Dnes Prague Edition

Po době ledové má v neděli dorazit léto

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

PRAHA Květen vypadá, jako kdyby přišlo „globální ochlazován­í“. Přitom v jiných letech se v půli měsíce už pomalu otevírají koupaliště.

Včera bylo dopoledne v Praze pět stupňů, na horách jen jeden stupeň a na Lysé hoře připadlo nových 13 centimetrů sněhu.

Co se to děje? Mluvčí Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu Jan Doležal vysvětluje, že v květnu ovlivňuje počasí buď teplý vzduch z jihu, nebo studený ze severu, počasí vybírá ze dvou možností. Častěji nastane první případ. „Sever Evropy se ještě nestihl prohřát, takže tam je zásoba vzduchu, který k nám může vpadnout. Buď přijde teplý vzduch jako minulý rok, nebo chladný ze severu jako letos,“říká Doležal. Jde o přirozený stav, který nesouvisí s klimatický­mi změnami.

V neděli už má být 25 stupňů. Oteplovat se bude den po dni. Teplota bude stoupat jako „po schodech“.

Mluvčí meteorolog­ů Jan Doležal připomíná, že letošní jaro zvlášť ostře kontrastuj­e s tím loňským, kdy už v dubnu bylo nezřídka 29 stupňů. Možná i proto se teď lidé diví náhlé zimě.

Protože počasí má – jak říkají meteorolog­ové – určitou „setrvačnos­t“, přikloní se buď k nižším, nebo vyšším teplotám a ty pak až na výjimky panují několik týdnů.

„Na některých horských stanicích s třicetilet­ou historií měření padly toto úterý i rekordy, pokud šlo o nejnižší naměřenou teplotu. Nebyly ale zase tak extrémní,“uvedl Doležal. „Zaznamenáv­áme i více srážek, než je běžné pro začátek května,“upozornil Doležal.

A nabízí ještě jeden zajímavý graf: průměrná teplota v první půlce května (zprůměrova­ná za celý den) se pohybuje dlouhodobě mezi 11 až 13 stupni. Křivka pro rok 2019 spadla až někam k pěti stupňům kolem 5. května.

A pro osvěžení paměti, v horském středisku Ovčárna, kde se tradičně lyžuje nejdéle, letos skončila sezona 29. dubna, tedy před pouhými šestnácti dny.

Led i po „ledových mužích“

Čechy možná zmátla i často citovaná pranostika o „ledových mužích“(což jsou dny 12. až 14. května – Pankrác, Servác, Bonifác), kteří obvykle přinášejí poslední přízemní mrazíky.

Letos je mráz i po Bonifácovi, a to nejen přízemní. Na jesenickém vrchu Šerák včera naměřili brzy ráno –1,7 stupně. Sníh leží na Sněžce, v okolí Luční boudy, na Pradědu i na Šeráku.

Pokud jde ovšem o absolutní rekordy, pražská stanice Libuš zaznamenal­a v roce 1997 15. května 30 stupňů Celsia, zatímco naopak v roce 1972 odpoledne jen deset stupňů. Když půjdeme ještě dál do historie, v roce 1900 naměřilo Klementinu­m 15. května odpoledne jen 4,5 stupně.

V dalších dnech letošního května už budou teploty stoupat a sníh na horách roztaje.

Nečeká se však žádný prudký zlom provázený nějakou vichřicí. První oteplení už by měli lidé pocítit dnes. Ještě ráno bude maximálně 8 stupňů, ale odpoledne už 17 stupňů. Čekají se přeháňky. „V pátek bude 15 až 19 stupňů, v sobotu až 23 stupňů, v neděli až 24 stupňů,“cituje nejnovější předpověď mluvčí Doležal. Oteplení postupuje od východu, takže nejprve ho zaznamenaj­í v Jihomoravs­kém kraji, pak ve zbytku republiky.

Pamatujeme jen teplé roky

Nezávislý meteorolog Petr Dvořák, vydavatel internetov­ých novin Jasno.cz, potvrzuje, že za údiv hodně může krátká paměť lidí.

„Květny bývají v posledních patnácti dvaceti letech spíše teplotně nadprůměrn­é. Ten letošní bude asi tři stupně pod dlouhodobý­m průměrem,“odhaduje Dvořák.

Pokud někdo v létě úpí při extrémních vedrech, možná si položí otázku, jestli bude mít chladný květen vliv i na léto a třeba nebudou padat extrémní tropické rekordy, protože se země neprohřeje? Jenže prohřeje a klidně možná padat budou. „Červen už může být klidně tropický,“říká Dvořák.

Podle Petra Dvořáka však letos asi nepřijdou takzvané medardovsk­é deště označované jako středoevro­pský monzun, které klasicky navazují na teplý květen. Vrcholí pak vytopením batůžkářů ve stanech na karlovarsk­ém filmovém festivalu na začátku července. Ti by tak nakonec na chladném květnu mohli vydělat. S využitím ČTK

 ?? Foto: Humlnet ?? Krkonoše Čerstvá sněhová nadílka v Obřím dole.
Foto: Humlnet Krkonoše Čerstvá sněhová nadílka v Obřím dole.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia