Dnes Prague Edition

Žralok cítí krev. Nibali na Giru

Bude Vincenzo Nibali nejstarším vítězem Gira v historii?

- Tomáš Macek cyklistick­ý reportér MF DNES

Na startu Gira mu řekli, že jede už svůj 21. závod Grand Tour. „Vážně? Vy mi přidáváte,“zasmál se Vincenzo Nibali. Kdepak, nepřidávaj­í. Debutoval v roce 2007. Dvakrát Giro vyhrál, pětkrát tu stál na stupních vítězů. Teď ho chce vyhrát znovu. „Pokaždé, když se Giro blíží, cítím krev,“říká muž s přezdívkou Žralok z Messiny. „Letos je tu tolik favoritů, to dělá závod ještě drsnější a více vzrušující. Svedeme obrovskou bitvu. Tak to miluju.“

Hned v úvodní sobotní časovce k bazilice nad Boloňou se pět největších favoritů srovnalo na prvních pěti příčkách. On dojel třetí, za Primožem Rogličem a Simonem Yatesem – a před vyhlášeným časovkářem Tomem Dumoulinem.

Což mu dodalo sebevědomí. Včera hromadný pád 6 kilometrů před cílem 4. etapy pomohl Rogličovi navýšit náskok a odrovnal krvácející­ho Dumoulina, který ztratil čtyři minuty. Nibali zůstal třetí. Jenže... Je mu 34 let.

Není už příliš starý?

„Mám pár vrásek a šedivých vlasů navíc, ale stále jsem schopný tří týdnů tvrdé cyklistiky. Zatím mě neházejte do koše,“reaguje. V jeho slovech je skryta výtka: jen vzpomeňte, kolikrát jste mě už do koše hodili.

V roce 2014, ještě v týmu Astana, mu šéf Vinokurov poslal otevřený dopis, že málo a špatně trénuje. Načež rozzlobený Nibali ovládl Tour s převahou sedmi minut.

V roce 2016 mu v Astaně dali najevo: „Jsi za zenitem, radši budeme upřednostň­ovat mladého Arua.“Nibaliho odpověď? Triumfoval na Giru, i když ještě tři dny před koncem závodu ztrácel pět minut.

Loni v dresu Bahrainu-Merida usvědčil z omylu všechny, kteří tvrdili, že už nikdy nevyhraje velkou klasiku, dominoval na Milán – San Remo.

„Zkušenosti jsou mojí výhodou,“soudí. „Věk mě nelimituje. Podívejte, jak v 39 letech závodí Valverde. Já se na Grand Tour vždy uměl připravit. Předloni jsem byl třetí na Giru, jen 40 sekund od vítězství. Pak druhý na Vueltě. Loni jsem se soustředil

na Tour. Dopadlo to tam zle, ale ne mojí vinou.“

Když se na minulé Tour drápal do Alpe d’Huez, srazil jej fotografuj­ící divák. Padl na záda, zlomil si obratle, podstoupil operaci. Po ní musel měnit pozici na kole, sužovaly ho bolesti, denně pracoval s chiroprakt­ikem Carettou. Přes zimu mocně dřel v posilovně, aby posílil zádové svaly. „A teď jsem zase bez bolesti,“libuje si.

Předvede tedy další ze svých návratů? Kvůli vleklé rekonvales­cenci se rozjížděl do sezony pomaleji. Ale na přípravném klání Kolem Alp už skončil třetí, útočil v každé horské etapě. Ano, takový je Nibali, jakého tifosi milují. „Jsem dravec, řídím se instinktem,“tvrdí. „Nemám rád závody kontrolova­né wattmetry, jaké často předváděl tým Sky.“

Kariéru míní ukončit v roce 2021. Pravděpodo­bně v jiném týmu, po letošní sezoně nejspíš opustí Bahrain-Merida. Šéfy stáje žádal o novou dvouletou smlouvu s platem tři miliony eur ročně, jenže ti mu nechtěli tolik peněz dát. Proto se na podzim chystá přestoupit do Treku-Segafredo. Italský producent kávy Segafredo má do rozpočtu této stáje přidat speciální bonus, který pokryje Nibaliho plat.

Ovšem na letošním Giru se ještě požene za titulem v červeno-modrých barvách Bahrajnců. Absolvoval údajně nejprecizn­ější přípravu na podnik Grand Tour v kariéře. S koučem Paolem Slongem si osobně prostudova­li i trať stěžejních etap, čemuž v minulosti neholdoval. Na vysokohors­kém soustředěn­í přidali práci na rychlosti, kterou s věkem ztrácí, za 11 dní tréninku tu strávil 48 hodin v sedle, najel 1 337 kilometrů a 30 tisíc výškových metrů. Dlouhé hodiny strávil v aerodynami­ckém tunelu, kde ladil detaily posedu na časovkářsk­ém speciálu. Vyrobili pro něj také nová řídítka, podobná těm, jaká měl Victor Campenaert­s při světovém rekordu v hodinovce.

Časovky nebývaly Nibaliho zbraní. V dlouhé časovce 9. etapy, vrcholící výšlapem do San Marina, může na největší konkurenty nějaký čas ztratit. „Ale ve vysokých horách posledních devíti dnů ho dovede opět najet zpět,“věří Slongo. „Pro Vincenza totiž platí: čím výš, tím líp. A letos nás čeká hodně hor nad hranicí 2 000 metrů.“

Snad v nich Nibaliho podpoří spolujezdc­i. V etapách Kolem Alp byl v porovnání s lídry stájí Sky a Astana příliš osamocen. „Připadal jsem si tam jako Nibali proti zbytku světa.“

Ale i kdyby jej i na Giru pomocníci nechali na holičkách, odmítá připustit, že ho to zastaví. Giro je závodem, o němž snil od dětství. Ne o Tour, vždy o Giru. „Dva tituly mi tu přinesly tolik emocí,“vypráví. „Chci je zažít zase.“

 ??  ??
 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Veterán je ve formě Vincenzo Nibali se drží na předních pozicích Gira a myšlenky na třetí celkové prvenství může živit už od startu letošního ročníku.
Foto: Profimedia.cz Veterán je ve formě Vincenzo Nibali se drží na předních pozicích Gira a myšlenky na třetí celkové prvenství může živit už od startu letošního ročníku.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia