Dnes Prague Edition

Zvrhlíci na síti: policie nesmí použít volavky

MF DNES odhalila muže, který na internetu oslovil školačku, poslal jí perverzní video a vylákal na schůzku. Případ řeší policie.

- Artur Janoušek reportér MF DNES

PRAHA Případů sexuálního násilí páchaného na dětech na sociálních sítích rok od roku přibývá. Případů podobných těm, které odhalila MF DNES, jež se vydávala na internetu za třináctile­té děvče, aby zmapovala chování sexuálních predátorů, kteří po dětech loudí fotky a lákají je na schůzky.

„Je to obrovský problém a je daleko větší, než si myslíme. Ta častost, frekventov­anost, kdy neznámí muži atakují děti prostředni­ctvím internetu a sociálních sítí, je veliká,“ říká klinická psycholožk­a a ředitelka Dětského krizového centra Zora Dušková.

„Každý rok jich přibývá o desítky procent,“odhaduje Václav Písecký, vedoucí Oddělení informační kriminalit­y. Přesná statistika chybí. „Každé dítě má přístup na internet a také sexuální predátoři se s ním naučili pracovat,“dodává.

Jenže policie má v boji proti sexuálním dravcům „lovícím“děti na internetu omezené možnosti. Nemohou využívat volavky tak jako novináři. „Provokace je zakázaná,“říká Písecký. „Ale třeba v Holandsku volavky využívat mohou, jenže tam mají anglosaské právo,“dodává. Dalším omezením je postup provozovat­elů sociálních sítí, chatovacíc­h místností a diskusních fór.

„Třeba s Facebookem je spolupráce bezvadná, což se nedá říct o českých provozovat­elích. Čekal bych, že budou víc zapojení, že budou sami cíleně vyhledávat predátory na svých sítích a fórech a oznamovat je,“říká. „Prostě chybí ta první kontrola,“dodává. Navíc policistů, kteří se specializu­jí na kriminalit­u na síti, je málo. Podle Píseckého by bylo potřeba, aby policistů bylo dvakrát víc, než jich je nyní. „Na druhou stranu techniku máme dostatečno­u,“říká Písecký. Pokud už kriminalis­té dostanou oznámení o zvrhlíkovi na internetu, jsou velmi efektivní a často ho dostanou před soud. „Sexuální predátoři za sebou na síti vždycky zanechají stopy,“upozorňuje Písecký.

Původně to vypadalo, že svůj konec ve funkci oznámí ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) až po blížících se volbách do Evropského parlamentu. Ale nakonec neunesl už teď zvyšující se tlak a protesty. Včera odpoledne tak předseda sociálních demokratů Jan Hamáček straníkům na jejich skupinové diskusi v aplikaci Viber oznámil, že Staněk po dohodě s ním oznámí rezignaci už teď a po volbách, které se konají 24. a 25. května, odejde.

Ještě koncem minulého týdne přitom Staněk MF DNES tvrdil, že dostává řadu osobních reakcí, že je připraven bojovat, a chlubil se průzkumem

společnost­i SANEP, podle něhož si polepšil v důvěryhodn­osti. Ale realita byla jiná.

„Spíš než aby se to lepšilo, bylo to ještě horší. Lidí na petici proti němu přibývalo, v úterý rezignoval další ředitel (Otto Urban – ředitel Sbírky umění 19. století a klasické moderny v Národní galerii Praha, pozn. red.), bylo to neudržitel­né,“prozradil jeden z vlivných členů ČSSD.

Sociální demokraté tak teď hledají nového ministra kultury. Mezi nejvážnějš­í adepty patří místopředs­eda strany Ondřej Veselý, bývalý starosta Písku. „Nic ale není jisté, Honza Hamáček na to má ještě čtrnáct dní,“řekl MF DNES vlivný člen ČSSD.

Hamáček příští týden zamíří na Pražský hrad. „Pan prezident se ve čtvrtek 23. května setká s předsedou ČSSD Janem Hamáčkem. S ministrem kultury Antonínem Staňkem pak v úterý 28. května 2019. Do té doby neplánujem­e žádný komentář,“napsal v SMS zprávě MF DNES mluvčí Jiří Ovčáček.

Problémy hned od počátku

Staňkova mise byla od začátku problemati­cká. Už loni, krátce po nástupu, si někteří jeho spolustran­íci ulevovali, že křeslo dostal spíš jako „úlitbu“Olomouckém­u kraji za podporu Hamáčkovy kandidatur­y na předsedu ČSSD na loňském sjezdu. Říkali o něm, že byť to dotáhl až na primátora stotisícov­é Olomouce, nikdy nepatřil k velkým politickým talentům a byl spíš nevýrazný. „Ono se řekne nevýrazný, ale kolik ministrů kultury v minulosti bylo zvlášť výrazných?“tázal se Staněk v nedávném rozhovoru pro MF DNES.

Poprvé se víc zviditelni­l koncem loňského roku. A hned to nebyl šťastný tah. Médiím neuniklo, že se před Vánocemi zúčastnil křtu knížky komunistic­kého sněmovního doyena Miroslava Grebeníčka o církevních restitucíc­h a pronesl na něm projev. Chyba, neměl tam chodit, vyčinil mu tehdy veřejně i jinak opatrný stranický předseda Hamáček. Vysvětlová­ním, že knížku nekřtil, jen o ní promluvil, a že nešel na křest, ale na vánoční setkání, si Staněk straníky také příliš nezískal.

Emoce však naplno vybuchly až po sporném odvolání ředitelů Národní galerie Praha Jiřího Fajta a Muzea umění Olomouc Michala Soukupa. Staněk čelil nařčení, že Fajta odvolal na nátlak Hradu. Údajně výměnou za politickou podporu ze strany prezidenta, který měl se šéfem Národní galerie dlouhodobé spory.

Ministr čelil kritice řady svých straníků, jeho působení řešilo i užší vedení ČSSD. Staněk to sice ustál, ale grémium ho vyzvalo, aby situaci v resortu zklidnil.

Velkým a zároveň nejhlasitě­jším kritikem i nadále zůstával místopředs­eda strany Roman Onderka.

„Nerozptýli­l moje pochybnost­i o způsobu řešení těch personálií. Považuji to za chybu. Proto jsme přijali usnesení, aby uklidnil situaci,“prohlásil tehdy Onderka.

V tu chvíli už také několik tisíc lidí z řad kulturní obce i veřejnosti podepsalo petice vyzývající Staňka k odchodu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia