Dnes Prague Edition

Rektorský řetěz VŠE zřejmě někdo ukradl, potvrdila škola

- — Lukáš Valášek

Před časem MF DNES zjistila, že původní rektorský řetěz Vysoké školy ekonomické se draží na webu. Škola nyní uvedla, že unikátní klenot z půl kila stříbra a zlata někdo nejspíše z jejích sbírek ukradl. Akademici žádají stažení řetězu z webové aukce, která vyvrcholí v sobotu. A hodlají se obrátit na policii.

Historický řetěz se před několika týdny objevil na internetov­ém aukčním serveru s vyvolávací cenou 18 tisíc korun. „VŠE se obrátila na společnost, která je pořadatele­m aukce, s tím, že se domníváme, že rektorský řetěz s medailí může pocházet z trestné činnosti a VŠE s aukcí nesouhlasí. Dle našich informací by měl být řetěz z probíhajíc­í dražby stažen,“uvedla mluvčí školy Martina Mlynářová.

Dohodu potvrzuje i dražební firma Aurea. „Není naším cílem obchodovat s právně nevyjasněn­ými věcmi. Řetěz stáhneme. Vyjdeme vstříc VŠE,“uvedl Roman Veselý ze společnost­i Aurea.

Jak se až do dražby z trezoru školy vzácná insignie dostala, přitom pořád není jasné. Jde o původní řetěz z padesátých let minulého století, tedy z doby, kdy VŠE vznikla. Nynější rektorka Hana Machková nosí na hrudi jiný. I proto nejspíše zmizení šperku začala škola řešit až ve chvíli, kdy se objevil v aukci.

Aurea přitom argumentuj­e, že se řetěz v jejích aukcích před lety už objevil a prodal. Od chvíle, kdy byl na půdě školy, tak bez většího rozruchu nejspíše změnil vlastníka několikrát. Jméno osoby, pro kterou řetěz dražila, ovšem podle VŠE firma Aurea vysoké škole sdělit odmítla, smlouva jí prý nařizuje mlčenlivos­t.

 ?? Foto: Aurea ?? Unikát Dražební společnost stáhne vzácný řetěz z aukce.
Foto: Aurea Unikát Dražební společnost stáhne vzácný řetěz z aukce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia