Dnes Prague Edition

Snajpr, jenž se kvůli NHL mění

- Robert Sára reportér MF DNES na MS v Bratislavě

Tři dosavadní duely na šampionátu ukázaly, jak moc se herně změnil. Že vyzrál, je z něj komplexněj­ší hráč, ne jen zabiják od mantinelu. A když slyší výčet kompliment­ů, usměje se: „Jestli je to vidět, tak je to perfektní.“

Jenže Dominik Kubalík proměnu potřeboval a ještě potřebuje.

Po turnaji má podepsat kontrakt v NHL, vždyť generální manažer týmu Chicago Blackhawks Stan Bowman v březnu oznámil: „Očekáváme, že příští rok bude v našem týmu.“Sám hráč – jak velí zvyklosti – zatím mlží, a tak i včera 23letý útočník zopakoval: „Něco se děje, s agentem jsem o tom mluvil. Ale chci to řešit až po mistrovstv­í, nechci si tady motat hlavu.“Pak přece jen naznačí. „Kdyby přišla příležitos­t, chtěl bych to zkusit. Kvůli tomu jsem se snažil hrát jinak, aby bylo vidět, že přijmu jakoukoliv roli.“

Kubalík je přemýšlivý hráč, rozhovory s ním mají hlavu a patu, a tak dokáže mít realistick­ý pohled na svou americkou budoucnost. A ví, že v Chicagu si z něj nesednou na zadek jen proto, že kdesi v Česku a Švýcarsku střílel góly. Že se bude muset proměnit v pracanta a dělníka ledu, třeba na čas přijmout i podřadnějš­í roli na farmě. „Asi tam nepřijdu a nedostanu první přesilovku na mantinelu. Musím ukázat, že umím i něco jiného, proto jsem se celou sezonu snažil pracovat. Chtěl bych být ten, který bude chodit i na oslabení a na důležité situace v obranné fázi. Chci se naučit všechno, ale furt to není dobré.“

Ne, jeho předností vždycky bude střelba. Vždyť je to snajpr, kterého nároďák roky hledá. V této sezoně už dal v reprezenta­ci 11 gólů a přidá-li na mistrovstv­í ještě jeden, bude to nejvyšší počet za posledních 20 let! Koneckonců pro pozici kanonýra byl vychován, děda mu odmala vtloukal do hlavy: „Střílej, střílej, střílej. Musíš trefit mouchu na vratech a ideálně za letu.“A po letech mu už jako dospělému před zápasy posílal povzbuzují­cí zprávu: „Hlavně tref mouchu.“

Příkaz plnil, a tak poslední čtyři sezony dal na klubové úrovni vždy minimálně 25 branek. V té poslední však už na statistiká­ch byla znát „americká“proměna – měl poprvé víc asistencí než gólů.

Sám si přitom vždycky ze sebe dělal srandu, že nahrávat pořádně neumí. Že se řídil radami svých mládežnick­ých trenérů, kteří mu říkali, že „je lepší špatná střela než špatná nahrávka“. Shazoval se za technický um i bídné nájezdy. „Kdyby se jela série penalt, tak tvrdím, že i náš brankář pojede dřív než já.“Paradoxně přitom mezi muži poprvé skóroval z trestného střílení, když překonal Jakuba Kováře, bratra parťáka z útoku.

Patří jim pořadové číslo tři, což v minulosti rozhodně nebyla lajna určená střelcům. Časy se mění, v reprezenta­cích i v NHL se už moc nenosí udržovací útoky, jejichž úkolem bylo hlavně nedostat gól a držet puk daleko od vlastní branky, aby si hvězdy mohly na střídačce vydechnout. Jeho vzorem byl a je o pět let starší bratr Tomáš. Sice v reprezenta­ci odehrál jen dvě utkání a je méně známý než Dominik, stejně v něčem pořád vede. V NHL stihl 12 zápasů, dal i gól.

Právě jemu mladší z Kubalíků bezmezně věří, spolu probírají angažmá, vzájemně si radí. A také proto se Dominik nevydal už před dvěma lety na kemp, aby se v Los Angeles, které ho původně draftovalo, pokusil o NHL. Bál se, že by skončil na farmě, strávil tam dva tři roky a v elitním mužstvu prakticky nedostal příležitos­t.

„Brácha vyhrál bodování na farmě, ale první rok dostal jen čtyři zápasy. Je těžké se dostat nahoru, což ukazuje i případ Dominika Simona,“říkal před dvěma lety. Teď už myslí jinak.

Je i v jiné pozici.

A hlavně – herně se změnil. Objeví se 4. října na ledě pražské O2 areny, až sem v rámci evropských NHL zápasů dorazí Chicago a Philadelph­ia?

 ?? Foto: Profimedia.cz ??
Foto: Profimedia.cz
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia