Dnes Prague Edition

Čím Staněk naštval Hamáčka a proč se vzdal krytí z Hradu

-

Předseda ČSSD Jan Hamáček byl v neděli pořádně naštvaný. Když na něj v diskusním pořadu ČT vytáhli, že provizorní šéf Národní galerie Ivan Morávek nabízí svému předchůdci Jiřímu Fajtovi, odvolanému kvůli údajným finančním čachrům, místo finančního ředitele, mohl se vzteknout. Ocitl se totiž v krajně hloupé situaci. Na jedné straně musel hájit svého ministra kultury Antonína Staňka, na straně druhé mu došlo, že je nehájiteln­ý.

Jenže je krátce před volbami a Hamáček dobře věděl, že proti sobě má silné soupeře. Proto se dlouho zdráhal cokoli aktivně udělat.

Ale postupně. Už před čtvrt rokem MF DNES napsala o údajné tajné dohodě mezi Antonínem Staňkem a Milošem Zemanem. Ministr prý prezidento­vi slíbil, že odvolá zpupného šéfa Národní galerie Jiřího Fajta, za což ho hlava státu pomůže udržet ve funkci, pokud by byl v ohrožení.

Všichni aktéři dohodu popřeli, nicméně její první část byla naplněna. Hamáček ví, že Zeman na takové věci nezapomíná. A jak známo, hlava státu s poněkud kreativněj­ším výkladem ústavy může předsedovi strany odvolání ministra klidně odepřít. Ostatně, v tomto duchu spolu prý před pár dny mluvili.

Jenže Staněk vršil botu za botou. Postupem času proti němu nestála jen trojice místopředs­edů v čele s Romanem Onderkou, v rámci ČSSD ztratil podporu úplně. Na jednání politickéh­o grémia minulý čtvrtek už byli takřka všichni zajedno, že by měl Staněk skončit.

Řešilo se prý už jen jak a kdy. Jan Hamáček se totiž bál, že kdyby ministra kultury odvolával před volbami do Evropského parlamentu, úplně by tím překryl kampaň a téma rušení dvojí kvality potravin by od ČSSD nikoho nezajímalo. Nehledě na to, že při konfrontac­i s Milošem Zemanem by se šéf socialistů snadno mohl dostat do pozice fackovacíh­o panáka. Ještě včera zdroje z okolí hlavy státu vzkazovaly, že prezident „nevidí žádný důvod k ministrově demisi“.

Jenže v ČSSD začali panikařit, že pokud by měl Staněk skončit až po volbách, program stejně nikoho zajímat nebude. Místo toho se bude řešit, co zase kde udělal či plácl. Předseda socialistů tak vymyslel typické „hamáčkovsk­é“řešení: přesvědčit Staňka k oznámení, že chce podat demisi sám. Vzhledem k napjaté situaci raději před volbami. Ale s tím, že se tak fakticky stane až po nich.

Do té doby budou socialisté doufat, že jim už tak nevýraznou kampaň vedenou slabým lídrem Pavlem Pocem nepřebijí spekulace, kdo do čela ministerst­va kultury nakonec usedne. Nejspíš marně. Zákulisní hráči v ČSSD se dušují, že novým ministrem tentokrát bude skutečně „důstojná a reprezenta­tivní osobnost“. Vzhledem k rozložení sil v ČSSD téměř jistě někdo z Moravy. Právo výběru si uvnitř strany osobuje Roman Onderka, jednat by se prý mělo o šéfa některé z tamních kulturních institucí.

Sám Staněk se podle informací z ČSSD dožadoval, aby o něj po rezignaci „bylo postaráno“. Bude tedy zajímavé sledovat, zda a v jaké funkci se v budoucnu objeví... ● Zatímco o Staňkových problémech se vědělo, Damoklův meč visí i nad dalším z ministrů Babišova kabinetu. Šéf resortu školství Robert Plaga se na seznamu lidí určených k vyhazovu objevil jako jeden z prvních už v lednu. Tehdy se za něj však postavily školské organizace včetně rektorů vysokých škol a univerzit. Premiéra Babiše to tehdy zarazilo, tak vzal zpátečku. Podle zdrojů z jeho okolí však Plagovi stále nemůže přijít na jméno. Konec ministra je prý jen otázka času, čeká se na první chybu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia