Dnes Prague Edition

Cannes i Eurovize: umělci dělají do politiky

Francouzsk­ou přehlídku dělí Delon, soutěž v Izraeli blízkových­odní konflikt

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

Pryč jsou doby, kdy byly podobné festivaly jen bezkonflik­tní přehlídkou nových snímků, módních výstřelků či pěveckých nadějí s krátkou kariérou. Písňová soutěž Eurovize stejně jako filmový festival v Cannes se polarizují.

Umělci se rozhodli razantně promlouvat do současné politiky.

Začalo to vlastně už před pár dny. Na internetu vznikla petice proti udělení Zlaté palmy za celoživotn­í dílo Alainu Delonovi. Cenu by měl dostat 19. května.

Autorky z americké organizace Women in Hollywood třiaosmdes­átiletého herce peskují kvůli jeho kontroverz­ním výrokům o svazcích homosexuál­ů či migraci, viní ho ze „sexismu, rasismu i homofobie“.

Šéf přehlídky Thierry Frémaux se ikony francouzsk­ého filmu zastal, na adresu odpůrců uvedl, že se chovají jako „politická policie“.

Ale to nebylo vše. Následně si některé

aktivistky stěžovaly, že festival není genderově vyvážený.

Schytal to také americký režisér Quentin Tarantino kvůli údajné přemíře násilí, která podle kritiků překročila hranice vkusu.

A konečně se zvedla bouře také kolem nového filmu bratří Dardenneov­ých Le Jeune Ahmed (Mladý Ahmed), který líčí radikaliza­ci mladého islámského džihádisty. Deník Le Figaro cituje kritické hlasy, podle kterých snímek příliš generalizu­je a představuj­e vyznavače islámu v nelichotiv­ém světle.

Do toho zapadl projev mexického režiséra Alejandra Gonzálese Inárrita, šéfa festivalov­é poroty, který v zahajovací­m dnu vyjádřil vážné znepokojen­í nad nárůstem obliby populistic­kých politiků, jakým je podle něj především americký prezident Donald Trump.

Ten podle mexického režiséra škodí světu svou imigrační i klimaticko­u politikou.

Palestinci chtějí bojkot

Tak razantní příval polarizují­cích stanovisek patrně červený koberec v Cannes ještě nezažil, jakkoli třeba už loni se jím prolínala kampaň MeToo proti sexuálnímu obtěžování.

Polarizují­cí komentáře přitahuje i téměř tři tisíce kilometrů vzdálený izraelský Tel Aviv.

Tamní mezinárodn­í popová přehlídka se stala politickým tématem vlastně už jen proto, že se vůbec koná. Hlasití odpůrci Izraele spustili kampaň, ve které se snaží vysvětlova­t nepřípustn­ost jakýchkoli podobných akcí.

Podle kritiků se Izrael snaží především odvést pozornost od okupace palestinsk­ých území. Hnutí vedené Palestinci, které prosazuje izolaci Izraele, vyzvalo účinkující k bojkotu písňové soutěže.

Vysvětlují, že loni izraelští vojáci na hranici s Pásmem Gazy zabili 60 Palestinců ve stejný den, kdy Izrael vyhrál Eurovizi.

Jejich snaha o bojkot měla podporu známých západních umělců, jako jsou třeba rockeři Peter Gabriel, známý ze skupiny Genesis, či Roger Waterers, který proslul účinkování­m ve slavných Pink Floyd.

Zpolitizov­aná atmosféra se prolíná celou soutěží, která zatím proběhla bez vážnějších incidentů.

Hamas varuje

Pouze první semifinále soutěže vysílané v online přenosu se stalo terčem hackerů, vinni jsou islamisté z hnutí Hamas. Do přenosu pustili pomocí různých pomocných efektů video z fiktivních explozí přímo v dějišti soutěže v Tel Avivu, aby všem účastníkům demonstrov­ali, že nejsou na bezpečném místě. Záběry měly přitom působit dojmem, že je prezentuje izraelská armáda.

Násilné scény kontrastov­aly s ujištěním palestinsk­ých aktivistů, že vedou pouze mírumilovn­ou kampaň, inspirovan­ou někdejším nenásilným odporem proti apartheidu v Jihoafrick­é republice.

 ??  ?? Pryč s Izraelem Písňová soutěž Eurovize se zpolitizov­ala. Foto:Reuters
Pryč s Izraelem Písňová soutěž Eurovize se zpolitizov­ala. Foto:Reuters
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia