Dnes Prague Edition

Česko bude v EU prosazovat jádro, řekl ministr průmyslu

-

PRAHA Česko se podle ministra průmyslu Karla Havlíčka v rámci kampaně „Czech Republic Country For The Future“chce stát lídrem skupiny států, které budou v Evropské unii podporovat jadernou energetiku. Eurokomisa­ři proti jádru totiž v posledních dnech ostře vystoupili a označili ho za špinavý zdroj. Uvedl to včera na konferenci Český národní zájem, na níž členové vlády hovořili se zástupci velkých firem o vlivu EU na ekonomiku České republiky a kterou zaštítil vydavatel MF DNES, mediální skupina MAFRA, ve spolupráci s českým ministerst­vem zahraničí.

Někteří politici si podle slov premiéra Andreje Babiše, který se rovněž konference zúčastnil, neuvědomuj­í dopad rapidního snižování emisí na automobilo­vý průmysl. Ten v budoucnu silně ovlivní snižování povolených emisí a přechod k elektroaut­ům. „Musíme se zamyslet, jestli to není začátek konce automobilo­vého průmyslu,“řekl.

O obchodních zájmech tuzemských firem v EU na konferenci hovořili mimo jiné jednatel společnost­i Gordic Jaromír Řezáč, šéf České zbrojovky Lubomír Kovařík nebo předseda představen­stva distilérky Rudolf Jelínek.

Josef Kotrba z české pobočky Deloitte hovořil mimo jiné o tom, jak se Češi vypořádáva­jí s evropskými směrnicemi. „Jsme jako fotbalisté, kteří přijmou přihrávku a pak to strašlivě dokopají,“přirovnal neschopné sportovce k tomu, jak se česká legislativ­a vypořádává s tou evropskou. „Říká se tomu goldplatin­g. Všechno pokryjeme ještě vrstvou zlata,“dodal. Za zneužití dotací na zelené zdroje energie tak podle něj nemůže jen EU, část viny nesou čeští politici.

Česko by mělo v Unii hledat další spojence, upozornil premiér Babiš. V4 podle něj funguje dokonale, Česko však potřebuje i další, větší spojenectv­í. Díky nim bude mít větší šanci zastavit v demokratic­kém hlasování špatné návrhy. „To není nic proti Evropě. My (jen) jasně říkáme, co chceme změnit,“uvedl. (os)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia