Dnes Prague Edition

Hrajeme o trůny i o charaktery

- Veronika Valíková češtinářka a blogerka

Závěrečná, osmá řada kultovního seriálu Hra o trůny spěje do finále a fanoušci šokovaně vyjadřují své emoce na sociálních sítích. Pětidílná Píseň ledu a ohně G. R. R. Martina i seriálová verze nazvaná podle prvního dílu ságy se staly společensk­ým fenoménem. Často se o nich hovoří jako o „novém druhu“brutální, realistick­é fantasy, v níž se nelze spolehnout na morálku postav ani etiku příběhu, v níž je dobro i zlo promícháno a relativizo­váno.

Po přečtení pěti dvojdílů Písně ledu a ohně pochopíte, že je to složitější. Že autor možná chtěl vytvořit svět brutálnějš­í a amorálnějš­í, než je Tolkienova Středozemě, ale že postavy začaly žít vlastním životem a dříve či později stály před nutností volby. Boj dobra a zla tu pokračuje, jen v zastřenějš­í, niternější podobě.

Tolkienův Pán prstenů i Martinova sága mají společné zásadní téma, moc a zacházení s ní. A zatímco hobiti z Kraje dokazují, že svět může před totalitní zkázou zachránit i ten nejmenší a nejzranite­lnější, Martinovi hrdinové optiku posouvají ještě o krůček. Každý z těch, kteří „zachraňují“Západozemí, má nějaký zásadní životní handicap, kvůli němuž musí překonat mnoho překážek.

Tyrion Lannister se narodil jako liliput. Jon Sníh byl vychován jako bastard, Daenerys Targaryen jako pronásledo­vaná dcera mrtvého panovnické­ho rodu. Přeživší sourozenci Starkovi nesou každý svůj kříž – Bran je po pádu ochrnutý, Sansa se musí porvat se svou naivitou a Arya s neschopnos­tí přijmout roli, pro niž byla vychována. Podobně jsou na tom i Brienne z Tarthu a Samwell Tarly, dva směšní a šikanovaní outsideři, kteří potřebují pomoc druhého, aby poznali své schopnosti a začali si věřit. Ostatně i sporné postavy, Jaime Lannister či Theon Greyjoy, projdou proměnou až po veliké fyzické ztrátě.

Seriál, jehož definitivn­ě závěrečný díl uvede HBO příští týden, se od knih mírně odchýlil. Scenáristé seškrtali postavy a zjednoduši­li dějové linie, od šesté řady pracovali bez předlohy, ačkoli prý s autorem vše konzultova­li. Zprvu těžko rozpoznate­lné etické poselství však nese též. Milionům diváků na celém světě ukazuje, že šikanovaní, pronásledo­vaní a handicapov­aní jedinci musí zvládnout více než ostatní, pokud chtějí přežít, a díky takto získaným schopnoste­m pak mohou mít větší sílu. Záleží ovšem na nich, jak s ní naloží. Protože i ti nejschopně­jší někdy propadnou lákadlu moci, uklouznou či udělají fatální chybu, za niž zaplatí všichni ostatní. Čímž se vracíme k Tolkienovi – ale zdaleka nejen k němu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia