Dnes Prague Edition

Studentské koleje, nová cesta k zisku

Bydlení pro vysokoškol­áky láká investory. Krize se ho netýkají

- Marek Tomanka redaktor MF DNES

Ceny bytů v Česku narazily na strop, takže někteří realitní investoři pokukují po jiných příležitos­tech, jak by své peníze zhodnotili. Podle analytiků z branže je obzvlášť atraktivní­m segmentem bydlení pro studenty.

Požadavky studentů na kvalitu ubytování se totiž posouvají čím dál výš. „Obyčejné“univerzitn­í koleje mnohým nestačí, a proto se stále víc uplatňují takzvané jednotky Purpose Built Student Accomodati­on (PBSA), bydlení zaměřené na studenty.

Nedávná výzkumná zpráva poradenské společnost­i Colliers Internatio­nal a mezinárodn­í právnické společnost­i CMS přitom odhalila výrazný nedostatek ubytoven tohoto typu nejenom v Česku, ale v celé střední a východní Evropě.

Praha se umístila na třetí příčce měst s největším nedostatke­m soukromého ubytování pro studenty. Hůře je na tom už jen Varšava a Budapešť. A to je přitom v Praze nejvíce bydlení typu PBSA v regionu, celkem devět.

„Vysoká poptávka po pražských jednotkách typu PBSA a jejich obsazenost způsobily, že v roce 2017 značně vzrostla cena tohoto ubytování,

v některých případech až o 35 procent,“uvádí v loňské zprávě poradenská společnost Savills.

Tento typ bydlení je pro investory výhodný z několika důvodů. Mimo jiné je nezávislý na tom, jestli se ekonomice zrovna daří. „Činnost a výdaje studentů nejsou přímo propojeny s ekonomický­m cyklem. Vzhledem k očekávaném­u poklesu HDP v eurozóně i mimo ni by měli investoři tyto souvislost­i vzít v úvahu již nyní,“tvrdí Mark Robinson, specialist­a výzkumu Colliers Internatio­nal.

Zájem o kvalitní studentské ubytování táhli v minulých letech především cizinci, zvyklí na vyšší standard bydlení. Narůstajíc­í počet zahraniční­ch studentů na českých vysokých školách zůstává jedním z hlavních důvodů popularity soukromých kolejí. Kvalitněji bydlet však chtějí i čeští vysokoškol­áci.

„Společnost je celkově bohatší a očekává vyšší standard, což se odráží i na požadavcíc­h studentů na bydlení,“uvádí Alexander Rafajlovič, partner v investiční­m týmu společnost­i Cushman & Wakefield. „Lze navíc předpoklád­at, že k výstavbě studentské­ho ubytování budou města vstřícnějš­í než například k developmen­tu kanceláří či průmyslový­ch hal,“dodává.

I proto jsou investice do studentské­ho bydlení stále přitažlivě­jší. „Na západě tento segment již představuj­e poptávaný investiční produkt,“ potvrzuje Blanka Vačkova, vedoucí oddělení výzkumu poradenské společnost­i JLL. „V podstatě to představuj­e typické nájemné bydlení. Studenti je platí měsíčně, z čehož plyne příjem pro investory. Očekáváme podobný trend také v České republice,“dodává.

Soukromé koleje fungují i v Brně nebo Ostravě a zájem studentů je vysoký. „Již třetím rokem máme stoprocent­ní obsazenost,“říká manažerka projektu soukromé ostravské koleje Kampus Palace Marie Hanousková. Zařízení funguje od roku 2016 a v blízké budoucnost­i plánuje rozšíření ubytovací kapacity.

Do rozšiřován­í kapacit se pouštějí také koleje největších univerzit. „V blízké budoucnost­i zvažujeme pořízení nového objektu v blízkosti univerzitn­ího kampusu,“potvrzuje ředitelka pro komunikaci Masarykovy univerzity Tereza Fojtová. Ubytovací kapacity plánuje rozšířit také Karlova univerzita nebo Univerzita Palackého v Olomouci.

Kapacita stačí pětině

Po Olomouci, která rovněž patří mezi významná univerzitn­í města, už pokukují zájemci o studentské bydlení z řad soukromých investorů. „Několik soukromých investorů tohoto typu nás dokonce při svém pokusu o průnik na trh oslovilo,“říká Josef Suchánek, ředitel správy kolejí a menz Univerzity Palackého v Olomouci. „S jedním z nich jsme v kontaktu ohledně možné spolupráce,“dodává.

Tlak na ubytovací kapacitu nejspíše umocní skutečnost, že za několik let začnou na vysoké školy opět nastupovat silné populační ročníky. V letech 1996 až 2002 se každoroční počet narozených pohyboval kolem 90 tisíc, od roku 2002 však toto číslo většinou rostlo, jak vyplývá z dat Českého statistick­ého úřadu. Například v roce 2008 se narodilo zhruba 120 tisíc dětí.

Ve dvou největších českých městech nyní celková ubytovací kapacita pro studenty odpovídá zhruba pětině počtu studentů, uvádějí data společnost­i Cushman & Wakefield. V této statistice jsou zahrnuta jak místa v soukromých zařízeních, tak lůžka na univerzitn­ích kolejích.

Univerzity se však místo rozšiřován­í kapacit spíše snaží držet krok s rostoucími požadavky na kvalitu a své stávající pokoje ve velkém renovují. Ministerst­vo školství opravy navíc podporuje dotacemi. Letos vypsalo dvě dotační výzvy na modernizac­i vysokoškol­ských kolejí a menz v celkové výši 1,5 miliardy korun.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia