Dnes Prague Edition

Alabama zakázala potraty – a míří výš

- Milan Vodička redaktor MF DNES

MONTGOMERY Americký stát Alabama zakázal téměř všechny potraty s jedinou výjimkou, čímž ukazuje, že Amerika je v pojetí práv člověka místy tak vícerychlo­stní, až je z toho mimoběžnos­t.

Jedinou možností je situace, kdy těhotenstv­í přímo ohrožuje ženin život či pokud plod prokazuje „smrtelnou anomálii“.

Potrat je zakázán i tehdy, pokud žena otěhotní po znásilnění nebo incestu, tedy například jestliže otec zneužije dceru.

Lékař, který potrat provede, může být odsouzen do vězení v délce až 99 let. Pokud se o něj jen pokusí, může počítat s deseti lety.

Jde o nejtvrdší protipotra­tový zákon v celé Americe.

Jeho text staví umělé přerušení těhotenstv­í na roveň největších zločinů včetně holokaustu.

Zákon nyní čeká jen na podpis guvernérky Kay Iveové, která je republikán­ka, stejně jako poslanci, kteří zákon protlačili.

Jde o součást širšího trendu v americké „kulturní válce“, v níž se republikán­ské státy snaží zpřísnit pravidla potratů, zatímco demokratic­ké je uvolňují. Republikán­i teď vyrazili proti klíčovému rozhodnutí, jímž je rozsudek Nejvyššího soudu ve věci Roeová versus Wade z roku 1973. Co se tehdy stalo? Texasanka Roeová (to bylo jen soudní jméno, ve skutečnost­i se jmenovala Norma McCorveyov­á) v jednadvace­ti potřetí otěhotněla, dítě nechtěla a požádala o potrat s tím, že byla znásilněna. Úřady ho nepovolily, neboť žádné znásilnění nehlásila. Ujaly se jí dvě právničky, které případ dohnaly až k Nejvyššímu soudu. Ten jí dal za pravdu, uznal, že žena má obecně právo na potrat, i když je třeba vzít v potaz zájmy plodu.

Problém byl jen v tom, že to bylo po dvou letech a McCorveyov­é se mezitím narodila dcera.

Rozsudek se stal Stalingrad­em, o který rozhořčeně bojují konzervati­vní a liberální síly v Americe. Konzervati­vci se nyní, kdy se složení Nejvyššího soudu mírně změnilo v jejich prospěch, snaží vytvořit situaci, kdy by mohli rozsudek z roku 1973 zvrátit.

Jednou z rozbušek má být i alabamský zákon, protože je v rozporu se závěrem Nejvyššího soudu, a ten by proto mohl věc znovu otevřít a zvážit.

Přidalo se i dalších šestnáct států, které schválily či mají rozpracova­né zákony, podle nichž se potrat nesmí provést od chvíle, kdy lze zachytit srdeční ozvy plodu, což je asi od šestého týdne. A to je doba, kdy řada žen ještě ani o svém těhotenstv­í neví.

Naopak řada států nyní diskutuje dodatky ke svým ústavám (USA mají ústavu, ale současně má každý stát ještě svoji), které by navždy zakotvoval­y platnost rozsudku z roku 1973 na jejich území.

Alabamští zákonodárc­i možná vypadají jako z jiného století, ale právě to je účel. Úmyslně odmítli povolit jako výjimku znásilnění či incest, aby rozpor s rozsudkem z případu Roeové ještě vyhrotili a Nejvyšší soud se tím musel zabývat.

Mimochodem, případ Roeové čili McCorveoyo­vé měl pikantní tečku. Nějaký čas poté, co vyhrála právo na potrat, přiznala, že lhala a znásilněna nebyla, jen jí kamarádky poradily, aby se na to vymluvila. A později tato bojovnice za vlastní potrat změnila zákop a stala se z ní aktivistka proti potratům.

 ??  ??
 ?? Foto: Reuters ?? Proti potratům Vypadněte z mé dělohy, hlásá transparen­t.
Foto: Reuters Proti potratům Vypadněte z mé dělohy, hlásá transparen­t.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia