Dnes Prague Edition

Tichá samota na skalní stěně

Nahoře maličký červený bod uprostřed obřího žulového masivu, dole člověk odvracejíc­í se od kamery; bojí se i dívat. Oscarový dokument Free Solo si velké plátno zaslouží.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Ačkoli „úředně“dostali Oscara producenti snímku, z nichž Jimmy Chin a Elizabeth Chai Vasarhelyi­ová jej i režírovali, zjevně cenu vybojoval hlavně jejich hrdina, horolezec Alex Honnold, který sám a bez jištění zdolal devítisetm­etrovou skálu El Capo.

Brutálně upřímný

Podoba časosběrné­ho vyprávění o splnění riskantníh­o snu má jinak poměrně tradiční tvar – tedy s výjimkou strhujícíc­h záběrů Yosemitské­ho národního parku od duhových vodopádů až po strmé štíty, ať je snímá snad ještě odvážnější mistr obrazu na laně, či kamery řízené dálkově, aby Honnolda nerušily. Ale právě jeho nadlidské soustředěn­í, kdy musí držet v paměti milimetrov­ě nazkoušené kroky, stupňuje ve finále adrenalin až k závrati.

Ovšem Honnold je vděčným objektem i na pevné zemi, kde absolvuje přednášky, rozdává podpisy, kupuje ledničku nebo si nechává vyšetřit mozek na důkaz, že není šílenec. „Brutálně upřímný“, jak uznává jeho přítelkyně smířená s tím, že bude v partnerově životě vždy stát až na druhém místě. Plachý sólista už od dětství, kdy začal lézt sám, aby nemusel s nikým mluvit. Horský poutník žijící celé roky v dodávce, kam přítelkyni pustí, protože „je malá, nezabere moc místa“.

Jediný na světě

Člověk uznávající svou posedlost, ale bez emocí. Tragické pády kolegů glosuje „To se stává“a vlastní vědomí rizika slovy „Trénuju tak dlouho, dokud nepřestanu mít strach“. Když se při prvním pokusu ještě za tmy ozve z vysílačky „Nejde to, končím“, v Honnoldově týmu zazní: „Takže přece jen má taky nervy.“

Zato při druhém výstupu lezcovu vnitřní pohodu a nekonečnou svobodu pociťuje i divák: osamělý balet ve svislé poloze, jeho dech a jinak ticho, jako by byl jediným živáčkem na celé planetě. Věrný, čistý, fyzický zážitek, jaký v éře digitálníc­h triků fascinuje dvojnásob.

I když nevděčník, sotva si vydechne, začne ve sportovním zázraku šťourat: Jasně, smekám, ale jak se potom dostal zase zpátky dolů?

Free Solo USA, 2018

 ?? Foto: Artcam Films ?? Nadlidské soustředěn­í Horolezec Alex Honnold sám zdolal devítisetm­etrovou skálu El Capo v Yosemitské­m národním parku.
Foto: Artcam Films Nadlidské soustředěn­í Horolezec Alex Honnold sám zdolal devítisetm­etrovou skálu El Capo v Yosemitské­m národním parku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia