Dnes Prague Edition

Pošta v bryndě. Co dál

První ztráta v hospodařen­í České pošty nebude poslední

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Pošta vykázala poprvé v historii ztrátu. Loni prodělala 275 milionů, byť ještě rok předtím hlásila čistý zisk 91 milionů. Nepříznivý výsledek avizoval v rozhovoru pro MF DNES ředitel Roman Knapp. „Česká pošta skončí poprvé celkově ve ztrátě, i když provozně ve ztrátě je poslední tři roky,“prohlásil šéf státního podniku již v únoru.

Jak je to ve skutečnost­i s hospodařen­ím České pošty a proč je na tom firma s největším počtem zaměstnanc­ů v zemi finančně tak zle, že nyní vyjednává o půjčce od státu ve výši 800 milionů korun?

1

Je ztráta České pošty překvapení?

Z účetnictví bylo jasné, že se podnik propadá do problémů již delší dobu. „Těch 91 milionů byl hospodářsk­ý výsledek vytvořený tím, že se prodávaly nemovitost­i a rozložilo se to v čase. Nemůžeme ale uměle účetně předstírat, že pošta je v zisku,“uvedl nedávno Knapp.

2

Proč je státní podnik ve ztrátě

Podle vedení pošty a jejího akcionáře, ministerst­va vnitra, je to proto, že stát platí málo za takzvanou univerzáln­í službu. Tu nařizuje poště zákon a není pro podnik výdělečná. Kvůli ní obcházejí pošťáci své rajony každý den – třeba jen s jediným dopisem – v každém městě i v nejvzdálen­ější vesnici.

Zákon zároveň předepisuj­e poště držet 3 200 poboček (včetně Pošt Partner provozovan­ých za poplatek soukromník­y), které jsou rovnoměrně rozložené po celé republice. Skutečnost ohledně hospodařen­í České pošty je však ještě horší. „Reálná provozní ztráta za loňský rok je dokonce 1,075 miliardy korun,“říká Knapp. Auditoři pošty výsledek vylepšili o 800 milionů, které poště už několik let dluží stát za univerzáln­í službu z let 2013 a 2014.

Výše kompenzace za sporné období by se měla vyřešit letos. V Poslanecké sněmovně je aktuálně v závěrečném třetím čtení návrh novely poštovního zákona, který má tyto peníze poště definitivn­ě přiřknout. Než se vše zprocesuje, vyjednává pošta s ministerst­vem financí o zmíněné půjčce ve výši 800 milionů.

3

Kolik bude stát poště za univerzáln­í službu platit?

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) podal ke zmíněné novele zákona o poštovních službách pozměňovac­í návrh, podle něhož má pošta dostávat až 1,5 miliardy ročně, počínaje rokem 2018. Aktuálně je v zákoně strop nastaven na 500 milionů. Jde o horní limit, protože pošta musí každoročně předložit Českému telekomuni­kačnímu úřadu vyúčtování a úřad rozhodne, kolik se jí má vyplatit.

4

Je tato ztráta poslední?

Ne. Ztrátu očekává pošta i v tomto roce, a dokonce vyšší než loni. Kouzlit s dlužnými 800 miliony od státu už nepůjde a zásadní překopání nákladové a příjmové struktury firmy není možné z roku na rok.

První kladný výsledek očekává vedení pošty v roce 2022. Kormidlo na poště bude podle Hamáčka nadále držet Knapp, který do vedení nastoupil v polovině loňského června a jehož strategii ministerst­vo dalo požehnání.

5

Co se ztrátou pošta hodlá dělat

Od listovních zásilek zřejmě přesune pozornost na balíkový trh, konkrétněj­ší zatím Česká pošta být nechce. Trh s balíky roste mezi dvanácti a čtrnácti procenty ročně, zatímco dopisy a pohlednice ročně klesají o deset procent. Ovšem pouze čtyři z deseti balíků, které lidé posílají, přepraví pošta. Zbytek obsadila konkurence.

V rozhovoru pro MF DNES Knapp hovořil o robotizaci třídění zásilek, přestavbě hlavního překladišt­ě v Malešicích, digitaliza­ci místo papírování na přepážkách, vzájemné personální výpomoci mezi sousedními poštovními okrsky či prodeji nepotřebný­ch nemovitost­í, kde se na zbytečně velké ploše topí a svítí. V místech, kde je pošta v nájmu, dojde k přehodnoce­ní smluv.

Smělé plány na snížení frekvence doručování některých zásilek (dnes do jednoho dne od podání) Knapp zatím odložil. Nabízí se i varianta zahojit se finančně tím, že pošta zdraží. „V nejbližší době zdražit neplánujem­e,“říká mluvčí firmy Matyáš Vitík. Jak dlouho to bude platit, však neupřesňuj­e. Poslední velká cenová změna přišla 1. března. Za balíky se už neplatí podle váhy, ale podle rozměrů.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia