Dnes Prague Edition

Kauza Zvrhlíci na síti

Policie nesmí při pátrání provokovat

-

Nejdůležit­ější je podle něj prevence a osvěta. „Rodiče vedou děti k tomu, aby se na ulici nebavily s cizími lidmi, ale na kybernetic­ký prostor už se nezaměřují, protože děti jsou na internetu mnohdy zdatnější než oni. Někdo řekne: hlavně že se kluk nefláká po ulicích, nebere drogy a neohrožuje ho nějaký deviant. Už ale neví, že drogy a devianti mu přijdou až do pokojíčku,“upozorňuje Václav Písecký. Nejde však jen o chatovací weby, diskusní fóra a sociální sítě. Nebezpečí číhá na děti i jinde. „Kde jsou lidé, tam jsou sexuální predátoři,“varuje Písecký. A jsou i tam, kde by to rodiče nečekali.

Nebezpečí číhá i v online hrách

Když třináctile­tý chlapec začal hrát na internetu online počítačovo­u hru, čekal zábavu a relax. Jenže záhy se ze hry stalo utrpení, když v diskusi se spoluhráči narazil na sexuálního predátora. „Byl to starší, zkušený hráč, který si ho vzal pod svá křídla a učil ho, jak má tu hru hrát,“vypráví policista. Třicátník získával chlapcovu důvěru, využil toho, že oba mají stejnou zálibu, a krátce na to zaútočil.

„Žádal po něm intimní fotky a nabízel, že mu pomůže a poskytne účinnější zbraň ve hře,“popisuje predátorov­u taktiku Písecký. Peníze nenabízel, herní prvek byl pro chlapce v tu chvíli důležitějš­í a sexuální agresor se domníval, že to bude dostatečné lákadlo.

Jenže se spletl – hoch zareagoval tak, jak měl. Oznámil všechno otci a ten se obrátil na policii. Muž je nyní stíhán za navazování nedovolené­ho kontaktu s dítětem.

Největší počet sexuálních agresorů však loví děti na sociálních sítích. Reportér MF DNES sledoval dění na jednom chatovacím serveru v posledních třech letech. Na XChat.cz vytvořil falešný profil dvanáctile­té Aničky a v roce 2016 se s ním poprvé připojil do chatovací místnosti určené nezletilým, pojmenovan­é 12, 13, 14, 15 podle věku uživatelů, jimž byla určena. Na Aničku se okamžitě slétly desítky sexuálních dravců, kteří žádali fotky a lákali ji na schůzku.

Tehdy ještě na schůzku nedošlo, mužům stačilo si „s nezletilou“psát. Na oplátku jí posílali fotografie penisů. Jeden o sobě tvrdil, že je učitelem z Prahy a lákal ji na speciální doučování, v němž však o výuku nejde – poslal fotku obnaženého muže, před nímž klečely dvě dívky. „Chci tě pozvat k podívání na to, co pak ráda uvidíš při doučování ;)“napsal.

Také on nakonec na poslední chvíli cukl a ke schůzce nedošlo. Anička ji iniciovat nesměla, musela být zdrženlivá, pasivní, nesměla je ničím provokovat a pobízet. Byla celou dobu v roli lovené oběti. Podobné to bylo i v roce 2017 a loni.

Před dvěma měsíci redakce projekt „Anička“obnovila. Získala fotky modelky, jež už je plnoletá, ale vypadá mladě, skoro dětsky. Během čtyř dnů její profil navštívilo 201 dychtivých mužů. Opět žádali fotky, lákali na webkameru nebo na schůzky. Mezi nimi i muž, jenž si říkal „zralý chlapák“nebo také „zvrhlý pán“.

Poslal jí heslo k albu, v němž měl mimo jiné fotku penisu, a poslal video, v němž masturbova­l. Líčil, jak se nad jejími fotkami ukájí, jak se s ní chce na schůzce v hotelovém pokoji mazlit, líbat ji a hladit. A nejen to. „Rád bych takhle s tebou stříkal a třeba na tebe,“psal jí. Třináctile­tou Aničkou byl celou dobu reportér MF DNES a na schůzku se Zvrhlým pánem přišla dospělá figurantka. „Bylo to nevhodné,“kál se. „Otevřeli jste mi oči, budete to znít zvláštně, ale děkuji vám,“prohlásil s tím, že nic takového už neudělá.

S přispěním Alžběty Šimkové

 ?? Foto: David Neff, MAFRA ?? Detektiv Václav Písecký, šéf Oddělení informační kriminalit­y v pořadu Rozstřel portálu iDNES.cz.
Foto: David Neff, MAFRA Detektiv Václav Písecký, šéf Oddělení informační kriminalit­y v pořadu Rozstřel portálu iDNES.cz.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia