Dnes Prague Edition

Odborář zločinu John Wick tančí krví

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Úsloví „prší jako v americkém filmu“by se mělo zpřesnit na verzi „v americkém akčním filmu“. Není totiž nad zlověstný noční liják bičující metropoli, když v úvodu snímku John Wick 3 bojuje hrdina o čas, protože za pár minut se stane lovnou zvěří. Bývalý nájemný vrah porušil pravidla tajné profesní organizace, její vedení proto vypsalo za Wickovu smrt prémii a všichni zabijáci po kolegovi jdou, třebaže hned první z nich pocítí, jak důvtipnou zbraní se může stát obyčejná kniha.

Osvěžující psi

Zkrátka ve světě, kde každý druhý chodec patří k podsvětí a policie vymřela, je všechno při starém. Jediným principem zůstává hon a jediným lákadlem akce; sice precizní svým provedením a vynalézavá ve změnách prostředí, ale pořád jen štvanice se souboji vedenými vším, co je právě po ruce. Navzdory brutální i vtipné choreograf­ii pracující s pointami se při více než dvouhodino­vé délce stává monotónní.

Nutno ovšem uznat, že režisér celé série Chad Stahelski rozděluje přísady spravedliv­ě. Jak etnicky, neboť střídá motivy cikánské, asijské, arabské, italské, ruské i černošské, tak v paletě bojových rekvizit, kde už nestačí pistole, nože nebo motorky. Zapojí se i vražedná koňská kopyta a zejména psi, kteří po boku Halle Berryové oživí jinak zdlouhavý masakr ve střední části. V neposlední řadě si pak zahrají vděčné kulisy od baletního divadla přes Casablanku po písečné duny.

Slabší chvilky ovšem nastanou, kdykoli se Keanu Reeves a jeho spoluhráči školení spíše ve fyzické kondici chtějí vypovídat, vesměs s osudovým výrazem. A už vůbec se nedá zaobírat zápletkou, která připomíná odborářsko­u vzpouru uvnitř zločinecké­ho koncernu. Protože vedení trestá s Wickem i jeho pomocníky, je jen otázkou budoucnost­i, kdy se řadoví členové proti šéfům vzbouří a kolik jich zbude pro čtvrtý díl. Navíc interní čistky jsou nekonečné, rituály umělé a humor zastupují pouze Wickovi sokové z řad jeho japonských fanoušků.

Nicméně nad obsahem těsně vítězí silná stránka série, totiž její výtvarná a světelná stylizace, která promyšlený­m bitkám přidává na podobě vycizelova­ného krvavého baletu rytmizovan­ého hudebním podkresem smyčců. Ač i tady novinka kin lehce zaostává za vytříbenou osobitostí římského aranžmá Johna Wicka 2 a některé prvky včetně skleněného labyrintu nejsou dávno originální. Na druhé straně ani John Wick 3 nepředstír­á vyšší ambice; dává najevo, že veškeré efekty směřuje výhradně k ctitelům kaskadérsk­é akce. A tu zvládá bravurně.

John Wick 3 USA 2019

 ?? Foto: Vertical Ent. ?? Vražedný déšť John Wick v podání Keanu Reevese se tentokrát musí postavit špičkám mafie.
Foto: Vertical Ent. Vražedný déšť John Wick v podání Keanu Reevese se tentokrát musí postavit špičkám mafie.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia