážou: „Ještě si musíte počkat, vážení!“

Asi se dalo čekat, že šlágr fotbalovéh­o roku nepřinese žádný koncert. Většinu času to byl boj plný nepřesnost­í a přetahovan­á o každý míč, nikoli krása k pokoukání. Závěrečná půlhodina ovšem všechno změnila.

A odsoudila Plzeň ke druhému místu.

Trenér Vrba si v tmavém obleku sedl na střídačku, dal nohu přes nohu, ruce zkřížil na prsa a přemýšlel, co se pokazilo.

Co? Upřímně, Slavia byla po většinu sezony lepší a v některých pasážích i suverénní. Měla excelentní útočnou fázi, nejlepší obranu v soutěži i klíčové osobnosti. Africké stopery Ngadea a Deliho, kapitána Hušbauera, mladičkého středního záložníka Krále, krajní obránce Bořila s Coufalem, zkušeného stratéga Stocha a samozřejmě taky záložníka Součka, zřejmě nejlepšího hráče sezony. V 86. minutě si právě habán

Souček stoupl k penaltě a chladnokre­vně ji proměnil. Slavia vedla 2:0!

Ale pozor, všechno to mohlo dopadnout i jinak. Plzeň trpělivě vyčkávala na šanci, která by mohla rozhodnout nejen zápas, ale rovnou celou sezonu. V 63. minutě to přišlo. Hrošovskéh­o náramný křížný pas vrátil Řezník z voleje před branku a náhradník Kovařík zblízka napálil tyč.

Co scházelo? Pár centimetrů. Víceméně stejná akce, jen v zrcadlovém provedení, o necelých dvacet minut později vyšla domácím. Fotbalový faktor X zapůsobil. „Přitom my jsme byli v brejku čtyři na dva,“litoval trenér Pavel Vrba.

Brejk to byl tak nadějný, že veteránu Bakošovi stačilo, aby přesně přihrál, jenže on zachyboval, čímž změnil všechno, co se na hřišti dělo. Stoper Ngadeu následně poslal dlouhý pas křížem, Bořil nacentrova­l a odražený balon poslal Masopust do sítě. V záklonu, slabší levačkou, ale přesně.

Za chvíli Limberský ve výskoku zahrál rukou a kopala se penalta. Třetí gól Slavie přidal náhradník Traoré. Že se těsně před koncem úchvatnou ranou trefil Kovařík a řekl si o nejkrásněj­ší gól roku, to už prakticky nikoho nezajímalo.

„Je to úžasné. Přesně tohle jsme chtěli,“jásal Tomáš Souček.

Jakmile trenér Trpišovský domluvil do televizní kamery, začala Tribuna Sever skandovat: „Jindra, Jindra!“Šéf fanouškovs­kého kotle s megafonem kouče vyzval: „Kašli na rozhovory, pojď sem!“

A Trpišovský spolu s celým realizační­m týmem došel pod tribunu a mohla vypuknout tradiční děkovačka, při níž skákal celý stadion. Tentokrát se však neslavilo pouze jedno slavné vítězství. Slavia po včerejšku ví, že se dotýká titulu.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ??
Foto: Michal Šula, MAFRA
 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Náskok Tomáš Souček včera z penalty zvyšoval na 2:0, Slavia výhrou zvýšila náskok na čele ligy na Plzeň na pět bodů.
Foto: Michal Šula, MAFRA Náskok Tomáš Souček včera z penalty zvyšoval na 2:0, Slavia výhrou zvýšila náskok na čele ligy na Plzeň na pět bodů.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia