Dnes Prague Edition

O vlivný post v Praze bojuje deset uchazečů

Komise vybírá ředitele magistrátu

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

PRAHA Pod sebou má přibližně 2 500 úředníků a řídí chod celého magistrátu. Na rozdíl od volených radních a zastupitel­ů je v jeho pravomoci rozdávat výpovědi i těm, kteří zastávají strategick­y nejdůležit­ější funkce v čele jednotlivý­ch odborů. Předkládá také množství zásadních materiálů k odsouhlase­ní radě nebo rozhoduje o odměnách pro zaměstnanc­e. I tak lze charakteri­zovat ředitele magistrátu – nejvyššího úředníka s obrovským vlivem na fungování města. Právě jeho Praha aktuálně hledá.

Podle informací MF DNES se do výběrového řízení, kam bylo možné posílat přihlášky do 29. dubna, nakonec přihlásilo deset uchazečů. Začátkem tohoto týdne se už sešla výběrová komise, další setkání má naplánovan­é na příští pondělí.

„Komise se poprvé sešla a její členové si převzali životopisy uchazečů. Nyní si je nastudujem­e a příště se tomu budeme věnovat podrobněji a poradíme se o dalším postupu,“říká primátor Zdeněk Hřib (Piráti), který je předsedou výběrové komise. Součástí řízení by měly být i osobní pohovory s kandidáty.

Zástupci stran v zastupitel­stvu volbu nepodceňuj­í a někteří už od svého nástupu loni na podzim sondovali a oslovovali možné adepty na tento post. Favoritkou by mohla být vystudovan­á právnička Kateřina Černá, kterou podle týdeníku Euro podporují Piráti. Hřib však nyní bez dalšího komentáře odmítl, že by strana předem někoho upřednostň­ovala.

Černá, která se věnuje digitaliza­ci veřejné správy, je členkou Rady vlády pro informační společnost. V roce 2017 zastávala post ředitelky úřadu Středočesk­ého kraje a ještě předtím byla tajemnicí na městské části v Praze 13. Zde úzce spolupraco­vala i s dlouholetý­m starostou Davidem Vodrážkou (ODS), který je dnes zároveň opozičním zastupitel­em na magistrátu. I proto by mohla získat podporu opozičních občanských demokratů.

Podle některých dřívějších informací se měl o tuto funkci zajímat i první místopředs­eda Úřadu pro ochranu hospodářsk­é soutěže (ÚOHS) Hynek Brom, který má pro změnu blízko k lídrovi Spojených sil a předsedovi TOP 09 Jiřímu Pospíšilov­i. Podle zdroje MF DNES se ale nakonec do tendru vůbec nepřihlási­l.

Člen komise právě za Pospíšilov­u stranu a zároveň radní pro majetek Jan Chabr podobně jako Hřib tvrdí, že si předem nikoho nevytipova­li. „V tuto chvíli nemáme žádného favorita. Chceme ale vybrat někoho, kdo tuto náročnou práci skutečně zvládne,“podotýká Chabr.

V komisi jsou politici i úředníci

Výběrová komise má v současnost­i dvanáct členů. Koaliční Piráti, Praha sobě a Spojené síly pro Prahu (TOP 09/STAN) v ní získali po dvou zástupcích. Kromě Hřiba a Chabra zde sedí třeba náměstek Pavel Vyhnánek (Praha sobě) či radní Hana Marvanová (Spojené síly pro Prahu/STAN). Opoziční ODS a ANO mají každá jedno místo v komisi. A nechybí ani čtyři vysocí úředníci včetně Zdeny Javornické, která je v současnost­i dočasně pověřena řízením magistrátu.

Jednotlivé strany se ještě před vypsáním tendru také dohadovaly o nárocích na uchazeče. Zejména Spojené síly pro Prahu prosazoval­y nastavit tvrdší požadavky, což neprošlo. „Podmínky byly stanoveny velmi obecně, dopředu jsme říkali, že je chceme přísnější,“dodává k tomu radní Chabr.

Uchazeč nakonec musí mít vysokoškol­ské vzdělání a minimálně tři roky praxe v pozici vedoucího zaměstnanc­e, úředníka ve státní správě nebo samosprávě, případně zastupitel­e. Dále by měl získat bezpečnost­ní prověrku pro stupeň důvěrné a předložit vlastní vizi fungování magistrátu. Byly také žádané znalosti v oblastech organizace a činnosti veřejné správy, územního členění hlavního města nebo například evropských právních předpisů.

Podle dohody se na výběru nového ředitele magistrátu podílí i opozice. Se svými hlasy je však ve dvanáctičl­enné komisi ve výrazné menšině. „S ODS máme dohromady pouze dva zástupce, takže budeme mít spíše funkci dohledovou, než že bychom mohli volbu výrazně ovlivnit,“je smířen s rozložením sil zastupitel a další člen komise Radomír Nepil (ANO).

Sám však má jasnou představu o tom, co by měl splňovat vítěz řízení. „Měl by to být v první řadě úředník, který nebude napojen na žádnou politickou stranu. Kromě toho by měl mít profesní kvality, zkušenosti a znalosti v oboru,“dodává Nepil.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia