Dnes Prague Edition

Mahulena Bočanová

Babišovi ministři na výjezdu za kůrovcem

- A máte vyděláno

už zítra v časopise Rodina DNES popisuje Brabec příčinu. Problémem smrku je, že má příliš mělké kořeny, zapouští je jen desítky centimetrů pod zem. A když je sucho, nemůže si tak „sáhnout“na podzemní vodu jako buk nebo dub, jejichž kořeny se dostanou mnohem hlouběji. Kvůli tomu je smrk oslabený a stává se ideální kořistí pro kůrovce.

„Co s ním máme dělat?“ptá se Babiš, když mu lesník ukáže na kůrovce na jednom ze smrků. „Zabít,“radí ministryně financí Alena Schillerov­á. „To je náš nepřítel,“přitakává Babiš.

Šéf Lesů ČR Josef Vojáček následně doplňuje, že když už lesníci kůrovce odchytí, jeho likvidace je docela snadná: stačí je dát do nádoby a pokoušou se mezi sebou, spolehlivý­m zahubením je také přelití horkou vodou. Horší je kůrovce vůbec najít, jak poznal i sám Babiš. Právě proto, že jsou zalezlí pod kůrou, používají lesníci důmyslné metody: napadené stromy napouštějí insekticid­em, aby přilákaly co nejvíc brouků z okolí a ušetřili další stromy.

Ale i k hubení větších kolonií už se používají pokročilej­ší metody, jedna z těch posledních, vymyšlenýc­h v Česku, se nazývá fumigace a spočívá v přikrytí poraženého dřeva plachtou a napuštění insekticid­ním plynem. Je to prý ekologicky šetrné a na dřevě to nezanechá žádné stopy.

„Na tohle nám mají z Evropy dávat peníze místo těch seminářů,“má jasno Babiš.

A ministr zemědělstv­í Miroslav Toman hned přidává čísla: jen letos má být na boj s kůrovcem v revíru Lesů ČR vymezeno přes jednu miliardu korun. „Je to dvojnásobe­k toho, co se dávalo v minulosti,“tvrdí. Do toho vláda podle něho jedná o dalších třech miliardách, které by mohly směřovat k soukromým vlastníkům lesů.

Babiš si tenhle výjezd zřetelně užívá. Když ho seznámí s dvojicí seniorů, která v lese sází stromky, hned si bere lopatku a před fotografy sází několik stromů.

„Tak vidíte, a máte vyděláno pět šedesát,“říká muž Babišovi, když zasadí první stromek. „Pět šedesát? A kolik je nezaměstna­ných? Tohle by měli dělat. Dneska jsem nebyl ve fitku, tak si aspoň vysázím stromy,“libuje si Babiš a ostatní členové vlády se mu hned snaží sekundovat. „Ještě tady jeden dopravní,“hlásí se o sazenici nový ministr dopravy Vladimír Kremlík.

„Naše ministerst­vo vytváří podmínky pro přepravu kalamitníh­o dřeva,“popisuje ministr dopravy, co ho přivedlo do lesa. Vypadá to jako na výjezdním zasedání vlády. Poprchává čím dál víc, až začne pršet. Třeba to s novými buky a duby v lesích bude dobré znamení, mohou doufat členové vlády.

 ??  ?? Škody Premiér Andrej Babiš si prohlíží dřevo napadené kůrovcem. 3x foto: MAFRA
Škody Premiér Andrej Babiš si prohlíží dřevo napadené kůrovcem. 3x foto: MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia