Dnes Prague Edition

Slavia krok od titulu. Sparta trpí

V Edenu se už mohlo slavit, nebýt sparťanské ostudy: do Plzně si přijela pro debakl 0:4.

- David Čermák fotbalový reportér MF DNES

Už to vypadalo na zápletku. Nečekanou! Fotbalová liga mohla být v závěru ještě klidně zamotaná, kdyby včera Jablonec v Edenu udržel remízu 1:1.

Kdyby neplatí.

V boji o trůn Slavia dál vede o pět bodů, což je dvě kola před koncem luxusní náskok. Ale...

„Během zápasu jsem měl vysoký tep,“přiznal trenér Jindřich Trpišovský po vítězství 2:1. „Vývoj nám nenahrával, až teď jsem klidnější.“

Dlouho se Slavia skutečně v dešti trápila, musela otáčet, protože obránce Holeš, kterého by v létě ráda přivedla, se parádně trefil už po osmi minutách. Přežít musela i chybu gólmana Koláře, po které Jovovič střílel na prázdnou bránu.

Netrefil, a tak se radovali domácí:

Souček pět minut před koncem přebral balon na hranici vápna, srovnal si ho na pravačku a mazanou střelou ke vzdálenějš­í tyči přiblížil titul.

Slavia už ho mohla mít, v Edenu mohly už včera po desáté hodině propuknout mistrovské oslavy. Kdyby Sparta, největší rival, uhrála aspoň remízu v Plzni.

Třikrát v řadě předtím vyhrála, třikrát

nedostala gól, pojistila si třetí místo a mohla myslet na to, jak si v závěru sezony, kdy nebude pod tlakem, konečně udobří fanoušky.

Ale tuhle šanci včera ukázkově spláchla do záchodu. Utrhla si ostudu, na západě Čech prohrála 0:4.

Říct, že předvedla odevzdaný výkon, by bylo milosrdné. Viktorii neposlouži­la ani jako sparingpar­tner, zápas jen odklusala, bez chuti, bez jiskry, bez motivace. Výsledek? Debakl, co jiného.

„Vůbec jsme nestačili, nemůžeme být v žádném ohledu spokojení,“kroutil hlavou trenér Michal Horňák. „My jsme přece Sparta, nemůžeme si jít jen tak zahrát. Ať nastoupí kdokoli, tohle prostě nejde.“

Kde byla ta Sparta, která před dvěma měsíci doma Viktorii stejným výsledkem porazila?

Zřejmě někde daleko od Štruncovýc­h sadů, kde šla ostudě naproti nepochopit­elnými zkraty.

Viděli jste, jak při druhém gólu bránila? Nebo spíš jak bránění ignorovala? Sparťané si vzájemně jen fandili. Frýdek a Zahustel zjevně věřili, že někdo před nimi míč zasáhne, a tak nechali na zadní tyči dobíhat úplně volného Kovaříka.

A pochopíte, proč od první minuty vyběhl záložník Chipciu? V týdnu vyšlo najevo, že s ním Sparta dál nepočítá, přesto ho Horňák postavil do základní sestavy.

V poločase sparťanský kouč viděl, že se schyluje k průšvihu, zkusil hru oživit střídáním, ale výsledkem byly jen další dva obdržené góly.

Sparta nebyla zralá jen na „bůra“, kterého si přáli domácí fanoušci, ale klidně na sedm osm gólů. Kdyby byla Plzeň rozhodnějš­í, mohla ji sestřelit ještě výrazněji.

„Bezchybné to nebylo, to bychom gólů dali víc,“usmál se trenér Viktorie Pavel Vrba. „Ale pohybově velice slušné. Aspoň o nás nebudou říkat, že nemáme kondici.“

Ta včera chyběla Spartě – mimo jiné. S tak nezdravým přístupem se z krize jen tak nevyhrabe.

„Nepomohla nám, ale my koukáme na sebe. Jsme rádi, že jsme to zvládli,“oddechl si Trpišovský. Titul může slavit v neděli v Ostravě, stačí uhrát bod.

 ??  ?? Hrdina Tomáš Souček vyvedl Slavii z trápení – těsně před koncem dal vítězný gól. Foto: Michal Šula, MAFRA
Hrdina Tomáš Souček vyvedl Slavii z trápení – těsně před koncem dal vítězný gól. Foto: Michal Šula, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia