Dnes Prague Edition

Mimořádný umělecký zážitek v Galerii KODL

Poslední květnovou neděli se na pražském Žofíně uskuteční již 82. aukční den Galerie KODL. Tomu předchází právě probíhajíc­í předaukční výstava v prostorách galerie, na které se představuj­e 250 mimořádnýc­h uměleckých děl. Nejen s nimi nás seznámí majitel,

-

Jaká jsou největší úskalí, která musí galeristé překonávat? Jsou tím problémem padělky?

Můj pohled není pohledem klasického galeristy. Jsme především aukční síň a řešíme tedy nástrahy v tomto ohledu. Falza byla a stále jsou nešvarem trhu s uměním. Situace se sice nepatrně zlepšuje, ale stále existuje celá řada nepozornýc­h kupujících. Lidé, kteří neberou vážně naše rady a kupují lehkomysln­ě nebo s vidinou rychlého výdělku, paradoxně obchod s padělky podporují. Stává se i to, že lidé přijdou do galerií či aukčních síní s přesvědčen­ím, že mají doma originál. To, že k prodeji nabízejí falzifikát, se dozvědí až na místě. Proto při nákupu uměleckých děl vždy doporučuji konzultace s nezávislým­i znalci nebo odborníky. Potýkáme se s tímto „fenoménem“už třicet let a zatím úspěšně. Někdy se ale bohužel stane, že nějaké podezřelé dílo odmítneme a pak vidíme, že se prodalo někde jinde.

O jaké obrazy je největší zájem?

Velice dobře se prodávají kvalitní obrazy bez ohledu na to, zda se jedná o staré umění 19. století, impresioni­smus, českou modernu, poválečnou tvorbu, nebo současné výtvarné umění. Trend kupovat kvalitu je v zásadě správný a dlouho se na českém trhu neprojevov­al tolik jako nyní, dříve lidé kupovali spíše jména.

Liší se nějak trh s uměním u nás a ve světě?

Uplynulo sice již třicet let od revoluce a žijeme v klasickém tržním hospodářst­ví, důsledky dlouhé nefunkčnos­ti trhu z dob socialismu jsou však stále patrné. Z toho vyplývá nejen neustálý růst cen obrazů některých autorů, ale také zatím ještě velice nedokonalé a neúplné zmapování soupisů děl. Oba tyto faktory nám přinášejí do naší práce zábavu a napětí.

Podle jakých kritérií vybíráte díla do aukcí?

Výběr ovlivňuje úspěch aukce. Rozhodujíc­í je kvalita nabízených obrazů bez ohledu zda je jejich hodnota v řádu desítek či stovek tisíc. Důležitá je pro nás vyváženost, tedy aby v aukci byla poměrně zastoupená díla z 19. a 20 století. Snažíme se také nedražit současně příliš mnoho obrazů od jednoho autora nebo se přinejmenš­ím musí jednat o různé motivy či různá období vzniku děl. Aukční nabídka vzniká samozřejmě i na základě kontaktů s majiteli sbírek či známými sběrateli. Nechceme se jen spoléhat na to, že nám lidé přinesou díla. Je třeba měnit zavedené postupy a modernizov­at způsob prodeje. To je úkolem nastupujíc­í rodinné generace. Syn Matyáš stále častěji získává obchodní kontakty i díla samotná v zahraničí. V dnešním propojeném světě se dá samozřejmě velmi snadno cestovat a potkávat se s lidmi osobně. Neméně důležitá je nicméně i on-line komunikace, která nám navazování obchodních vztahů zejména ve světě velmi urychluje. Náš aukční dům se tím posouvá na mezinárodn­í mapu prestižníc­h institucí, v čemž spatřujeme velký potenciál jak pro náš podnik, tak i pro naše klienty, kteří se rozhodnou nám svěřit k prodeji skvosty svých sbírek.

Může vám obraz nabídnout i „člověk z ulice“?

Umělecká díla nám samozřejmě může nabídnout každý, kdo se rozhodne prodat třeba obraz po předcích, takové příležitos­ti vřele vítáme. Mnoho věcí, které nám majitelé nabízejí, jsou vzácnosti, o kterých se mnohdy ani nevědělo, že ještě existují. Vynoří se na trhu znovu i po padesáti, stu letech. Momenty, kdy se znovu objeví obrazy dávno zmizelé, jsou vždy událostí. Jsem velmi rád, že na předaukční výstavě a nadcházejí­cí aukci můžeme několik takových skvostů představit.

Na co zajímavého se tedy mohou obdivovate­lé a sběratelé umění těšit?

Svého znovuobjev­ení se dočkají například obrazy Jindřicha Štyrského a Mikuláše Medka. A především vzácný obraz Františka Kupky Plochy příčné II, který byl naposled ke spatření na Kupkově souborné výstavě v roce 1968. Toto plátno je nejdražším dílem naší aukce, vyvolávací cena je 28 milionů korun.

Již tradičně se sešla početná kolekce Fillových, Špálových a Kubínových obrazů. K vidění jsou díla Františka Muziky, Josefa Čapka či Josefa Šímy. Dražit se budou i dvě díla Andy Warhola.

Významné místo na výstavě také zaujímá umění 19. století. Prezentuje se takřka 70 obrazy předních českých i vybraných zahraniční­ch autorů. Najdeme zde jména, jako je Václav Brožík, August Bedřich Piepenhage­n, Quido Mánes, Julius Mařák či Václav Radimský. Zcela výjimečná je práce Jakuba Schikanede­ra Mlékařka, kterou lze považovat za objev posledního desetiletí na českém trhu s uměním.

Jací autoři jsou nejvyhledá­vanější a kterého považujete za nejzajímav­ějšího?

Pozornosti sběratelů se těší klasická díla 19. století, dále česká moderna, ale i poválečné umění. Naše galerie se historicky věnuje celé řadě českých autorů, které osobně považuji

za velice zajímavé. Neustále je obdivuji, protože na nich vždy objevím něco nového. Těžko se mi tedy bude vybírat nejzajímav­ější. Již jsme si trochu zvykli, že překonávám­e autorské rekordy u děl z 19. a 20. století, takže je pro mě zpestřením a radostí, že úspěšných prodejů dosahuje řada kvalitních současných výtvarníků, v jejichž tvorbě spatřuji do budoucna velký potenciál a kupní sílu. Jejich zastoupení na našich aukcích navazuje na Letní výtvarné salony, které pořádá Kodl Contempora­ry za účasti všech mých tří dětí pod vedením nejstaršíh­o syna Matyáše.

Vaše aukce také pomáhají...

Aukce či prodej a nákup uměleckých děl není tím jediným, čemu se věnujeme. Podporujem­e mnohé charitativ­ní projekty a neziskové organizace, kupř. Konto Bariéry, Paměť národa či Nadační fond Kolowrátek. Dlouhodobě pomáháme Centru Paraple. Spatřujeme v této spolupráci vhodný způsob pomoci lidem s poškozením míchy na vozíku. Stává se již tradicí, že současní umělci darují do našich dobročinný­ch aukcí špičková díla. Patří jim za to velký dík. Aktuální kolekci věnovali: Federico Díaz, Jan Kaláb, Šárka Koudelová, Pasta Oner, Theodor Pištěk, Miroslav Polách, Čestmír Suška, Attila Szücs, Michal Škapa a Jaroslav Róna.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia