Dnes Prague Edition

Na luskouny i slůňata se může těšit pražská zoo

-

TROJA Sloní mláďata by v Zoo Praha měla přijít na svět příští rok na jaře. Samice Janata a Tamara jsou březí. Do Prahy přicestova­ly ze Srí Lanky již v roce 2012 a patří ke zkušeným matkám. Janita porodila první slůně – Maxe v dubnu 2016. A o půl roku později přišel na svět Rudi od Tamary.

U oznámení radostné noviny byl včera v trojské zoo také primátor Zdeněk Hřib (Piráti) a jeho náměstek Petr Hlubuček (Spojené síly pro Prahu), který pokřtil dvě mláďata lemury Loki a Lenny.

Primátor se stal kmotrem guerézy pláštíkové Magali, která se narodila 3. dubna. Hřib se navíc pochlubil, že při nedávné návštěvě Tchaj-wanu domluvil, aby Praha získala od zoo v Tchaj-peji luskouny. V Troji je teprve druhá evropská zoo, která se bude moci pochlubit jejich chovem.

„Až bude dostavěný pavilon goril, tak se luskouni stanou jeho přírůstkem. Jako malý jsem rád četl knížku Zvířata zblízka. A nejvíc zajímavý mi přišel luskoun. Vypadá totiž jako živá šiška,“řekl primátor.

Hřib se pokusil o vtip a uvedl, že místo luskounů se podařilo nejprve vyjednat s Tchaj-wanem dodávku tučňáků, protože anglické pojmenován­í luskouna je mimo jiné pangolin což je velice podobné označení pro tučňáky – penguin.

„Existuje několik druhů luskounů, které žijí v Asii i v Africe a všude jsou velmi ohroženy. Na obou těchto kontinente­ch jsou totiž hojně loveni na maso. V Asii se navíc jejich šupiny využívají v tradiční medicíně.

A jde proto o jedno z nejvíc nelegálně obchodovan­ých zvířat. Podporujem­e proto projekt záchranné stanice v Laosu. A luskounům pomáháme také v Kamerunu, kde máme projekt Toulavý autobus,“upřesnil ředitel zoo Miroslav Bobek. (hor)

 ?? Foto: Michal Turek, MAFRA ?? Loki a Lenny Mláďata lemurů se měla včera při křtu v pražské zoo k světu. Samice se i s potomstvem nechala nalákat k focení díky nabídce čerstvého ovoce a zeleniny.
Foto: Michal Turek, MAFRA Loki a Lenny Mláďata lemurů se měla včera při křtu v pražské zoo k světu. Samice se i s potomstvem nechala nalákat k focení díky nabídce čerstvého ovoce a zeleniny.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia