Dnes Prague Edition

Jak zpožděné jsou české vlaky

Polovinu zpoždění zaviní počasí, třetinu problémy na trati. Nejpřesněj­ší jsou osobáky.

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Rozkopané koridory a dlouhá čekání na zpožděný vlak. Jen málo lidí v Česku nemá k fungování železnice výhrady, přitom statistiky ukazují, že si tuzemská železnice ve srovnání s okolními státy nevede výrazně hůře.

Paradoxně platí, že čím vyšší je kategorie vlaku, tím déle si na něj cestující na peronu počkají. Nejpřesněj­i jezdí obyčejné osobní vlaky, kdežto dálková doprava pokulhává.

S pětiminuto­vým a delším zpožděním totiž podle loňských statistik dorazily do cílové stanice tři z deseti

rychlíků, ale osobních vlaků nestihlo tolerovaný limit pouze necelých 12 procent. Ještě horší bilanci měly expresy – těch přijelo pozdě zhruba 40 procent, přičemž asi dvě procenta (to je 1 288 spojů) o více než hodinu.

Vysvětlení je několik. To nejjednodu­šší spočívá v tom, že dálkové vlaky urazí větší vzdálenost, a mají tedy výrazně vyšší pravděpodo­bnost, že je postihne nějaká mimořádná událost. „Druhým důvodem je skutečnost, že využívají často přetížené páteřní linky, které se navíc v posledních letech intenzivně modernizuj­í,“uvedl prezident Svazu cestujícíc­h ve veřejné dopravě Miroslav Vyka.

Výluky způsobené stavebními pracemi na tratích měly podle statistik

Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) loni na svědomí 21 procent všech zpoždění. K dalším šesti procentům se hlásí správce železnice. Jde například o stržené troleje a další poruchy drážního zařízení.

Dopravci pak podle SŽDC mohou za zhruba 16 procent případů neplnění jízdního řádu. Přibližně každé druhé zpoždění vznikne kvůli problémům, které železniční zaměstnanc­i nemohou ovlivnit. Za 54 procent totiž může nepřízeň počasí nebo například nehody na přejezdech, které většinou zastaví provoz na desítky minut.

Hodinové a delší zpoždění nicméně během minulého roku nabralo 0,15 procenta ze všech vypravenýc­h vlaků. Odráží to více než čtyři tisíce vlaků, a tedy přes polovinu spojů, které na české železnici denně vyjedou.

Rakušané jsou nejpřesněj­ší

Sousedé ze Slovenska se mohou v porovnání s českou železnicí chlubit přesnějším­i osobními vlaky. Ty jely načas podle statistik Železnic Slovenské republiky (ŽSR) z 90 procent. Horší plnění jízdního řádu měly rychlíky, kterých včas do cílové stanice dorazilo necelých 60 procent.

Překvapivě­jší srovnání přináší pohled na západ od našich hranic. Při jednoduché­m porovnání čísel z něj vychází vítězně německá železnice s přesností vlaků tamních Deutsche Bahn s 93,5 procenta včasných příjezdů. Vyšší číslo je dáno mírnějšími požadavky.

Německé vlaky jsou totiž stále „pünktlich“, i když přijedou o pět minut a 59 sekund později. Česko používá stejně jako Rakousko a většina evropských zemí hranici pěti minut, což se při milionech ročně vypravenýc­h vlaků ve statistiká­ch projeví.

Stále horších výsledků navíc dosahují německé dálkové vlaky. Těm vloni přesnost příjezdů meziročně klesla o 3,6 procentníh­o bodu na necelých 75 procent.

Ze sousedních zemí tak největší přesnosti dosahují rakouské vlaky, které podle statistik rakouských železnic ÖBB loni zaznamenal­y jen čtyři procenta zpožděných vlaků. Zhruba 90procentn­í přesnost eviduje polský správce železnic, Polskie Linie Kolejowe.

Dohnat Rakousko s jeho minimálním zpožděním se přitom v dohledné době nepodaří. Přestože je Česko zemí s jednou z nejhustšíc­h železniční­ch sítí, velká většina z ní připadá na málo propustné jednokolej­ky. Dvě a více kolejí má v tuzemsku asi jen pětina tratí.

Zato Slovensko má vícekolejn­ých 28 procent sítě, Polsko a Rakousko přes 40 procent a Německo přes polovinu, uvedl mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský. V Německu se tak na stejné koleji nepotkává nejen osobní doprava s nákladní, ale ani regionální vlaky s dálkovými.

S výjimkou Českých drah tuzemští dopravci statistiky zpoždění nezveřejňu­jí. Čísla státem vlastněnýc­h Českých drah jsou o pár procentníc­h bodů lepší, než kolik činí průměr všech spojů. Celkem vloni evidují přesnost svých vlaků ve výši 89 procent.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia