Dnes Prague Edition

Většina „lovců“dětí nejsou devianti

-

Riziko, že se dítě chytí do pasti sexuálního predátora na internetu, je větší, než si rodiče vůbec uvědomují, upozorňuje Zora Dušková, klinická psycholožk­a a ředitelka Dětského krizového centra.

Je to častý jev, že dospělí „loví“děti na internetu?

Ze zkušenosti z Dětského krizového centra vím, že je to obrovský problém, daleko větší, než si myslíme. Častost, kdy neznámí muži atakují děti prostředni­ctvím internetu a sociálních sítí, je velká.

Co se s tím dá dělat? Lze tomu nějak předcházet?

Mám dojem, že jsme pořád na začátku zvládnutí celé této problemati­ky. Potřebujem­e, aby si rodiče uvědomili, že dítě, které je vedle v pokoji u svého počítače, už dnes není v bezpečí a že může být někým sexuálně atakováno, nebo vydíráno. Děti se ve chvíli, kdy se nechají zmanipulov­at k tomu, aby poslaly třeba svoji choulostiv­ou fotografii nebo video, stávají okamžitě vydírateln­é, a bohužel také velmi často vydírané jsou.

Kdo jsou nejčastěji tito predátoři?

Je třeba říct, že naprostá většina zneužívate­lů jsou nedeviantn­í muži, kteří volí dítě jako náhradní objekt pro uspokojení svých potřeb. Vedle potřeb sexuálních tady velmi často hraje roli pocit převahy a absolutní moci nad dětmi.

Jak často v takových situacích dochází k setkání dítěte a lovce?

To jsou případy, které v centru řešíme, a nejsou úplně ojedinělé. Ono je vlastně relativně snadné získat si prostředni­ctvím sociálních sítí a falešného profilu důvěru dítěte, vystupovat třeba jako jeho vrstevník nebo někdo, kdo mu hodně rozumí, kdo ho chápe a pofouká mu nějaké jeho křivdy či neúspěchy. Dítě velmi snadno nabude dojmu, že na druhé straně internetu je nějaký kamarád. Vyráží pak na tyto schůzky velmi naivně a nepoučeně. A v případě, kdy dítě neřekne nikomu ve svém okolí, že si dojednalo schůzku s neznámým člověkem, je riziko hodně veliké. To jsou situace, které mohou děti opravdu i ohrozit na životě. (aš)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia