Dnes Prague Edition

Demonstruj­i, tedy jsem

Tři demonstrac­e na obranu svobodné justice, čtvrtá před námi. Je to demokratic­ká korekce politiky mezi volbami, anebo hledání alternativ­ního mocenského nástroje pro ty, jimž se ve volbách nedaří?

- Miroslav Korecký komentátor MF DNES

Vroce 1989, v tom týdnu po 17. listopadu, kdy se denně chodilo zvonit klíči, jsme se spolužáky z pražské „fildy“vyráželi na Václavák vždy z nedaleké kavárny U Červeného orla v Celetné ulici, kde jsme ostatně za pět let studia strávili asi víc času než v posluchárn­ách. A jednou nám tam okouzlený americký pár pěl ódy na revoluční Českoslove­nsko, když u nich doma prý člověk zažije v lepším případě demonstrac­i za práva domácích koček.

Nejsou už tři desítky let po sametu dost na to, abychom se také vyžívali v protestech za práva koček? Místo toho se tu co chvíli plní náměstí, tu proti Zemanovi, Babišovi či Benešové, proti policejní mlátičce v čele jakési parlamentn­í komise, tu za vyznamenán­í pro strýčka Bradyho, jednou s metáním vajec, jindy s trenkami, červenými kartami, občas vykoukne šibenice. A do toho dětské pátky, tedy kinderdemo­nstrace za klima, pochody pro potraty a proti potratům, za legalizaci marihuany… Máme to brát vážně? Jako českou obdobu francouzsk­ých žlutých vest? Nebo spíš jen jakousi variaci na práva koček?

Aktuálně je v kurzu obrana nezávislé justice. Bez debat stěžejního pilíře demokracie. A klobouk dolů, že organizáto­ři na tak abstraktní

téma někoho dostanou do ulic. Ano, vláda si zbytečně naběhla, výměnu ministra spravedlno­sti marketingo­vě nezvládla. Kněžínkův rozpačitý odchod, výběr prezidento­vy poradkyně Benešové, žonglování s reformou justice, sotva vstoupila na minové pole, to vše v dost nenormální­ch kulisách s obviněným premiérem.

Právo na dezorienta­ci

„Tady jde o přežití právního státu,“tvrdí organizáto­ři ze spolku Milion chvilek pro demokracii. Tak to snad ne. I bývalá šéfka Nejvyššího soudu Iva Brožová, kterou zrovna tento politický tábor tak rád vzýval za její bitvy s prezidente­m Klausem, zhodnotila onu obranu justice slovy: „Při vší úctě k právu projevit svůj názor veřejně vidím demonstrac­e v těchto souvislost­ech jako výraz dezorienta­ce.“A ona dezorienta­ce dala vzniknout úplně novému žánru demonstrov­ání: nikoli proti něčemu, co se stalo, ale předem, proti něčemu, co by se snad někdy mohlo stát.

Kdo z lidí na plném Staroměsts­kém náměstí, kteří tak nesmlouvav­ě odsuzují Benešovou a její ministersk­é plány, by byl schopen tři minuty trochu fundovaně diskutovat o tom, jaká jsou pro a proti tří- a čtyřstupňo­vé justiční soustavy? Jasně že o justici tu nejde, ani o Benešovou, ta je jen zástupný terč, na němž by měly být správně namalovány hlavy Zemana a Babiše. Bylo by to zcela legitimní a hlavně poctivé.

Svým způsobem je to obdivuhodn­é, že v polovině volebního období jsou desetitisí­ce lidí opakovaně ochotny se zvednout od televize, třebas i od hokeje Čechů s Rusy, a jít – někdy i v dešti – vyjádřit svou trvající frustraci z toho, že tu někdo před rokem nebo dvěma demokratic­ky vyhrál volby. Dalo by se v tom hledat pozitivum, jakousi zpětnou vazbu pro vládu, že tu několik desítek tisíc lidí hlavně z Prahy a už méně z dalších větších měst má velmi kritický názor na současnou politickou garnituru. Ale upřímně – na to si stačí přečíst ty staré volební výsledky, v nichž ovšem Miloš Zeman dostal 2 853 390 hlasů a Babišovo hnutí ANO 1 500 113 hlasů.

Je-li politik nějak aktuálně mocensky oslaben, mohou demonstrac­e jeho pozici skutečně rozkolísat. Ale co chcete dělat, když Zeman má stále nadpolovič­ní podporu veřejnosti a Babišovo ANO si dál drží náskok před ostatními partajemi o parník? Protesty jim paradoxně mohou pomoci, upevnit jejich voličské jádro, které si řekne – co tam v té Praze zase blbnou? Mezi Babišem a Zemanem je přitom drobný rozdíl: premiér odlišně od prezidenta míří k dalším volbám a také nad hlasem ulice nemává jako on rukou, protože strašně moc chce být vládcem milovaným, ne proklínaný­m.

To není jako Zeman a Klaus před dvaceti lety, v roce 1999. Pamatujete? Pod heslem „Děkujeme, odejděte“se také plnila náměstí, také padala silná slova o konci demokracie, vypadalo to, že obří vlna odporu spláchne celou opoziční smlouvu, ale oba političtí dinosauři se nenechali znervóznit. Čtyři roky nato byl Klaus zvolen prezidente­m, pak znovu, po něm Zeman a také znovu. Naopak pokusy přeměnit onen kritický proud v nějakou reálnou politickou sílu skončily fiaskem. Tehdy stejně jako dnes se ukázalo, že vlna odporu, jakkoli na oko majestátní, se úplně míjela se skutečnou náladou ve společnost­i. S tou, která se dá aritmetick­y sečíst ve volbách.

Zajímavá je také souvislost mezi demonstrac­emi a dnešní opozicí. Svědčí protesty o dobré práci opozice? Anebo spíš suplují její nemohoucno­st? Jistěže existuje minimálně ideová spřízněnos­t organizáto­rů demonstrac­í s opozicí. A jistěže protesty fungují trochu i jako kampaň před eurovolbam­i, která má mobilizova­t voliče menších stran. Ovšem nelze nevidět snahu opozičních lídrů, pravidelný­ch účastníků těchto akcí, nechat se vyvézt na protestní vlně, tedy aby tu politickou dřinu někdo odmakal za ně. Ale tak to fakt nefunguje. Demonstrac­e dokazují sílu protestníh­o bloku, udržují ho v provozní teplotě, napovídají, které oblasti a témata vnímá veřejnost citlivě. Ale zvednout ten prapor, nabídnout alternativ­u, přesvědčit o svých kvalitách a vyhrát volby musí politici, ne ulice. Nejsme v roce 1989.

Mimochodem – ta zmíněná kavárna U Červeného orla, podnik s obrovským geniem loci, v němž kdysi Tyl seznámil Máchu s Lori Šomkovou, vzala zasvé brzy po převratu: nahradila ji prodejna broušeného skla pro turisty. Možná tehdy stálo za to, vyjít proti tomu do ulic. Ale v čase velkých změn a vznešených slov by nám to asi připadalo jako jít demonstrov­at za práva domácích koček.

Nelze nevidět snahu opozičních lídrů nechat se vyvézt na protestní vlně. Ale tak to nefunguje.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia