Dnes Prague Edition

Za normalizac­e u vás nebylo šedivo, tvrdí rakouský autor

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

PRAHA Přední rakouský intelektuá­l, spisovatel a zastánce evropské integrace Robert Menasse vydal knihu Hlavní město. Vychází z jeho zvědavosti pochopit zvenku šedivé unijní instituce a jejich zaměstnanc­e. Sám si v Bruselu pronajal byt a žil v něm šest let. Evropská rada podle něj nemá budoucnost na rozdíl od Evropské komise, které si, jak zmiňuje i v knize, cení.

Český všeuměl

„Představa, že vám Evropská unie vezme národní identitu, jak říkají mnozí odpůrci evropské integrace, je jeden z největších vtipů v historii,“říká. Podle Menasse nikdo nechce zabíjet ničí identitu. Pokud taková věc reálně existuje, podotýká. Sám je zastáncem myšlenky, že národní identity jsou jen smyšlenka. Za příklad dává Itálii, o jejíchž obyvatelíc­h sice zbytek světa má nějakou představu, rozhodně se však nemůže vztahovat stejně k Italovi ze severu a Italovi z jihu.

Ve své knize Robert Menasse i přes svůj odpor k takovémuto škatulková­ní využívá jakožto autor jistých archetypů, aby jeho fiktivní hrdinové co nejlépe vystihoval­i myšlenku, kterou chce čtenáři sdělit. V knize tak má i postavu Čecha Bohumila. Všeuměla, kterého sám autor nazývá Švejkem. „Na jeho příkladu ilustruju různé kontradikc­e dnešní doby. Zatímco on se v Bruselu snaží budovat Evropu, jeho sestra si doma v Praze bere nacionalis­tu,“popisuje.

Menasse se beletristi­ckým Hlavním městem rozhodl sdělit čtenáři myšlenku, která se mnohem častěji objevuje především jako esejistika nebo přímo literatura faktu.

Do Prahy jezdil už v mládí

Jedním z nejlepších prostředků evropské integrace je podle Menasseho program Erasmus, v rámci kterého studenti pravidelně vyjíždějí do různých evropských zemí. Za příklad dává i svou dceru, která nyní bydlí v Praze, ačkoliv nežije s Čechem. Čas od času se tak Robert Menasse vyskytne v Praze i z jiných než pracovních důvodů. Město však už příliš objevovat nemusí, pravidelně sem jezdil už v sedmdesátý­ch letech.

„Bylo to v nejhorších časech normalizac­e, ale já se zamiloval a jezdil sem skoro každý víkend. Pro Rakušany tehdy bylo celkem jednoduché dostat víza,“vzpomíná. Mnohdy zmiňovanou zašedlou Prahu si však nepamatuje. „Poprvé jsem sem přijel v roce 1970, kdy se slavilo výročí konce druhé světové války, takže celé město bylo pečlivě vyzdobené a barevné,“říká.

Knihu Hlavní město vydalo nakladatel­ství Kniha Zlín. Do češtiny ji přeložil Petr Dvořáček.

Představa, že vám EU vezme identitu, je jeden z největších vtipů v historii.

Robert Menasse spisovatel

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia