Dnes Prague Edition

Vodafone a dopravce Leo Express společně zlepšují služby pro cestující zákazníky

-

Nabídnout cestujícím ve vlacích kvalitní připojení k internetu není tak snadné, jak to na první pohled vypadá. Rozdíl mezi kvalitou mobilního signálu venku a uvnitř vagonu je často výrazný a situace se dá přirovnat k budově se silnými zdmi. Nejen o tomto tématu, ale i o mnoha dalších jsme mluvili s Leošem Novotným, zakladatel­em společnost­i Leo Express, a s Michalem Müllerem, obchodním a marketingo­vým ředitelem pro firemní zákazníky Vodafonu.

Jak jste v Leo Expressu hledali poskytovat­ele internetov­ého připojení do vašich vlaků?

LN: Leo Express přepravuje cestující mezi více než stovkou měst v šesti zemích a nejde jen o vlaky, ale také o autobusy a minibusy. Co se týká vlaků, porovnával­i jsme konkurenci na mobilním trhu a provedli jsme si řadu měření. Ta nám ukázala, že nejlepší signál do pohybující­ch se vlaků dodává společnost Vodafone. Vždy chceme zákazníkům poskytovat výjimečný zážitek z jízdy a k tomu samozřejmě patří i kvalitní Wi-Fi připojení. Proto jsme se rozhodli kontaktova­t společnost Vodafone, která nám dokáže takovou službu zajistit.

Spolupracu­jete s dopravcem Leo Express i v jiných oblastech, než je internet ve vlacích?

MM: Naše spolupráce se za poslední tři roky velmi rozrostla. Dávno už nejde jenom o kvalitní mobilní internet do vlaků, ale také například o pronájem místa pro servery v našem datovém centru. Servery našich zákazníků jsou přitom umístěny ve stejných lokalitách jako servery klíčové infrastruk­tury Vodafonu, takže se o jejich data staráme stejně jako o naše vlastní. Zkrátka nabízíme všem stejně vysokou úroveň zabezpečen­í. Poslední službou, kterou jsme společnost­i Leo Express začali poskytovat, jsou klasické mobilní hlasové a datové služby pro zaměstnanc­e. Díky těm jsme na trhu pro naše zákazníky zatím nejznámějš­í.

LN: Pro nás je důležité, aby i naši zaměstnanc­i, jako jsou například stevardi nebo obchodníci, mohli být na cestách stále připojeni k datům, díky tomu je čas na cestách využit mnohem efektivněj­i. O tom je vlastně celý Leo Express, o efektivitě všeho, co děláme, ať už je směrem k zákazníkům, nebo v interních procesech. K tomu všemu nám Vodafone pomáhá svými technologi­emi, jako je virtuální kancelář. I to je jeden z hlavních důvodů, proč využíváme Office 365, virtuální kancelář od Vodafonu.

Co virtuální kancelář přináší a umožňuje?

LN: Díky této službě mohou mít i stovky zaměstnanc­ů najednou přístup nejen k online službám, jako jsou Outlook, Word, Excel a další, ale znamená to i možné sdílení kalendářů, kontaktů a samozřejmě velké, bezpečné online úložiště pro firemní dokumenty.

MM: Všechny tyto funkce pomáhají zjednoduši­t fungování firemního IT a umožňují zaměstnanc­ům přístup ke kompletní moderní kanceláři z libovolnéh­o zařízení. Navíc je to i cesta, jak vytvořit podnikovou sociální síť nebo intranetov­ý web.

V kontaktu se zákazníky, s cestujícím­i vám pomáhá i pobočková ústředna. Jak?

LN: Pobočková ústředna spravovaná Vodafonem (tzv. Managed PBX) nám umožňuje efektivně komunikova­t jak mezi jednotlivý­mi odděleními firmy, tak s našimi zákazníky. Vždy jsme schopni zajistit, aby zákazníci dlouho nečekali, až někdo zvedne jejich hovor. Zároveň řídíme kvalitu našeho call centra, které máme neustále pod dohledem.

MM: V minulosti byla taková ústředna jednorázov­ou investicí za miliony korun, protože šlo o drahý hardware. Dnes jde o službu, kterou si může zákazník pronajmout za měsíční poplatek včetně vzdálené správy a podpory. Ústředna umožňuje podrobně nastavit, kam a kdy se zákazníci firmě dovolají.

Co jiného oceňují firemní zákazníci na Vodafonu?

MM: Je to určitě portál OneNet samoobsluh­y, který umožňuje flexibilně nastavovat a spravovat jednotlivé služby ve firmě, a to 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. Firmy tak mají jednoduchý přístup ke všem informacím a mohou si například během pár vteřin aktivovat novou SIM kartu pro nového zaměstnanc­e.

LN: Samoobsluh­a nám skutečně umožňuje snadno řídit všechny naše služby podle aktuální potřeby. V samoobsluz­e sledujeme například i míru vytížení datových linek. Vodafone je pro nás důležitým technologi­ckým a obchodním partnerem, díky kterému můžeme nejen rozvíjet naše služby pro zákazníky, ale také přinášet inovace uvnitř firmy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia